Origineel bericht van: dreke2
vandaag krukas gevuld met lood voor balancering, minder dan 1 gram onbalans, lijkt me goed genoeg voor mij

groet
ANdre

van dat soort krukassen heb ik er ooit een serie gemaakt/ eerst de krukas schoondraaien totdat de diameter zo klein is da het stukje metaal bij het bigend ook als dragend punt meedoet.
Dan de achterkant afdraaien tot deze vlak is. ( dat 1/2 banaan contragewicht weg.

dan een draaibank hulpstuk maken van een recht hoekige plaat die qua recht hoek ca 4 cm groter is dan de gewenste diameter van het nieuwe vliegwiel.
in het centrum een pijp of klos om de plaat in de draaibank in te kunnen spannen Op elke hoek van de plaat een gat rond 5,8 boren en naboren met 6
In de draaibank het frontvlak van het hulpstuk netje vlakken en in het centrum een kuil draaien minimaal met de diameter can welke opstaande rand in je carter dan ook.

dan een 12 mm dikke ijzeren plaat met dezelfde afmetingen zagen, roodheet maken om de spanningen eruit te doven, NIET afschrikken in water of anderzins, pak de krant of zo en neem je rust.
opspannen en een kamer uit draaien met exact de diameter van de krukas die al klaar ligt en een centraal gat met je raad het al minimaal de diameter van enige opstaande rand in je carter.

deze vierkante "bus" vanaf de kant van je kruktap over de krukas laten vallen, passing niet te strak want dan heb je kans dat je pen iets zwikt
best is een van de hoeken bij de pen te hebben.
is op diverse manieren vast te zetten , net wat je in huis hebt, maar kies wel een manier die diep genoeg ligt ( bij keuze boutjes) dat je straks bij de volgende fase, het rond maken niet de boel weer verliest. mooiste is als je een "omsmeltrun" met TIG kan doen alleen ter plaatse van de originele wang ( ca 180 graden in de rondte)

holle ruimte ( dat is al niet zo veel meer ( eventueel opvullen met stukjes aluminium)
Uitbalanceren 3 gaten boren van rond 10 door en door op zo een afstand dat ze nog op te boren zijn naar 13, opboren naar 13 aan de accterkant een bodem laten staan van 2 mm ( dus 2 boren 13 nodig, 1 nomale met 120 graden geslepen kop en 1 met een platte kop om een potgat te kunnen boren, met dremel iets van een O-ring achtige groef in het centrum van het gat boren.
prop lood met punt van 1 mm in het gat, met twee doppen (sleutels) links en recht op het lood in een bankschroef het lood samenpersen.

Dan ben je al een heel eind


Groeten Just One Anomalous Nerd (J.O.A.N.)