Het onderste lampje is een Osram K.G. Berlin 6V 3W (achter de W staat een cirkel met daarin een kleine cirkel). Het lampje lijkt me wel vintage, maar het koper is nog helemaal in "mint conditie", en het gloeidraadje is ook nog heel.
Het centerlampsocketje zit er behoorlijk vast in, daar moet ik de tijd eens voor nemen. Dit lampje zou wel eens een origineel kunnen zijn, aan de lenszijde kan ik zien dat het koper een ouderdom's patin heeft, ook is het daar groen geoxideerd. De prachtige schakelaar uit bakeliet werk ook nog, en maakt een mooi klick geluid. Het binnenwerk is ook heel fraai afgewerkt. Onder de schakelaar zit een ouderwets papier dat je ook in vooroorlogse radio's aantreft. Onder de contakten is een rond bruin plaatje met lichtbruin bolletjes motief, vervaardigd uit een kartonsoort dat werd gebruikt als rugplaat bij radio's uit die tijd. Achter het lampsocketje zit voor de moer een papieren ring uit dezelfde materie als tussen de contacten. Eén binnenkabeltje is ook nog authentiek, de buitenmantel ervan pulvert af als je het aanraakt, rond de binnenmantel zit een ijzerdraadje gewikkeld om flexibiliteit aan de kabel te geven. Het glaswerk van de lens is nog intact, er staan streepjes op tot over de helft van het glas. En in al die jaaaaren dat het in mijn bezit is, merk ik nu pas dat het merk in sierschrift op het glas staat. Het is een Vitalux. Nu ik de merknaam ken, kan ik er gericht informatie over opzoeken. Met 1936 zal je er niet ver naast zitten als je het materiaal en het design bekijkt.

Ooit heb ik deze fietslamp eens gekocht op een rommelmarkt met de bedoeling het op mijn vintage fiets te zetten. Maar die fiets werd gestolen en zo heb ik alleen nog die lamp en de Saint Christoffer-bel die ik erafhaalde om te herstellen (wat me overigens niet lukte).


Update:
http://www.rijwiel.net/dynvitan.htm

http://schunsland.blogspot.be/2013/10/the-prince-met-de-lamp.html

http://collectorsbicycle.com/vitalux-headlight-rear-light-dynamo/

Last edited by AlienSolexfiend; 09/04/14 07:50 PM.

"La légende de la bicyclette qui roule toute seule" wink


Groeten, Ali