Ik zal u proberen uit de droom te helpen.
Een wisselstroom dynamo bestaat uit diverse delen waar het magneet veld doorheen moet.
Ten eerste de twee (of als je wil vier stuks)stukken pakketten ijzerplaat waar tussen een sterke magneet is geplaatst. Hierbinnen in is weer een pakket ijzerplaatjes geplaatst met een groot aantal wikkelingen.
Het magneetveld van de sterke magneet wil via twee plaatpakketten en dan via twee luchtspleten en door een te dunne plaat pakket met daarom nog een afremmende stroomspoel zo snel mogelijk naar de overkant van de magneet.
Daar nog maar net of net niet aangekomen te zijn al meteen weer terug te moeten rennen van de min naar de plus.
De magneet is meestal wel goed maar het begint al fout te gaan door de twee stukken ijzer die hieraan zitten dan nu nog twee grote openingen en hierna nog door een lang stuk ijzer met daarom nog die vervelende koperdraad.
Dus er komt niet veel goeds van terecht.
Dus hoe minder je deze rot combinatie belast zo veel hoger zal de spanning zijn die er over zal blijven voor je dunne draadje warm te krijgen en nu is het de grote kunst om het dunne draadje niet te laten branden (gebeurd meestal ).
De constructie is nu zo slecht gemaakt dat wanneer de spoel wordt belast met twee lampjes van 6 volt en ieder 6 watt de spanning 6 volt zal zijn .
Als nu hoe korte tijd ook even een van de twee lampjes geen stroom krijgt dan zal het andere lampje meteen gaan branden wat dus niet de bedoeling is en nu gaat ook meteen het andere lampje even branden en je hebt nu twee lampjes die niet meer willen branden.
De oplossing met een lamp van 12 volt en 10 watt en een lamp van 12 volt en 2 watt heeft eigenlijk hetzelfde probleem.
Ook al is dat nog niet voorgevallen.
Stel de voorlamp krijgt even geen stroom dan gaat onmiddellijk het achterlampje even branden en daarna niet meer (nooit meer ).
Als je het voorlampje weer aan de gang hebt gekregen dan zal het voorlampje ook bij een wat hoger toerental ophouden met branden.
Omdat 12 volt en 12 watt ook een beetje te veel is voor een lampje van 12 volt en 10 watt zal dat lampje na een bepaalde tijd zo ondoorzichtig worden dat je nog maar amper zal kunnen zien of het al gebrand heeft.
Er is maar een goede manier neem twee lampjes van 6 volt en zet tussen elk lampje een diode van 4 amp (om en om ).
Dus nu gaat altijd de helft van het vermogen door elke lamp ook al doet een van de lampen niet mee.
Dan wil ik nog even op wijzen dat alle spoelen niet even veel vermogen hebben er zijn er van 8 watt 10 watt 12 watt de meeste en van 18 watt .
Dus tot 15 watt voor en 3watt achter .
De spanning van de spoel is dus zeer afhankelijk van de belasting.
Deze spanning is niet met een electro meter te meten omdat de vorm van de stroompuls te sterk afwijkt van de spanning die een electro meter kan meten.
De lampen gloeien alleen op de effective waarde van de stroom en deze kan zo veel afwijken dat deze met een electro meter niet goed te meten is.
Nog meer weten nog meer vragen