Ik wil even wat recht zetten over het meten van ontstekingsspoelen .
DAT IS ALLEEN MOGELIJK MET EEN METER DIE DE INDUKTIE KAN METEN VAN DE SPOEL EN DUS OP GEEN ENKELE MANNIER MET EEN VOLT METER.
Men kan wel de weerstand meten van de primaire spoel in OHM alleen als je die weet van de betreffende ontstekingsspoel .
Er zijn zeer veel verschillende fabrikanten van spoelen die in dezelfde solexen worden toegepast.
Bijvoorbeeld dikke en of dunner blikpakket of groter of kleiner kern doorsnede het aantal wikkelingen die nodig zijn voor de gewenste zelfinductie verschillende draad dikten voor de verschillende blikpakketten ,dus meten van de weerstand is niet goed mogelijk of je moet de gegevens weten van de betreffende spoelen fabrikant.
Zeg dat je die wel weet dan ben je er nog niet ,Stel er zijn primair 400 wikkelingen en er zijn er twee met kortsluiting dan zal je dat meestal niet meten maar de spoel zal een heel andere zelfinductie hebben en dan samen met de condensator een heel ander stroombeeld hebben.
Ook bij die lage weerstanden is de aansluitdraden van de meter ook een factor van mismeten.
Het kan nog veel erger bij de secundaire wikkeling.
Ga uit van b.v. 30 lagen draad over elkaar .
Deze begint aan een zijde en heeft dus een condensator met de laatste laag van de primaire ,daarna wordt er weer terug gewikkelt over de eerste laag ( al weer een condensator) en dat 20 keer voor de hele spoel.
Deze condensatoren staan wel allemaal met elkaar in serie en de belasting is daardoor wel aanvaardbaar maar toch kan de spanning maar langzaam stijgen tot de 12000 volt,( electronisch gezien is dat langzaam ).
IS de spoel vochtig dan stijgt de waarde van de condensator enorm en zal het vermogen van de primaire niet meer genoeg zijn om de spanning naar de 5000 volt te krijgen.
Is de vochtigheid niet overal even groot dan zal de spanning in de spoel ook niet even hoog worden en zal er altijd een plek ontstaan waar de isolatie zal door slaan tussen de betere plaatsen in de spoel en hebben wij een defecte spoel.
Een vochtige spoel die niet kapot is zal een perfecte weerstand meten ( als men dat al kan meten ).
Als er een doorslag komt op een gunstige plek b.v. 5 m.m. van een zijde tussen twee lagen dan heb je al een kortsluiting van meer dan 100 wikkelingen en daar komt al gouw een laag bij van 1000 wikkelen van de laag die er onder zit DUS VERGEET HET MAAR .
ER zijn eigenlijk maar twee manieren om te meten.
Met een inductie meter de spoel doormeten nadat deze goed gedroogd is.
En aansluiten op een daarvoor geschikt stroom en spannings aparaat.
START NOOIT EEN SOLEX DIE AL EEN TIJD NIET GEDRAAID HEEFT VOORDAT JE DE ONTSTEKINGSSPOEL MINSTEN EEN PAAR WEKEN OP DE VERWARMING HEEFT GELEGEN DIE DAN OOK MOET AANSTAAN.