Originally Posted by Smette
Ik neem aan dat de 8 en 9 op de mm slaan dan van de vijzen die blijkbaar wartels heten? (leek - geen vakkennis) binnenmaat dan wellicht?
nee, van alles waar schroefdraad OP zit ( mannetjes draad dus= buitenkant hetgeen je ergens insteekt) neem je altijd de buitenmaat. Omdat schroefdraad bestaat uit een spiraalvormig ribbeltjes is de vrouwtjes kant kleiner want de ribbeltjes moeten via de draaibeweging in elkaar vallen dus de gaten in de pomp meten kleiner, voor de M8 x1 mm meet het gat ongeveer 7 mm en voor de M9x1 mm draad meet het gat ongeveer 8 mm. Niet helemaal toevallig want gezien de keuze van het draadprofiel moet je voor het gat ongeveer de "spoed" ( dat is de spiraalsnelheid van de draad) aftrekken van de buiten diameter in dit geval is de spoed die opgegeven 1 mm.

overigens iedereen is tegenwoordig zo gek met internet en google. facebook en wat al niet meer. ook voor leken is het wel te doen om wartel op te zoeken. In dit geval heb ik ooit begrepen dat vooral belgen onze schroefjes nogal makkelijk "vijzen" noemen, ( ik google ook ) maar dit lijkt niet op schroefjes want ze zijn hol om de leiding door te laten en hebben een zeskant om hem vast te kunnen schroeven .

nog even een foto, aangepast van eentje die ik van de week heb geplaatst:

Attached Images
dekseltje 1a.jpg (240.31 KB, 185 downloads)
Last edited by Joan; 11/07/20 10:37 AM.

Groeten Just One Anomalous Nerd (J.O.A.N.)