Orgineel bericht geplaatst door: Roelof
Het uitdrukken van het lager is niet zo'n probleem, in de meeste gevallen moet een 3800 gereviseerd worden omdat het lager los in het carter zit, is dat niet zo dan heb ik een 12 tons pers, ik ben wel benieuwd hoe jij het lager er weer goed vast in krijgt Joan

Overigens onderstaand mijn stukje zelfgemaakt gereedschap om een lager van de krukas te persen, erg handig en het lager ligt er in 30 sec. af.



Kijk hebben de toeschouwers weer wat geleerd.

Verder lees ik de suggestie van een verfstripper, dat werkt niet bij constructies van staal op staal want deze materialen hebben dezelfde uitzettings (coëfficient) en met warm maken komt daar dan niets losser mee.
dat geldt wel voor materialen met ongelijkmatige uitzettings(coëfficienten)zoals carter en lager maar daar wordt je weer pepest doordat ze het lager in het carter hebben vast gesmeed.

Opnieuw vastzetten van het lager doe ik door gebruik te maken van een dunne zelfpenetrerende loctite
Dat ging laats bij de revisie van en scooter verkeerd, zat het lager al vast voordat hij onderin zijn boring zat, er was daar zo weinig ruimte tussen krukas en carter dat de borgvloeistof EERST aangebracht moest worden Met hitte en gepast geweld het lager weer op zijn plaats gekregen maar daar heb je dan geen lekker gevoel bij.


Groeten Just One Anomalous Nerd (J.O.A.N.)