Originally Posted by Koosolex
Dank voor je info. Ik begrijp dat het weer monteren nog een uitdaging kan worden. Ik heb geen passende pijpsleutels en ben ook niet handig in het metaal bewerken om zelfs iets te maken uit een gasbuis. In mijn onschuld dacht ik het wel te kunnen klaren met twee bahco's (of moersleutels of engelse sleutels). Maar even kijken hoe we dit gaan oplossen.

Bij één van mijn oude auto's is het gebruikelijk om de centrale moer van de remtrommel te borgen door met een centerpunt een inslag te maken op het grensvlak van de moer en de as. Hierdoor breng je feitelijk een kleine beschadiging aan waardoor het spontaan losdraaien van de moer geborgd is. Dit is een officieel werkvoorschrift van de fabrikant. Misschien dat dit ook werkt bij de Solex trapashuls?


In geval van nood en als je toevallig een passende pensleutel hebt liggen van een beetje kwaliteit, die vaak meekomt met een haakse slijper, kun je in het midden van een plat vlak een 1/2 maan vormige deuk vijlen (NIET bij die met een kogelbaan die zijn extreem hard) recht ertegen over ook eentje zodanig dat de pensleutel past ( helaas is er niet genoeg ruimte om in de zijkant van de moer bijpassende gaten te boren).
Zo kun je de moeren aandraaien ( en hopen dat de pennen niet uitbuigen want dan vouwen ze zich om de moer heen. ) na vastdraaien kun je op de plek van 1 van die 1/2 manen een gaatje 1.5 mm boren in de achterliggende plaat en als borging in dat gat een klein hard metalen parkertje schroeven een truuk die in de machine bouw nogal eens gebruikt wordt om iets te borgen , nadeel na elke demontage komt dat gat meestal ergens anders dus niet te vaak loshalen

en die genoemde platte sleutel 37 mm. je word al op achterstand gezet doordat de feitelijke moer "maar" 36.5 mm meet en meestal meten de sleutels 37 mm ook al snel 37.5 mm. Je gaat dus al snel een mm de mist in en dat op een paar platte vlakken die nauwelijks lengte hebben

Attached Images
pen sleutel.jpg (151.05 KB, 102 downloads)
Last edited by Joan; 14/01/20 09:16 PM.

Groeten Just One Anomalous Nerd (J.O.A.N.)