Als na het monteren van een nieuw lager het lager niet vast zit op de krukas dan is er iets niet goed met de as of het gat in het lager is te groot.
Dan wil ik er op wijzen dat de montage van het lager in het lagerhuis een eenmalige lagerbevestiging is bij een 3800 solex.
Als een 3800 blok niet te veel zand heeft gegeten zal het lager nooit versleten zijn ,dus een vervanging van het lager zal nooit nodig zijn.
Als er speling is , is meestal het lagergat uitgesleten en zit het kogelager los in het blok als het blok een beetje warm is.
Dat is soms alleen te voelen na het uitwassen van het blok omdat de oliefilm de ruimte tussen het lager en cater opvult.
Als dit zo is kan men proberen het lager vast te lijmen.
Ik bedoel proberen,want de uitzetting van het carter is veel groter dan van het lager,zodat dit niet te lijmen is.
Al denken veel mensen dat ze dit wel kunnen, dan moeten ze het maar doen.
Als noot oplossing.
Eerst het randje weghalen wat voorheen het lager op zijn plaats heeft gehouden .
Nu kan je met een meetlint de speling opmeten b.v. 0,05 m.m..
Knip nu van een meetlint (voelermaat) van 0,03 m.m. een stuk af en leg dit in het lagergat(smaller dan het lager ong. 2m.m. minder)zodanig dat het einde niet over elkaar komen.
Haal de bramen goed van de zijkanten van de band af.
Slijp aan het nieuwe lager waar de radius zit van 2r m.m. zes tot acht platte kanten onder ongeveer een hoek van 30 tot 40 graden gezien vanaf de diameter van het lager.
Verwarm het cater met het staalbandje en druk het lager er snel in met een beetje olie eraan.
Daarna met een drevel van 3 tot 4 m.m. het randje om het lager naar de ruimte kloppen in het afgeslepen lager zodat het lager niet meer kan meedraaien en er ook niet meer uit kan lopen.
Deze mannier is niet makkelijk maar wel de best mogelijke .
Deze methode voldoet al zeer lang goed.