Orgineel bericht geplaatst door: Joan

We hadden pech, de keerring bleek ooit een klem gezeten te hebben en was uit het carter getrokken en de spanveer ertussen gefrommeld, het afdicht rubber was hierdoor lokaal ingedrukt, toch weer even nieuw bestellen.


Inmiddels zijn de nieuwe onderdelen binnen ( SN )
De keerring erin zetten was een probleem, de keerring is gemaakt om "normaal" gemonteerd te worden dus met de veer naar binnen, daartoe zijn er speciale schuine randjes aan de keerring om hem er vlot in te drukken, echter de keerring is zo gemaakt dat de veer uitsteekt boven het lichaam, druk je het lichaam dan in zijn passing ( wat makkelijk gaat)
dan komt de veer tegen de metalen ring die onder het lager ligt, hij kan dan niet meer veren en daarom krijg je het rolletje niet gemonteerd ( het bronzen lager wil NIET in de keerring vallen)

Monteer je hem andersom zoals solex dat wil dan krijg jehem niet in het carter want de afschuining is niet goed. Met veel moed en beleid lukt dat wel maar dat is niet voor de eerste de beste sleutelaar.
TIP: vooraf aan het carter een heel klein schuin inlooprandje maken.

Verder is de maat van de keerring erg krap, de bronzen bus meet 21 mm ( is ook de maat op de keerring) maar de keerring meet 19 mm, dat is eigenlijk 1mm te krap.
duw je de bronzen bus nu in de keerring dan druk je hem kapot want de inloopranden kloppen niet met elkaar
TIP: met een nieuwe ( dus scherpe) vijl de bronzen bus aankanten onder 45 graden zodanig dat minder dan de helft van de wand dikte blijft staan.
Van te voren testen of je ver genoeg bent gegaan met aankanten door de keerring er los met de hand overheen te schuiven.
Pas als je tevreden bent over de soepelheid van invoegen de keerring in het blok monteren.

Ben je niet zeker van je zaak bestel er dan op de voorhand maar meteen twee, kun je er 1 verpesten.

Verder kwam er ook een nieuwe drijfstang en zuiger in, ziet er goed uit, met name het big end lager zag er heel anders ( beter) uit dan ik gewend ben, de losse bus zit integraal in het lager.

De eigenaar bouwt hem verder zelf af ( kop, tank en brandstofpomp ) want er lagen nog wat onderdelen vers in de verf.
Ik hoor wel hoe het ( beter) loopt.

Last edited by Joan; 04/11/09 08:44 PM. Reason: storende typefout hersteld

Groeten Just One Anomalous Nerd (J.O.A.N.)