De orginele kabel van een solex is een weerstandskabel.
Dat was op een moment dat er veel mensen een t.v. konden kopen en de ontstekingspulsen in het ontvangst van een t.v. terecht konden komen, een rechte draad is net zo goed een spoel als een draad die op een rolletje zit alleen is het trillings getal hiervan veel hoger ,zo hoog zelfs dat die trilling in het t.v. beeld te zien was.
Dus gingen de rijken die al een kastje met een beeld hadden moeilijk doen over die stippen die er niet moesten zijn en gingen bij die nog rijkere bazen hun gram halen om die stippen er uit te laten halen en dat bleek mogenlijk door die draad zo slecht te maken dat er nog wel genoeg stroom doos heenkon voor een vonkje maar de storing daar toch wat meer moeite mee had.
Zo ontstond de weerstand kabel, maar die had een rare eigenschap om vrij vlug een nog grotere weerstand aan te nemen tot vreugde van de rijken en tot last van de (arme mensen) solexmensen.
Deze weerstandskabel was niet op een goede mannier aan het spiegeloogje vast te maken en ging het weerstands materiaal kopot op de plaats waar het oogje nou juist een goed kontact wou maken en zo is populair gezegd de elende ontstaan.