Brandweer Rotterdam wint wederom de 24-uurs Solexrace van Heeswijk-Dinther!!!

Beide teams van brandweer Rotterdam VRR eindigen in de top 10!



We dit it AGAIN! We are the best! Afgelopen weekend heeft team 1-1-2 van Solexteam Brandweer Rotterdam VRR haar titel geprolongeerd door de zwaarste Solexrace van Nederland voor de tweede keer op rij te winnen! Daarnaast haalde team 1-1-3, ondanks 5 strafronden vanwege een snelheidsovertreding, een verdienstelijke 8e plaats. Twee top 10 plaatsen in de pocket in een deelnemersveld van 105 teamsJ!!!



Het avontuur begon op vrijdagmiddag bij Eric van Vucht in Nuland. Nadat de teamleden zich hadden verzameld en de laatste testritjes op de Solexen hadden gemaakt, zijn we naar Heeswijk-Dinther vertrokken. Hier aangekomen hebben we snel onze slaapplaatsen ingericht. Een aantal teamleden had zelfs de beschikking over een heuse trailer als slaapplek. (Jaja, de race begint echt serieuze vormen aan te nemen). Volgens traditie zijn we op vrijdagavond weer de feesttent ingedoken, om ons mentaal op de race voor te bereiden.



Nadat we zaterdagmorgen hadden geconcludeerd dat alle teamleden veilig op de camping waren terug gekomen en we gezamenlijk hadden ontbeten, zijn we de pitboxen gaan inrichten. Omdat we met twee teams deelnamen aan de race, hadden we de beschikking over twee aangrenzende pitboxen. Een pitbox werd snel omgetoverd tot ‘werkplaats’ en de andere werd ingericht als ‘huiskamer’ voor de coureurs. Ook werden de laatste puntjes omtrent de tactiek voor de komende race doorgesproken. Rob Kruidenier zou van start gaan voor team 1-1-2 (met Eric Linthuis en Maickel van Veen) en Frank van Krieken zou het spits afbijten voor team 1-1-3 (met Eric van Vucht en Jeroen de Kloet).

In tegenstelling tot de editie van 2011 waren de weervoorspellingen gunstig, dus konden we onze regenpakken en laarzen ingepakt laten. De uren tot aan het moment van de start (klokslag 16:00 uur) verstreken en de gezonde spanning begon langzaam toe te nemen. We wisten immers dat de wedstrijd een harde noot zou worden om te kraken en na onze glansrijke overwinning van vorig jaar hadden we niet bepaald een underdogpositie. Maar met medewerking van onder andere Jan de Laat, Ad van Heerbeek en Ronald Hagens die ons tijdens de voorbereidingen op en gedurende de gehele race technisch hebben bijgestaan is het allemaal goed gekomen.

Nadat de transponders (voor het meten van de rondetijden) op de Solexen waren gemonteerd door de wedstrijdleiding, mochten de Solexen op de startpositie worden gezet. 1-1-2 mocht op pole position vanwege de overwinning van vorig jaar, maar 1-1-3 moest vanwege het hoge startnummer bijna helemaal achteraan worden geplaatst. Dat betekende dus ook wat extra loopmeters voor Frank. We zijn vroeg naar het startvak gegaan en omdat Frank en Rob al om 15:30 uur in het startvak stonden, stonden ze helemaal vooraan toen het startschot klonk. Als een pijl uit een boog gingen ze ervandoor om vervolgens na een sprint van ongeveer 400 meter als een van de eersten uit de startrij weg te rijden, met als resultaat dat we in de eerste tussenstand al op de 13e (1-1-2) en 9e (1-1-3) plaats stonden. Na 10 uur gereden te hebben stonden we al op de 4e (1-1-2) en 7e (1-1-3) plaats. Dit ging de goede kant op! Ondanks twee valpartijen in de nacht – een salto van Rob en een schuiver van Eric van V. – klommen we begin van de zondagmorgen op naar de 3e (1-1-2) en 6e (1-1-3) positie. Helaas kreeg team 1-1-3 korte tijd later een penalty van 5 strafronden, vanwege een snelheidsovertreding. Hierdoor vielen zij terug naar de 8e plaats. Een straf die ze helaas niet meer goed konden maken. Aan het begin van de middag lag 1-1-2 op een gedeelde 1e plek met team 1-1-1. Door een coureurwissel viel team 1-1-2 weer terug naar een 2 plek, maar dit verschil werd weer snel door Maickel ingelopen.

De laatste fase van de race was inmiddels aangebroken. Positie 8 was stevig in handen door 1-1-3, maar voor de 1e plaats werd door 1-1-2 voor iedere seconden gevochten. Het verschil tussen positie 1 en 2 was geen ronden, maar seconden… En dat op 24 uur racen! Inmiddels hadden ook onze laatste coureurswissels plaatsgevonden. Rob zou de race afsluiten voor 1-1-2 en Eric van V. voor 1-1-3. We gingen het laatste half uur van de wedstrijd in en lagen aan kop. Echter, het verschil was niet meer 15 seconden en tot onze schrik concludeerden we dat de tweede positie aan het in lopen was op ons team. De overige teamleden konden nu alleen maar toekijken, want het lot lag in de handen van de twee coureurs die nog aan het racen waren… Het verschil tussen de eerste en tweede positie liep terug en de spanning was om te snijden! Gaan de coureurs het volhouden? Letten ze op maximale snelheid? Wordt de druk niet te groot?! Dit waren vragen die alleen maar beantwoord werden als de coureurs weer voorbij de pitbox kwamen razen. Positie 8 was voor 1-1-3 stevig in handen, maar met nog maar één ronde voor de boeg was het verschil tussen onze 1-1-2 en team 1-1-1 op de tweede plek nog maar 5 (!) seconden…Ongelooflijk! Inmiddels hadden de overige teamleden zich verzameld bij de finish. Op zondagmiddag klokslag 16:00 uur werd de race afgevlagd. Wie nu als eerste zou finishen, zou ook meteen de race winnen… Maar er was nog geen teken van 1-1-2 en 1-1-3. Maar ook niet van 1-1-1… Waar zijn ze?! Toen was er het gerucht dat 1-1-1 bij het uitkomen van een bocht was gevallen. De stemming sloeg om... Was het echt zo? Gaan we het dan gewoon weer flikken?! En ja hoor! Solex 1-1-2 kwam als eerste over de finish met op korte afstand gevolgd door 1-1-3. De tent explodeerde! We dit it AGAIN! We are the best!



In totaal is door de rijders voor KiKa maar liefst € 27.617,15,- opgehaald. Ruim €2.500, - van dit bedrag was voor rekening van de teams van brandweer Rotterdam. Ook dat is natuurlijk een onvergetelijke prestatie!



Een tweede overwinning hadden we niet durven dromen. En al helemaal niet van het feit dat we met beide teams bij de beste 10 zijn geëindigd! Dit alles was natuurlijk niet zonder jullie gelukt! Bedankt voor de sponsoring, aanmoedigingen, SMS-jes, Tweets, bezoekjes en ga zo maar door! Zonder dit was de race misschien wel heel anders verlopen.

Het is nog niet officieel, maar we kunnen wel beloven dat we volgend jaar terugkomen. En jullie kennen ons, we gaan weer rijden met 1-1-2 en 1-1-3!

Twitter en Facebook zullen voorlopig even wat stiller zijn, maar houd het in de gaten. Als de voorbereidingen voor de komende race starten, praten we jullie bij!



Nogmaals bedankt voor alle steun en tot volgend jaar! We hopen dat jullie dan ook weer van de partij zijn!



Rob, Frank, Eric, Eric, Maickel, Jeroen.

Solexteam Brandweer Rotterdam VRR


[Linked Image from jandelaat.nl]