Origineel bericht van: Huub_Haaker
Dat er mogelijk iets niet goed was met de krukas en het krukaspennetje heeft me doen besluiten om bij Ad van Heerbeek een andere krukas te kopen. Deze zit nu sinds oktober 2010 in mijn Solex. Maar een volgend punt kwam bij me op toen ik bij mijn slimme bromfiets hobbyist (Erwin Bouwmans) was voor het afdraaien van 0,2 mm van de JRT cilinder (dit i.p.v. het afvlakken van de cilinderkop). Hij suggereerde om te kijken of de pistonpen wel loodrecht staat op het carter. Hij doet dat door op het carter twee spie-pennen te leggen en dan te kijken of de pistonpen (zonder zuiger in de drijfstang gemonteerd) deze gelijktijdig raken. Dat trucje kon hij niet met mijn Solex uithalen omdat er te veel zijwaardse speling in de drijfstang/big-end verbinding zat. Gelukkig zat er geen voelbare verticale speling in de drijfstang.
Ik ben benieuwd of Solex reparateurs het loodrecht op het carter staan van de zuiger/pistonpen controleren. Als dat niet het geval is dan buigt Erwin Bouwmans de drijfstang zodat het geheel wel loodrecht komt te staan. Ik lees wel wat jullie ervaring is op dit punt.

Groet,

Huub Haaker


OOk ik heb van mijn laatste zending JRT cylinder aan de onderkant wat af moeten draaien ( heel weinig maar) Omdat het me opgevallen was dat er aan het pasvlak gedremeld was en dat in mijn optiek niet hoort want dan weet je niet meer of dit ook nog haaks is.
Op navraag bleek dat dremelen nodig was omdat sommige cylinders kloddertjes nicasil op het pasvlak hadden meegekregen en das nie goed. Ik had toevallig 2 van dez cylinders opgestuurd gekregen, vlakken maakte ze net weer even mooier, hoewel een pakking ook wel zijn werk gedaan zou hebben.

Wat het buigen aan een drijfstang betreft daar ben ik mordicus tegen op de manier zoals het gebeurd, pas maken aan twee spieen op het carter zodat de pistonpen parallel ligt. dat KAN goed zijn maar waarschijnlijk niet.
je dient EERST te controleren of de drijfstang recht is want het scheef staan kan ook aan de krukas liggen, buig je dan de drijfstang zodat hij boven "goed" is dan heb je kans dat hij een "S" vormige beweging gaat maken.


Groeten Just One Anomalous Nerd (J.O.A.N.)