Originally Posted by Koosolex
Bij mijn Koffertje zat de trapashuls los in het frame. Hierdoor kon het rechter pedaal langs de kettingkast schuren en flink beschadigen. Bij montage wil ik voorkomen dat de twee grote (37mm?) moeren weer spontaan loslopen.

In het Solex doe het zelf boek wordt gesproken van 'borglippen' ombuigen. Maar bij mijn Solex zaten geen borgplaatjes gemonteerd. Hoe horen de moeren geborgd te worden tegen loslopen?
de platen die omhoog lopen naar de framebuis daar zitten per plaat een "U" vormige uitsparing in ter plaatse van de zijkant van de > 8 kantige < moer , dat laat een lip overstaan ( het "binnenwerk' van de U ) die je om moet buigen tegen 1 van de 8 platte kanten van de moer die "toevallig" in de buurt van die lip komt. "SUCCES" ( de manier waarop het getyped is is suggestief voor de effectiviteit van wat hier nu weer bedacht is .


Ik heb net twee solexen gedaan waar ze bij beiden los zaten en je hebt daar wel twee 8 kantige pijpsleutels voor nodig, wat je koopt op dit gebied is vaak droevig en past niet tussen de opstaande verstevigingsranden van de platen aan de kettingkant (die er soms wel soms niet zitten) die vastgehouden moeten worden . Ik heb ze zelf gemaakt van dikwandige gaspijp met behulp van scherpe vijlen en met als voorbeeld de moer van een 3800 koppeling


Nog even een extraatje: dat met dat lipje was zo een daverend succes dat ze er maar mee gestopt zijn, dus zal je deze constructie niet overal aantreffen hoewel de instructie er nog wel is

Nog even een extra extraatje: het boek beschrijft "conusmoeren" dat was indertijd voor die andere nogal succesvolle constructie, de overgooi kogelcups die op een plat vlak aan de trapas moest vastbijten en de kogels lopen dan over een loopbaan die extra aan de moeren was geslepen. Moest je met een supergrote lijmtang de hele boel na montage in elkaar knijpen ( "sergeant") om de boel nog enigszins speling vrij te krijgen, dat rijdt nogal lekker met zo een lijmtang tussen je trappers ( heb namelijk nergens gelezen dat je deze thuis moet laten ) .

Kijk je op pagina 193 van "het boek" zie je daar de sleutel 37 waarmee je de moer moet vast draaien, nou wil je een vinger kwijt gebruik dan vooral deze sleutel .

Last edited by Joan; 14/01/20 12:12 AM.

Groeten Just One Anomalous Nerd (J.O.A.N.)