Even een paar dingen recht zetten.
De solexlichtspoel geeft een pulsvormige spanning af die zonder belasting van de lampen zeer hoog kan zijn, veel hoger dan een normale regelaar de 317 en konsorten kan verdragen.
De max spanning van dergelijke regelaars mag namelijk na gelijkl richten en afvlakken met een condensater niet boven de 35 volt komen.
Mijngedachten gaan uit naar een regelaar die dat al heeft meegemaakt ,want een regelaar geeft altijd de juiste afgeregelde spanning af wanneer de ingans spanning ongeveer 3 volt boven de ingestelde waarde is gekomen.
Dus bij meer dan 8 tot 9 volt moet een gestabiliseerde spanning van 5 volt beschikbaar zijn.
Wordt de ingangsspanning hoger dan heeft dat geen invloed op de uitgangsspanning.
Tot wanneer de ingangsspanning hoger wordt dan deze max spanning dan zijn er twee mogenlijkheden, de regelaar gaat kapot of de regelaar schakelt af ( als deze hiervoor een beveiling heeft )
Ik zelf ga meestal voor het eerste.
De spanning voor de regelaar is bij zeer lage toeren al meer dan voldoende (zelfs al meestal te hoog )
Controleer altijd met een 6 volt 3watt lampje of de regelaar goed werkt.
Meet de spanning over de copndensater bij het gasgeven , deze mag bij volgas en de belasting van het lampje niet boven de max spanning uitkomen tewijl het lampje op dezelfde waarde blijft gloeien.
Haal nu ook bij een laag toerental het lampje los en geef nu wat meer gas bij en houdt de voltmeter goed in de gaten.
Blijkt nu de voltmeter te hoog zal aanwijzen ga dan niet verder met het toerental en zoek een weerstand die over de condensater geplaatst moet worden om bij verder opvoeren van het toerental de spanning onder de 35 volt blijft ( de weerstand moet wel 5 watt kunnen verdragen )
Sluit geen duur apparaat aan voordat alles goed werkt volgens dit verhaal.
Moet je trouwens ook zelf weten wat er op aansluit.
Meer weten ,meer vragen.