Ik zal nog even terug komen op de afdichting van de plaatje van de pomp.
De afdichting moet bij een pomp die gemaakt is uit twee verschillende materialen met een andere uitzetting en deze afdichting moet dicht blijven dan moet deze afdichting altijd een verende afsluiting zijn.
Dus als het huis van de pomp groter of kleiner wordt of nog erger vervormt wordt dan zal de afdichting altijd een verende afdichting moeten zijn .
Dat is makkelijk te maken door het plaatje bol voor te spannen zodat het in het pompje past en daarna weer zo ver vlakker te maken dat het met een verende voorspanning goed vast zit in de pomp.
Deze afdichting zal altijd goed blijven bij steeds warm en koud worden als het niet extreem veel verschil in zit.
De bolling kan dat goed opvangen.
Gaat men nu ook nog het pomphuis flink vervormen door het te vast aandraaien dan zal er een moment komen dat het plaatje de verandering niet goed meer kan volgen en zal er een slijtage optreden op de plaats waar het plaatje de dichtrand zal raken en er zal nu een beweging ontstaan en dus ook een slijtage op die plaats en dus gaan lekken.
De lijm zal dus op den duur op deze plaats gaan breken en gaat de pomp lekken.
Deze pompjes kan je weer dicht krijgen op diverse manieren .
De manier die ik al heel lang ken is het oprekken van de afdicht rand door met een drevel van rond ongeveer 1 m.m. het materiaal wat op te rekken aan de rand waar het plaatje de pomphuis raakt.
Dus met kleine tikken vlakbij elkaar op te kloppen zodat het plaatje weer voldoende groot is geworden om er weer op een verende manier weer vast zit en dan zal misschien een beetje lijm ook wel weer helpen.
weer weten meer vragen