Origineel bericht van: Jan Vennix
KLeinere zuigerspeling ,WAAROM.
De schade ontstaat op het moment dat de speling te klein is geworden en de kleine delen van wat we op aarde heel veel van hebben hier roet ( zand) in gaat strooien en krijgen we een moter die vast gaat zitten. (vastloper).
Ikwou wel eens weten ofdat wel waar was.
Ik heb gewoon een nieuw uitgeslepen cilinder ( met geen zand in de moter en wat er soms al meer in zit ) gewoon vast laten lopen en nadien de schade bekeken .eigenlijk niks te zien.
Dus nog maar eens laten vastlopen ,ma demontage eigenlijk nog geen schade( wel een meer glimmende zuiger).
.

Ik heb ook wel eens strakke zuigers gemonteerd en dan na vastlopen gekeken, wel degelijk wat aan de hand en dan zonder zand, contact zo hoog geweest dat er metaaloverdracht plaats vond, dat heet Galling ( Google dat even)
Meer weten ? Meer vragen ?

Maar je hebt gelijk dat zand de eetlust niet bepaalt bevorderd, kreidler heeft als demo voor zijn (toen) niewe cylinderwand, de nikasil wand) weleens een tijdje een motor laten lopen met een fijne zandtoevoeging aan de lucht en daarna als demo de cylinderwand laten zien, geen schrammetje ( Niet om thuis na te doen met onze historische motoren, dat was toen, toen er nog van alles genoeg was


Groeten Just One Anomalous Nerd (J.O.A.N.)