Hierbij een uitsnede van een mail die ik kreeg. Als ik het interview met de minister bekijk dan maak ik mij vooralsnog niet te veel zorgen. Woon je echter in Amsterdam, dan kun je een vervelende verrassing verwachten cry

Wat is de status van de helmplicht?

Er wordt al een hele tijd over gesproken, maar wat is de status van de voorgenomen helmplicht? De helmplicht houdt in dat niet alleen bromfietsers (maximale snelheid 50 km/u), maar ook snorfietsers (maximale snelheid 25 km/u) een helm moeten gaan dragen. Goed om te melden is dat de helmplicht nog niet landelijk geldt. Er zijn echter experimenten gaande, bijvoorbeeld in Amsterdam, waarbij de gemeente zelf kan bepalen of ze de helmplicht instellen. Hiervoor heeft minister Schultz van Infrastratructuur de regels aangepast. Opvallend is dat dezelfde minister twee jaar geleden nog tegen de helmplicht was.

interview minister Schultz

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz was twee jaar geleden nog tegen een helmplicht voor snorfietsers.


Wat houden de experimenten met de helmplicht in?

Doordat minister van Infrastructuur Schultz de regels heeft aangepast, kunnen bepaalde gemeenten nu zelf bepalen wat zij doen met snorscooters. Zo kunnen snorscooters in bepaalde gemeenten verplicht worden om op de rijbaan te rijden in plaats van het fietspad. Doordat op de rijbaan 50 kilometer per uur wordt gereden, kunnen gemeenten de snorscooters ook verplichten om een helm te dragen. Amsterdam is één van de gemeenten, die bezig is met het invoeren van dergelijke regels.

Helmplicht, goed idee?

Veel mensen die een snorscooter kopen of hebben gekocht, doen dit onder andere zodat ze geen helm op hoeven. Voor hun is het natuurlijk niet fijn als het dragen van een helm verplicht wordt gesteld. Als je echter naar de cijfers over het aantal ongelukken kijkt, is het begrijpelijk dat er wordt gesproken over een mogelijke helmplicht. Zo was het aantal ernstige ongelukken tussen snorscooters en fietsers in 2011 nog met 25% toegenomen. Als je je dan ook nog eens bedenkt dat in de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag 77% van de snorscooters harder gaat dan de toegestane 25 km/u, is het helemaal niet zo'n slecht idee om (in ieder geval in die gemeenten) een helmplicht in te voeren.








Hou het simpel wink
Groeten, John.