Tja het merendeel van de rijders zijn recreatieve rijders en hebben sleutelen niet als hobby of 2 linker handen. Mijn pa was er zo een, kocht voor 1200+ een volgens de verkoper volledig gerestaureerde solex, mijn pa was als een kind zo blij want vroeger tijden herleefden. De eerste week stond hij 3 keer bij me in de hobbyshop, de week erop zowat elke dag, en in de derde week knalde de aandrijfrol compleet uit elkaar (de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik er toen op reed op een asfalt weg maar dat was bij mijn pa denk ik net zo goed gebeurd). Toen heb ik hem vriendelijk doch dringend geadviseerd de verkoper te bellen om de solex terug te nemen. De man wou eerst van niks weten, ja we konden hem komen brengen (ergens op de Veluwe) en dan zou hij hem nazien (vreemd want mijn pa had hem van iemand uit Doetinchem gekocht) dus maar wat harder aanzetten en toen kwam hij nog diezelfde avond, geen goedendag of niks zeggend, alleen met de vraag 'waar staat die?' drukte hij mijn pa een stapel briefjes in de hand, lade de lex op en was binnen 5 minuten weer weg. Dat ding zag er tiptop uit, nieuwe laklaag, stickers, biezen, chroom de hele rambam maar het was uiterlijke schijn (2 keer). En met de kennis die ik nu heb verkregen liep het kreng ook nog eens beroerd.

Bovenstaande realiserende kun je er bijna niet onderuit om als je een Lexje wilt rijden je zelf moet kunnen sleutelen, de techniek is er ook naar, (goed, korreltje zout grin) doordacht maar eenvoudig. En als je je realiseert dat het een ongeveerd voertuig is en je dus alles moet borgen, maar als de je onderweg steeds je halve lex aan onderdelen verliest en 1200 euro hebt gedokt mag je toch wel verwachten dat je een beetje probleemloos het eerste jaar uit kunt rijden.

Daarop is er een andere gekomen, een Hongaarse 3800, ook 'nieuw' maar van een hele goede kennis die er een stuk of wat heeft, en mijn pa kreeg hem alleen 'overhandigd' nadat er een nieuwe zuiger ingezet was dus moest hij nog even wachten. Maar toen die er was, was die ook helemaal goed, compleet gerestaureerd en dit keer van binnen en buiten, trekken en lopen als een tierelier en alles deed het zoals het hoort.

Inmiddels staat de 3800 van mijn pa, naast de door inmiddels 2e door mijzelf aangeschafte 3800 (die ook wel een beetje een zeperd bleek) in mijn schuur aangezien mijn pa met fysieke problemen te kampen heeft en zich realiseert dat een lexje toch helaas tot de jeugdherinneringen behoort.

Maar om tot de kern te komen, je moet technisch onderlegd zijn en het leuk vinden om te sleutelen, anders je portemonnee trekken voor regelmatig onderhoud.


Salut!
Mark