En tja, dan wilde ik vanmiddag de mooi gebalanceerde volle krukas in een standaard OTO carter monteren en kom je erachter dat er toch nog iets te veel van de dode ruimte is opgevuld zodat de krukas aan kwam te liggen tegen de krukaslager afdekplaat (die met de drie boutjes in carter wordt geborgd) en dat de dikte van de krukwang aan de binnenkant ook nog iets kleiner moest worden.

Eventjes niet opgelet dus, maar in een draaibank is dat natuurlijk zo gedaan.
Omdat bij het versmallen van de krukwang ook de tungsten proppen wat korter werden ging bij het afdraaien zo ook een stukje van het ingebrachte balansgewicht verloren en was de krukas daardoor niet meer in balans.
Een testje met het balansgewicht wees uit dat door deze draaibank actie een restbalans gewicht was ontstaan van 4,5 gram.

Met behulp van het eerder in dit bericht getoonde calculatie programma dan weer bepaald hoeveel extra tungsten gewicht en op welke plaats dit moet worden aangebracht, gaatje geboord en tungsten staafje 4mm er losjes ingestoken en de krukas weer op het balanceerapparaatje om te testen.
En zie daar: weer perfect in balans!

Maar..... een klein stukje venijn zit hem nog in de staart....ik had alsnog iets over het hoofd gezien.
Ik wil namelijk de door het afdraaien ontstane kratertjes (halve holtes van de glasbolletjes) nog met Loctite epoxy opvullen zodat de buitenkant weer glad wordt, en ja hoor, dat is natuurlijk ook weer gewicht aanbrengen aan die kant van de krukas en het is dan ook te verwachten dat er nog een 2e kleine balanceer correctie moet plaatsvinden.
Dus alle goede dingen in drieën zullen we maar zeggen.

Onderstaand alvast wat foto's van de actie van vandaag, volgende week komen de finale plaatjes met opnieuw gladde buitenkant van krukwang en mogelijk nog extra aangebracht gewichtje.

Morgen dus de kratertjes weer netjes uitvullen, 3 dagen laten indrogen en schoon draaien van oppervlakte.
Aansluitend de te verwachten kleine correctie nog met extra stukje tungsten.

Wordt dus nogmaals vervolgd, inmiddels bedankt voor het kijken!

de krukwang op alle plaatsen afgedraaid tot juiste dikte en verdieping waardoor de kratertjes zijn ontstaan


het totaal balansgewicht uit de situatie van vóór vandaag



het teveel aan balansgewicht en daarmee het correctiegewicht i.v.m. de afgedraaide krukwang


het geboorde gaatje op de berekende positie en berekend gewicht van stukje 3,9mm tungsten





Groeten, Geert


Een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn Solex Oto '63