Originally Posted by Joan
Originally Posted by RedFox
Ik heb recentelijk een Bosch ontsteking op een OTO grondplaat gebouwd en ingezet in combinatie met een (stalen) Puch Maxi vliegwiel.

Deel van de actie was ook het steken van een spiebaan op de juiste plaats (ca 95 graden verschil t.o.v. de bestaande spiebaan).
Alles is volledig gelukt, afstelling van de ontsteking met stroboscoop bij openen van de contactpunten 1,8mm beneden BDP.

Het blokje heeft op testbank aansluitend 50km perfect gedraaid totdat ik hem na uitschakelen en opnieuw starten niet meer aan de praat kreeg.
Bij controle door middel van gebruikmaking van boormachine met vrijloop lager en bougie uit de cilinderkop blijkt dat de stroboscoop aanwijst dat het ontstekingstijdstip 180 graden gedraaid is.

Als ik vliegwiel met de hand draai, gaan de punten echter open op het moment waar je het verwacht, bij het bekende streepje van de spoelenplaat behuizing.
De afstand tussen de punten is 0,30mm, de grondplaat is ook niet verschoven.

Kortom: ik sta voor een raadsel situatie en ben benieuwd of ik iets systematisch over het hoofd zie!
Wie-o-wie brengt hier licht in de duisternis...

een ontsteking kan vonken bij openen EN bij sluiten van de punten in beide gevallen gebeurd er iets met stroom dat zorgt voor de vonk, misschien de punten iets groter zetten (0,4 is de norm) er zijn vliegwielen met dezelfde aanloop en uitloop van de nok ( stijl) en er zijn vliegwielen met verschillende aanloop en uitloop van de nok ( stijl voor openen en vlak voor sluiten) het eerste type kan veelal links of rechtsom draaien het andere type alleen in die richting dat de stijle nok eerst is


Ik ben allesbehalve een specialist op dit gebied zeg ik maar even bijvoorbaat, maar probeer wel mee te denken bij dit bizarre probleem.
Als een vonk kan ontstaan bij openen van de punten en bij sluiten daarvan, dan zou het toch wel erg toevallig zijn als dat sluiten precies 180 graden verderop zou gebeuren? Dan moet je wel een heel lange nok hebben.
Ben erg benieuwd wat t.z.t. nou de oorzaak bleek te zijn.


Groet, Tim