Solex forum
Posted By: Antoine Bouw Solex naar eigen wensen, project Antex - 02/07/17 07:53 AM
Gisteren de Solex in onderdelen opgehaald. Als eerste natuurlijk het framenummer opgezocht en thuis in Het grote Solex boek geprobeerd iets over de Solex terug te vinden maar helaas.
Op het voetenplankje staat 2200, dus neem aan dat het een 2200 is.
Verder staat er onder het zadel, aan de voorkant: B7089 met daarboven (NL) Ja John, je had alweer gelijk ;-). Aan de zijkant staat 857271.

Is het mogelijk deze topic te verplaatsen naar "techniek en sleutelen"?
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 02/07/17 09:53 AM
staat nu bij "techniek en sleutelen"

groet "je moderator"
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 02/07/17 10:23 AM
Super, bedankt Joan
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 02/07/17 04:04 PM
Aangezien deze solex niet op zijn eigen benen kan staan, ben ik aan het denken om een standaard te maken waarop het frame gemonteerd kan worden. Heeft iemand al zoiets gemaakt? Ik zit zelf te denken aan een motorblok steun en deze aan te passen aan het frame.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 02/07/17 08:36 PM
er zijn er heel veel die ooit al eens iets gedaan hebben van fietstakel tot workmates, motorfietsheftafels, schraagjes. je kunt ook denken aan een omgebouwde trekhaakfietsen drager ( kringloop winkel voor weinig )

hangt ervan af hoe je wil sleutelen en waar je wil beginnen
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 02/07/17 09:21 PM
Ik wil iets maken dat ik vrij kan werken aan het frame zonder dat er een stuur of zadel gemonteerd zit. Gezien het frame een ronde stang heeft wil il deze gaan vastzetten met ijzeren u beugels. Ik heb helaas mijn motorblok steun een aantal jaren geleden weggegeven.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 06/07/17 04:26 PM
Vandaag de spullen voor de Solex steun mogen ontvangen en meteen in elkaar gezet. De Solex hangt niet helemaal recht maar dat vind ik nog niet zo'n probleem. Ik ben tevreden.

Edit: ik zie dat het forum de foto automatisch draait, sorry daar kan ik niets aan doen.

Attached picture 11.jpg
Attached picture 12.jpg
Attached picture 13.jpg
Attached picture 14.jpg
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 06/07/17 06:40 PM
nou bij mij staan de foto's netjes
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 06/07/17 07:38 PM
Vreemd, bij mij staan de foto's een kwart slag gedraaid.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 26/07/17 06:14 PM
Vandaag een complete solex, denk ook een 2200, ook weer met velgremmen voor en achter gekocht. Deze is echter compleet met kenteken. De motor heeft 2 jaar niet gelopen maar is wel lopend weg gezet. Dat wordt dus begonnen met schoonmaken.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 23/08/17 05:44 PM
Gisteren de Solex, die ik ga gebruiken voor het project, opgehaald. Het is een Solex uit 1956 maar weet niet welk type het precies is. John denkt aan een 1400 met een motor van een 2200. De Solex heeft grote wielen, 24 inch?? en velgremmen voor en achter. De remmen zien er anders uit wanneer je ze gaat vergelijken met die van bij een 3800. De (nieuwe) benzinepomp is gescheurd bij de wartel van de benzine leiding. Ik zoek nog een 'pleister' om dit tijdelijk te repareren. Verder is de Solex voorzien van een kenteken en zoals ik wilde een ronde koplamp. De achtervelg lijkt ook redelijk nieuw maar ook voorzien van de nodige speling. Heb ik bij mijn 3800 handgas, deze carburateur wordt bedient door de kabel die ook naar de voorrem bedient. Hoe dit precies werkt ga ik eens opzoeken op mijn gemak. Tevens zitten er 2 hengels op waarvan ik van 1 de werking niet kan thuis brengen. De andere dient om de decompressie klep te bedienen. Binnenkort maar eens beginnen met goed bekijken wat er moet gebeuren en bv de wielen al speling vrij maken waarna het demonteren kan beginnen.
Posted By: solexnl Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 23/08/17 09:15 PM
en een paar fotootjes trekken zodat wij ook kunnen zien/beoordelen wat je hebt.

Han
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 24/08/17 04:00 AM
De foto's die ik heb gemaakt net nadat ik thuis gekomen ben. Vandaag nog een uurtje bezig geweest en het is een motor van een 2200, alleen het frame?? Het nummer zit helemaal onder op de zadelbalk, net boven de standaard. Zadel is van een Sparta.

Attached picture 4.jpg
Attached picture 3.jpg
Attached picture 2.jpg
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 04/09/17 05:28 PM
Ik weet eindelijk het framenummer 1179330 . Toevallig staat er op marktplaats een Solex te koop die op die van mij lijkt. De verkoper zegt dat het een 1010 is. Het voetenrust plankje heeft net zoals die van mij een visgraat vorm.
Gisteren de Solex gedemonteerd in een kleine 2 uur. Wat ik niet los kreeg waren de 2 bouten die de ronde huis van het frame aan de Zadelbalk koppelen. Ik kreeg ze op geen manier los. Vandaag op verschillende plekken doorgezaagd en het lijkt dat ze gelast waren, of vanaf 1956 nooit los zijn geweest.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 04/09/17 07:02 PM
nou zo te zien hoort het een en ander niet bij elkaar in 56 was net de overgang van kamzuiger naar DO zuiger/cilinder maar nog zeker geen koppeling endie twee klepeltjes dienen niet de deco te bedienen maar met zijn tweeën het gas en dan wel via het gas met een tuimelstangetje soms ook de deco ( waarom twee ? eentje die lang is zonder frictie om het gas te nemen en een korte MET frictie om als aanslag te dienen voor de lange zodat je het gas als "cruise control" kon instellen.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 04/09/17 07:39 PM
Ja de motor hoort zeker niet bij het frame. Misschien een motor van een 2200? De carburateur is anders dan die van mijn 3800. Op de plek van benzine filter zit een koper busje. Is deze te verwijderen??

De 2 hengels vond ik ook al raar. Gas werd geregeld met de remhendel. Dus altijd vol gas en wanneer je remt 'knijp' je het gas dicht.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 21/09/17 06:05 PM
Langzaam aan ben ik begonnen met opbouwen en verzamelen van onderdelen. Ik heb van een mtb diverse onderdelen gehaald die ik wil gaan gebruiken, waaronder het stuur en zadel. Om die passen te krijgen op het solex frame heb ik een andere zadelen gekocht en een stuurpen. Voor beide pennen moet ik wat aanpassen. De stuurpen is een mm te groot, dus daar wil ik wat af gaan halen. De zadelpen incl klembus heeft een diameter van in totaal 3 cm. Ik ga de gaten van de originele zadelpen bevestiging iets groter boren en dan zal het moeten passen.

Tevens heb ik een bagagedrager met gereedschapkoker gevonden op mp. Dit past net de 24 inch wielen en spatbord. Om het achterspatbord vast te zetten had ik een beugel voor 24 inch wielen besteld, helaas was deze een cm of 4 te klein om te monteren. Ik ga nu of een beugel bestellen voor grotere wielen of opzoek naar een rvs rond profiel van 3 a 4 mm en dan zelf een beugel maken.

Wat betreft de trapas en crankstel ben ik nog niet uit wat ik ga doen. Ik wil niet gaan lassen aan de Zadelbalk (zoals te lezen is in mijn andere topic). Maar ook dit probleem zal verholpen worden.
Posted By: FFAnders Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 21/09/17 08:24 PM
Wat betreft de spatbord beugel, ik heb deze gemaakt van een gegavaniseerde staaf waarmee systeemplafonds opgehangen worden.
Deze kan je nog in de blanke lak zetten om ( evt.) roestvorming te voorkomen, ik heb ze niet gelakt en ze roesten ( nog ) niet.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 22/09/17 03:35 AM
Goede tip dadelijk even het plafond slopen op het werk :-)
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 22/09/17 08:54 AM
stuurpen niet aan beginnen om die dunner te maken, is nu al niet veel en je wilt niet ineens het stuur in handen hebben, voor spatbordbeugels kun je ook eens een fietsenzaak inlopen, voor fietsen is ook heel veel verschillend materiaal in omloop, zelf maak ik ze van 6 mm stangen, met aangelaste/hardgesoldeerde boutjes, zoals op de allereerste solexen zaten, dat was in mijn ogen de beste manier en dan vooral niet op de originele plaats bevestigen maar een andere leuk plekje zoeken, oa de eerste peperbussen hadden een gaatje in de vorkpoot ( in het midden, dat is de "neutrale lijn" dan verzwak je niets) en daar paste dan het boutje van de stang in , van buiten naar binnen
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 22/09/17 10:58 AM
Joan, ik heb een nieuwe stuurpen gekocht welke bijna 2 mm dik is, de laag die eraf moet is het chroom. Dus dat is bijna niets. Normaal solex stuurpen is 22 mm, deze is 22.5 mm
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 22/09/17 04:45 PM
heb een bericht op Facebook gezet, over een BMX stuurpen die zijn 21 mm .
Kom je uit met je lagers van je balhoofd ? er lijkt een 3800 voorvork ( voor een stuurpen 21 mm ) in een OTO/2200 frame te gaan
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 22/09/17 04:54 PM
Ik had deze gekozen omdat hij het dichts bij de originele maat kwam, gelukkig zijn ze niet zo duur. Ik zoek de onderdelen meestal op https://www.internet-bikes.com/
De voorvork is smaller dan die van een 3800 volgens mij. Ik heb een foto album gemaakt waarin in de verschillen laat zien tussen 23 en 24 inch wielen en dus ook frame.
Qua lagers weet ik niet, maar dit was de vork die bij de Solex zat.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 23/09/17 07:26 AM
er zijn twee types balhoofden, de smalle en de brede, bij smalle horen vorkpoten waar de ophanglippen OP de voorkant van de vorkpoten zitten, bij de brede horen vorkpoten waar de ophanglippen aan de binnenkant NAAST de vorkpoten zitten, zo heb je bij een bredere vork toch de ophanglippen op dezelfde afstand zitten als bij de smalle , want voor beide vorken geldt dat het blok qua schetsplaten even breed is dus dienen de ophangpunten ook even ver uit elkaar te zitten
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 25/09/17 05:39 PM
Ik heb nu de smalle balhoofd, dus met de ophangingen voor de motor op de poten. Deze balhoofd heeft ook een groter diameter stuurpen.

Vandaag de stuurpen passend gemaakt even als de zadelpen. Om het definitief te monteren moet ik nog wel wat onderdelen vervangen maar die kosten niet meer dan 5 euro. Het begint al op een fiets te lijken echter ben ik nog lang niet klaar.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 29/09/17 03:45 PM
Gisteren weer diverse onderdelen besteld om oa het spatbord te kunnen monteren. Vandaag een dagje niets doen, morgen ga ik weer een uurtje of 2 werken aan de Solex.
Een aantal foto's zodat er wat zichtbaar wordt. Elke dag/week komt er wel iets bij of af.

Attached picture site1.jpg
Attached picture site2.jpg
Attached picture site3.jpg
Attached picture site4.jpg
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 20/11/17 04:05 PM
Vandaag een leuke koop gedaan in een kringloop winkel, een Brooks B66s (dames zadel :-) ) gekocht. Geen vliegroest, geen schade of vreemde plekken dus gewoon nieuw. Ik zag dat dit zadel bij bol.com 102 euro kost, voor dat bedrag bij ik mijn auto vol tanken en 2 zadels kopen :-)
Posted By: zeezout Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 20/11/17 04:20 PM
Brooks B66 (s), het beste zadel dat Brooks ooit gemaakt heeft! Tijdje inrijden, beetje Brooks vet aan de onderkant en daarna super comfortabel en onverslijtbaar. Goeie koop!
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 20/11/17 04:28 PM
Ik had al eens naar zo'n zadel gezocht op marktplaats en wilde er wel 1 aanschaffen, alleen was de tijd nog niet rijp daarvoor.
Maar als ik dan het zadel tegen kom, voor nog minder dan wat ze op MP aangeboden worden, kan ik het niet laten liggen natuurlijk.
Ze hadden er 3 en ik heb daarvan de beste (helemaal nieuw) uitgekozen.
Posted By: Alfons_Amuse Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 20/11/17 05:00 PM
Ben benieuwd hoe hij er straks uit gaat zien. Er zijn er al geweest en dat is gewoon leuk.
Zelfs een 2 wiel aangedreven Solex. Leuk he.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 20/11/17 05:34 PM
Zo apart gaat hij niet worden, maar ik heb wel een aantal ideeën in mijn hoofd. De kleuren staan voor mij al vast.. blauw met wit. Wat welke kleur moet krijgen ook.
Het rood/zwarte zadel ga ik iig niet monteren :-)
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 03/12/17 05:10 PM
Binnenkort maar weer eens verder met de Solex, maar eerst moet de schuur weer leeg (iets met zomer wielen)
Ik zal graag de motor repareren/laten lopen. Daarvoor heb ik een nieuwe benzine pomp, leidingen en wat kleine spullen nodig. Onderdelen van deze motor wil ik straks gaan gebruiken bij de bouw van een nieuwe motor. Bestaan er geüpdate benzine pompen, of zijn de standaard pompen bruikbaar voor alle motoren?
Ik heb een motor van een 2200.. volgens mij heeft die 9mm aansluitingen. Mijn pomp heeft echter een draaiend gemonteerd om de kap aan te monteren. Wanneer ik op internet kijk hebben pompen met 9mm aansluitingen een dop ipv een draaieind.
Kap die dop gedemonteerd worden en vervangen worden door de draadeind?
Posted By: John Meisters Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 03/12/17 09:21 PM
Originally Posted by Ant_one
Binnenkort maar weer eens verder met de Solex, maar eerst moet de schuur weer leeg (iets met zomer wielen)
Ik zal graag de motor repareren/laten lopen. Daarvoor heb ik een nieuwe benzine pomp, leidingen en wat kleine spullen nodig. Onderdelen van deze motor wil ik straks gaan gebruiken bij de bouw van een nieuwe motor. Bestaan er geüpdate benzine pompen, of zijn de standaard pompen bruikbaar voor alle motoren? de standaard pomp kun je gewoon gebruiken.
Ik heb een motor van een 2200.. volgens mij heeft die 9mm aansluitingen. Mijn pomp heeft echter een draaiend gemonteerd om de kap aan te monteren. Wanneer ik op internet kijk hebben pompen met 9mm aansluitingen een dop ipv een draaieind.
Kap die dop gedemonteerd worden en vervangen worden door de draadeind? Ja dat kan. Dat "draadeind" is voor lichtkapjes met ronde koplamp. Check maar even goed of het wel 9 mm. is want het zou zomaar 8mm kunnen zijn...
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 03/12/17 10:00 PM
Originally Posted by John Meisters
Originally Posted by Ant_one
Binnenkort maar weer eens verder met de Solex, maar eerst moet de schuur weer leeg (iets met zomer wielen)
Ik zal graag de motor repareren/laten lopen. Daarvoor heb ik een nieuwe benzine pomp, leidingen en wat kleine spullen nodig. Onderdelen van deze motor wil ik straks gaan gebruiken bij de bouw van een nieuwe motor. Bestaan er geüpdate benzine pompen, of zijn de standaard pompen bruikbaar voor alle motoren? de standaard pomp kun je gewoon gebruiken.
Ik heb een motor van een 2200.. volgens mij heeft die 9mm aansluitingen. Mijn pomp heeft echter een draaiend gemonteerd om de kap aan te monteren. Wanneer ik op internet kijk hebben pompen met 9mm aansluitingen een dop ipv een draaieind.
Kap die dop gedemonteerd worden en vervangen worden door de draadeind? Ja dat kan. Dat "draadeind" is voor lichtkapjes met ronde koplamp. Check maar even goed of het wel 9 mm. is want het zou zomaar 8mm kunnen zijn...
een 2200 zou standaard als pomp aansluitingen die van 8 mm moeten hebben, later is dat 9 mm geworden, maar heel goed kans dat er nu al een "latere " pomp of afgemonteerd is die aangepast is naar het oude systeem toe door de korte losse pen boven op de pomp te veranderen in het oude type lange pen ( hoop dan wel dat de goede pakking ring gemonteerd is anders is het binnenwerk al in elkaar gedrukt want veel ruimte voor fouten is daar niet )
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 04/12/17 10:15 AM
Aangezien de bestaande pomp kapot is gedraaid tijdens de montage van de benzineleidingen zal het zomaar een 8mm kunnen zijn geweest en de leidingen 9mm?! De carburateur is ook iets anders als die in de s3800 gebruikt wordt. Ik heb geen plastic filter aan de linkerkant zitten.

Verstandigste is dus om gewoon langs Ad of Marcel te gaan met de losse spullen en die te laten oordelen?!
Dus benzinetank, carburateur en oude benzinepomp meenemen.
Posted By: FFAnders Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 04/12/17 10:54 AM
Lijkt me verstandig.

Enig nadeel van de nieuwe pompjes is dat er geen dubbel brandstoffilter inzit, de oude hebben dat wel en daardoor is de kans op een verstopte sproeier vele malen kleiner.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 04/12/17 03:32 PM
Ik heb nu de volgende onderdelen en een plastic tank..

Het kan dus zomaar dar de benzinepomp gescheurd is door montage van de verkeerde nipples?

Attached picture 1.jpg
Attached picture 2.jpg
Posted By: John Meisters Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 04/12/17 05:14 PM
Zo te zien heb je M9 aansluitingen, je carburateur heeft de gasschuif al aan de niet-cilinder kant.

Waarschijnlijk zijn de wartels flink aangedraaid waardoor het zamac is gaan scheuren. M8 nippels vallen er zó in dus daar kan het niet van zijn, en iemand die M9 in een M8 gat gedraaid krijgt is een hele knappe (ome Henk misschien) frown
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 04/12/17 05:22 PM
Lekker lomp was het wel gemonteerd. Als uk het goed begrepen heb was dit gedaan door een 'bedrijf of de ex eigenaar heeft gelogen..
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 04/12/17 07:15 PM
als je 9 mm er scheef in draait dan wurgen ze de pomp ook open, altijd proberen om de wartels er met de hand in te draaien want meestal wringen de leidingen wat en dan gaan ze scheef, sleutel alleen gebruiken om "na" te draaien en heel erg vast hoeft het ook al niet
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 09/12/17 10:11 AM
Voor dinsdag een afspraak gemaakt met Ad. Dan kan ik de komende maanden wat aan de motor doen. Als het weer wat warmer is in de schuur ga ik verder met het frame.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 13/12/17 06:59 PM
Onderdelen om de motor weer te laten lopen zijn opgehaald. Ik heb weer wat te doen :-)
Posted By: Alfons_Amuse Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 14/12/17 05:43 PM
Ha lekker. Plezier met sleutelen dan. Lekker nan.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 14/12/17 05:58 PM
Het fijne aan een Solex is dat het eenvoudige techniek is. Het moeilijkste is de opbouw en afstellen van de motor. Hopelijk heb ik over een jaartje een mooi aluminium blokje opgebouwd door mij met hulp van specialisten
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 14/12/17 07:00 PM
Originally Posted by Ant_one
Het fijne aan een Solex is dat het eenvoudige techniek is. Het moeilijkste is de opbouw en afstellen van de motor. Hopelijk heb ik over een jaartje een mooi aluminium blokje opgebouwd door mij met hulp van specialisten

eenvoudige techniek; misschien, maar niet "fool proof" zoals in mijn studententijd door mede studenten geclaimd werd dat alles waar ze mee moesten/mochten werken"'fool proof" zou moeten zijn en als het dan toch niet ging lag het altijd aan het apparaat en niet aan de bediener
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 14/12/17 10:22 PM
Natuurlijk is het niet fool proof. Wanneer je naar bepaalde filmpjes op YouTube kijkt lijkt het allemaal gemakkelijk. Ik neem aan dat wanneer je 1 ding fout doet je het gehele blok naar filistijnen kan helpen. Dat, en niet in het bezit van het goede gereedschap, is de reden dat ik het (nog) niet zelf aandurf om een blokje op te bouwen.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 15/12/17 09:14 AM
Originally Posted by Ant_one
Natuurlijk is het niet fool proof. Wanneer je naar bepaalde filmpjes op YouTube kijkt lijkt het allemaal gemakkelijk. Ik neem aan dat wanneer je 1 ding fout doet je het gehele blok naar filistijnen kan helpen. Dat, en niet in het bezit van het goede gereedschap abonnement nemen op de nieuwsbrief van HBM tevens CONRAD bezoeken en af en toe in de rekken van de action kijken kom je al een heel eind verder in het hoofdstuk "gereedschap" , is de reden dat ik het (nog) niet zelf aandurf om een blokje op te bouwen.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 15/12/17 02:12 PM
Haha bij HBM heb ik al zover gereedschap besteld, ze staan ook in budel tijdens de beurs daar. Jammer dat ze per onderdeel verzendkosten rekenen, al kan dit misschien dmv een email wel verholpen worden.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 15/12/17 03:55 PM
Originally Posted by Ant_one
Haha bij HBM heb ik al zover gereedschap besteld, ze staan ook in budel tijdens de beurs daar. Jammer dat ze per onderdeel verzendkosten rekenendaarom ga ik ook af en toe op "excursie" naar Gouda/Moordrecht, al kan dit misschien dmv een email wel verholpen worden.
Posted By: FFAnders Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 15/12/17 08:11 PM
Originally Posted by Joan
daarom ga ik ook af en toe op "excursie" naar Gouda/Moordrecht


enig "nadeel" is dat je ter plekke véél meer aanschaft dan de bedoeling was.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 15/12/17 08:26 PM
Originally Posted by FFAnders
Originally Posted by Joan
daarom ga ik ook af en toe op "excursie" naar Gouda/Moordrecht


enig "nadeel" is dat je ter plekke véél meer aanschaft dan de bedoeling was.

"Even"' op bezoek, ach de verzendkosten van die 12 tons pers had ik er daarmee meteen weer uit
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 20/12/17 05:41 PM
Vandaag weer een uurtje of 2 zitten schroeven en poetsen. Spatbordje en 1 motorsteun verwijderd, helaas ging de verkeerde kant van de motoras los. Heeft iemand een tip om de moer van de as te verwijderen zonder dat ik iets kapot maak? Ik heb geen zin om de gehele motor te demonteren om alleen maar de motorsteun te kunnen verwijderen. Bij een nieuwe as ga ik de moer, aan de kant waar je gemakkelijk bij kan, vast lassen, zodat er maar 1 moer aan de as zit en je deze gemakkelijker kan verwijderen.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 20/12/17 06:18 PM
Originally Posted by Ant_one
Vandaag weer een uurtje of 2 zitten schroeven en poetsen. Spatbordje en 1 motorsteun verwijderd, helaas ging de verkeerde kant van de motoras los. Heeft iemand een tip om de moer van de as te verwijderen zonder dat ik iets kapot maak? Ik heb geen zin om de gehele motor te demonteren om alleen maar de motorsteun te kunnen verwijderen. Bij een nieuwe as ga ik de moer, aan de kant waar je gemakkelijk bij kan, vast lassen, zodat er maar 1 moer aan de as zit en je deze gemakkelijker kan verwijderen.
vast lassen zou ik niet doen, dat werkt niet en het rubber vind dat niet leuk.
losse moer terug aan vast draaien en als het GOED gemonteerd zit is er wrijving genoeg op het systeem om de ander los te kunne krijgen. Niet vast draaien door de andere moer vast te houden want dan komen ze alle twee even strak mag wel om eerst aanzet te maken maar het laatste beetje vast zetten dien je op de dan al opgebouwde wrijving te doen, soms is de overmaat 6 mm ring ACHTER de schetsplaat vergeten bij een vorige montage en dan ga je de bietenbrug op zal je echt van twee kanten moeten werken ,
als je een dremel hebt met slijpschijfje, je kunt op de kopse kant een schroevendraaier gleufje inslijpen dan heb je net iets meer in te brengen gleuf in draadeind EN moer zodat je beide 'verbind" met een brede dunne schroevendraaier
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 20/12/17 07:06 PM
Laat ik het zo zeggen.. er klopt niet veel van de Solex. Ik mis oa 1 plaatje die de moeren moet vergrendelen.
Verder zijn de ringen om de glijplaatjes versleten, of dit komt door eventuele verkeerde montage weet ik niet.
Deze motor is leuk om mee te oefenen/ spelen. Weer een voordeel dat de onderdelen goedkoop zijn.
Posted By: John Meisters Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 20/12/17 10:24 PM
Ik heb een (heel goedkope) steeksleutel 14 zodanig verbogen en verslepen dat hij precies bij de moertjes komt en je nog nèt een slagje kunt maken.

Evengoed heb ik ook van die weerbarstige Lexen erbij die niet meewerken. Ik ga dan niet moeilijk doen, in de verknoeide tijd heb ik de ontsteking en rolunit al op de werkbank liggen en dan kan ik er zò bij wink
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 21/12/17 12:14 AM
Daar komt de kennis van een boven gemiddelde Solex sleutelaar om de hoek kijken met de juiste gereedschappen. Ik denk dat ik, mocht normale losdraaien niet lukken, met behulp van een tang de moer los ga draaien en een nieuw asje ga bestellen. Dan kan ik meteen nieuwe ringen voor de glijjplaten en borgplaatje mee laten komen.

Maar eerst eens op Joan's manier proberen.
Posted By: FFAnders Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 21/12/17 07:54 AM
Draai op de kant waar je goed bij kunt een moertje dat voor de helft doorgezaagd is.
Zet dan een griptang op het moertje, door de zaaggleuf kan het moertje veren en met de tang knijp je hem klem op het asje.
Nu kan je de andere moer losdraaien met een steeksleutel.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 21/12/17 08:38 AM
Goede tip, dan beschadig ik de draad niet. Ik ga dit proberen

Edit: een minuutje na aankomst in de schuur was de moer los. Mijn tool:

Attached picture moer.jpg
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 05/01/18 08:25 AM
Gisteren eens beginnen met het maken van een lijstje wat betreft het bouwen van een nieuwe motor. Met alles nieuw ga je snel richting 1000 euro. Bedoeling is om bruikbare delen te gaan refurbushen (is een nieuwe trent) en de andere delen worden nieuw aangeschaft. Dit om het een beetje betaalbaar te houden.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 05/01/18 09:16 AM
Originally Posted by Ant_one
Gisteren eens beginnen met het maken van een lijstje wat betreft het bouwen van een nieuwe motor. Met alles nieuw ga je snel richting 1000 euro. Bedoeling is om bruikbare delen te gaan refurbushen (is een nieuwe trent alleen het gebruik van dat woord dan, restaureren word al heel lang gedaan door gebruik te maken van de origineel aanwezige onderdelen ook dat kan zeker qua kosten, te maken aan uren, nogal in de papieren gaan lopen) en de andere delen worden nieuw aangeschaft. Dit om het een beetje betaalbaar te houden.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 05/01/18 10:58 AM
Dat klopt Joan, wij refurbusen :-) redelijk op het werk en dat zal je kosten niet veel schelen met nieuw
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 05/01/18 04:33 PM
Wat is de 'beste' motor om vanuit verder te werken? Een 3800 of 2200?
Posted By: John Meisters Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 05/01/18 05:13 PM
Originally Posted by Ant_one
Wat is de 'beste' motor om vanuit verder te werken? Een 3800 of 2200?


Beide hebben voor- en nadelen.
2200 heeft nog lagers in de aandrijfrol, de 3800 niet meer.
Beide hebben een krukaslager dat moeilijk te borgen is.
Ik zou toch een 3800 nemen, daar is alles nog nieuw van te krijgen. Van de buitenkant zie je er niks van wink
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 05/01/18 06:23 PM
Oja vergeten te vermelden start met een cnc carter.

Misschien me eerst maar eens verdiepen in de verschillen tussen beide motoren.
.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 05/01/18 06:55 PM
Originally Posted by Ant_one
Oja vergeten te vermelden start met een cnc carter. daar is ruime keus in

Misschien me eerst maar eens verdiepen in de verschillen tussen beide motoren.binnen de 2200 en de 3800 zijn er ook al verschillen
.
Posted By: FFAnders Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 05/01/18 09:33 PM
Originally Posted by Ant_one
Oja vergeten te vermelden start met een cnc carter.

Misschien me eerst maar eens verdiepen in de verschillen tussen beide motoren.
.

Persoonlijk zou ik een CNC-carter opbouwen met Oto onderdelen.
Hierbij gebruik je een rolunit waar in de rol kogellagers gemonteerd zijn, een 3800 heeft een bronzen
glijlagerbus die door olie uit het carter gemeerd moet worden, met kogellagers hoeft dat niet.
Je moet dan wel een Oto krukas hebben, daar zitten de steunpunten voor de lagers al in/op.
Posted By: John Meisters Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 05/01/18 10:50 PM
Originally Posted by FFAnders
Originally Posted by Ant_one
Oja vergeten te vermelden start met een cnc carter.

Misschien me eerst maar eens verdiepen in de verschillen tussen beide motoren.
.

Persoonlijk zou ik een CNC-carter opbouwen met Oto onderdelen.
Hierbij gebruik je een rolunit waar in de rol kogellagers gemonteerd zijn, een 3800 heeft een bronzen
glijlagerbus die door olie uit het carter gemeerd moet worden, met kogellagers hoeft dat niet.
Je moet dan wel een Oto krukas hebben, daar zitten de steunpunten voor de lagers al in/op.


Ik denk dat de meesten hier een cnc "oto" carter hebben, ik ook.
Het ligt er wel aan welke onderdelen je zelf hebt om te refurbishen, als je een 3800 motor hebt dan zou je een 3800 cnc carter ook kunnen overwegen
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 06/01/18 08:46 AM
Ik wilde eigenlijk de motor gebruiken die ik nu heb. Maar volgens mij is het een bij elkaar geraapt 'zooitje'.
Carter is van een 2200.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 06/01/18 06:18 PM
Originally Posted by Ant_one
Ik wilde eigenlijk de motor gebruiken die ik nu heb. Maar volgens mij is het een bij elkaar geraapt 'zooitje'.
Carter is van een 2200.
Zooitje ??? maak eens een overzicht foto van wat je hebt leuk om te zien wat-er-al-is
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 06/01/18 07:07 PM
Ik zal morgen eens wat foto's plaatsen. Ik heb wat oude foto's, momenteel is hij gedeeltelijk gedemonteerd. (Zoals je wel hebt kunnen zien Joan)
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 07/01/18 11:53 AM
Ik heb een aantal foto's toegevoegd. Zoals te zien is, is er veel beschadigd en zal niet te gebruiken zijn?!
Ik zal graag de benzinetank, krukas, Carterdeksel, benzine pomp, carburateur en cilinder blijven gebruiken van deze 2200 motor.

De rest zal vervangen moeten worden door nieuw of vervangend onderdeel gezocht worden.
Cilinderkop denk ik zonder decompressieklep, aangezien ik met een schakelaar wil gaan werken.

Attached picture 1.jpg
Attached picture 2.jpg
Attached picture 3.jpg
Attached picture 4.jpg
Attached picture 5.jpg
Posted By: Huub Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 07/01/18 03:10 PM
De echte verschillen zitten binnen in
Posted By: John Meisters Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 07/01/18 03:26 PM
Originally Posted by Huub
De echte verschillen zitten binnen in


Ja, en in welke staat het verkeert kun je pas zeggen als het zaakje uit elkaar ligt.
Krukas en aandrijfrol kunnen alleen gebruikt worden in een oto carter. De rest is universeel.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 08/01/18 09:45 AM
je hebt een 'vol" zijdeksel, normaliter zitten deze op blokken met een bronzen bus drijfstang, ben benieuwd wat je binnen tegenkomt

je opmerking over "kop zonder decompressie' het gaat niet om het uitmaken maar om het starten, de deco maakt het mogelijk om de koppeling en de rol te ontzien bij het starten door de deco te gebruiken kun je eerst het vliegwiel "opwinden' om de energie die daarin zit tezamen met dat beetje dat via de koppeling komt te gebruiken voor het starten. als je een echt goede motor hebt met stevige compressie dan trekt de ( start) koppeling het niet
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 08/01/18 12:58 PM
Als deze motor een bronzen bussen drijfstang heeft, is dat positief of negatief?

Decompressie klep dus laten zitten, maar dan wel terug naar het goede systeem neem ik aan. Met gebruik making van de andere beugel?!
Posted By: John Meisters Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 08/01/18 01:52 PM
Originally Posted by Ant_one
Als deze motor een bronzen bussen drijfstang heeft, is dat positief of negatief? Ik zou altijd voor een gelagerde drijfstang gaan, dus vervangen, waardoor ook je carterdeksel niet meer past helaas.

Decompressie klep dus laten zitten, maar dan wel terug naar het goede systeem neem ik aan. Met gebruik making van de andere beugel?!
Wat je zelf wil, origineel is het sowieso niet meer met een alu carter... ik zou deze fijn laten zitten anders moet je ook voor een andere carburateur gaan want op deze past het oude decompressiesysteem niet.

Ik denk trouwens dat je carburateur en cilinderkop gewoon origineel zijn. Maar feitelijk horen hier ook al gelagerde drijfstangen in te zitten.
Ben ook benieuwd wat je tegen komt ...
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 08/01/18 04:00 PM
Jullie lezen al, ik heb weinig verstand van motoren en daarom is een forum een goed hulp middel ;-)

Ik moet nog veel leren blush
Posted By: John Meisters Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 08/01/18 05:02 PM
Originally Posted by Ant_one
Jullie lezen al, ik heb weinig verstand van motoren en daarom is een forum een goed hulp middel ;-)

Ik moet nog veel leren blush



Je komt er wel Antoine, je leert iedere dag bij. Ik ook nog steeds wink
Posted By: WT_deKleijn Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 08/01/18 05:41 PM
Je bent nooit te oud om te leren! En er wordt altijd wel iets nieuws ondekt
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 08/01/18 06:22 PM
Dat merk ik bijna elke dag op het werk Tim. Soms komen nieuwe medewerkers aan met ideeën waar iemand anders nog nooit aan gedacht hebben.


John, in sommige dingen ben ik een schijtert. Ik durf meestal niet aan dingen te beginnen waarvan ik niet weet hoe het moet. Zeker met de motor heb ik (heel) veel hulp nodig.
Posted By: John Meisters Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 08/01/18 06:54 PM
Bij sommige dingen moet je weten hoe het zit en zeker niet forceren. Beter voorzichtig dan argeloos beginnen, want dat kan fout aflopen.
Posted By: Pierre Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 08/01/18 08:00 PM
ja en daarom zit je hier goed op het forum wand geen enkele boek kan hier tegenop op gebied van leerzaam
gr pierre
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 08/01/18 08:16 PM
Zeker weten Pierre!
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 15/01/18 02:00 PM
Gisteren geprobeerd om het vliegwiel te verwijderen maar helaas.. bij het verwijderen van het stofkapje draaide ik een dikke moer los. Deze moer diende dus ook om het vliegwiel te monteren.

Iemand een idee op welke manier ik dan het vliegwiel kan verwijderen? Opzoek naar een moer zoals gebruikt bij een s3800 bv?
Posted By: Pierre Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 15/01/18 03:40 PM
de moer die gij bedoelt moet je gewoon los draaien en er dan een rond plaatje met drie schroeven op draaien dat duit zichzelf aan en als je dat plaatje aangedraaid hebt dan moet je de moer losdraaien en zo komt dan het vliegwiel los dat rond of ook wel eens een driehoekig plaatje diend als vliegwiel trekker
gr pierre
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 15/01/18 03:53 PM
Zoals je beschrijft was ook de bedoeling, ik heb het ronde plaatje. Ik heb echter andere moer als deze. Mijn moer om de stofkap te monteren wordt ook gebruikt om het vliegwiel vast te zetten.
Posted By: FFAnders Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 15/01/18 05:08 PM
Dat klopt wel, er zijn uitvoeringen waarbij een grotere moer ook een ijzeren en rubber afdekschijfje mee vastgezet worden.
In dit geval is het het simpelst om de moer van de afbeelding aan te schaffen en die gebruik je dan om het vliegwiel te trekken.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 15/01/18 07:04 PM
Originally Posted by FFAnders
Dat klopt wel, er zijn uitvoeringen waarbij een grotere moer ook een ijzeren en rubber afdekschijfje mee vastgezet worden.
In dit geval is het het simpelst om de moer van de afbeeldingook dat is niet de goede moer, deze zijn lager om tevens plaats te maken voor het extra moertje dat de rubberplaat en metalen afdek kap vast zet. Je hoort echt een OTO moer te hebben die hebben een hogere zeskant die voldoende door de "trekplaat" heen komt om er nog een sleutel op te zetten. Alternatief i de 'trekplaat" niet met boutjes maar met draadeinden op het vliegwie te zetten, de moer hoog genoeg op de krukas zodat de "trekplaat' iets zweeft boven het vlieg wiel en dan met moeren op de draadeinden stukje bij beetje de "trekplaat" naar het vliegwiel toe te trekken al steunend op de moer ( waar je dan dus NIET aan komt )
aan te schaffen en die gebruik je dan om het vliegwiel te trekken.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 15/01/18 08:25 PM
Op zoek dus naar een passende moer, OTO of moer met kraag.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 03/02/18 01:34 PM
Vliegwiel heb ik los gekregen, alleen op een andere manier (wel vergelijkbaar)
Grote moer een aantal slagen los gedraaid
Plaatje er tegen aan gelegd en met 3 bouten vast gedraaid.
Daarna bout voor bout een kwart slagje vaster gedraaid.
Vliegwiel sprong met een knal los.
Posted By: Huub Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 04/02/18 03:07 AM
Dan heb je geluk gehad meestal draai je op die manier de schroefdraad uit het vliewiel andersom trekt ie aan alle drie de boutjes even hard
Posted By: John Meisters Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 04/02/18 07:34 AM
Als je langere boutjes pakt met moertjes en je zet kracht met de moertjes dan is dit een prima methode
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 04/02/18 08:06 AM
Zo vaak ga ik heb niet los maken. Waarschijnlijk nog 1 maal om de verlichtingspoel te verwijderen en een extra draadje aan te sluiten.
Wat betreft vastdraaien van de bouten/moeren... ik denk dat ik max 10 graden per keer vast heb gedraaid, dus geen slagen.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 04/02/18 05:49 PM
Originally Posted by Ant_one
Zo vaak ga ik heb niet los maken. Waarschijnlijk nog 1 maal om de verlichtingspoel te verwijderen en een extra draadje aan te sluiten.
Wat betreft vastdraaien van de bouten/moeren... ik denk dat ik max 10 graden per keer vast heb gedraaid, dus geen slagen.


waarom zou je de verlichtings spoel los halen ?
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 04/02/18 06:16 PM
Die heb ik niet nodig ik ga led verlichting op batterijen/accu gebruiken.
Posted By: solexnl Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 06/02/18 07:40 AM
Maar dan kan die toch gewoon blijven zitten ?

Han
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 06/02/18 11:02 AM
In principe wel ja, alleen wil ik het gat van de schroef gebruiken als doorvoer voor de kabel. Omdat de kabel van de spoel dan al los hangt is nog nog maar 2 boutjes en dan is de spoel verwijderd en kan bij de reserve onderdelen.
Posted By: John Meisters Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 06/02/18 05:06 PM
Ik heb bij veel Solexen de lichtspoel eruit gehaald. Alleen vervelend als je bij de koppeling moet zijn omdat ik de spoelenplaattrekker gebruik die onder de spoelen inhaakt.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 06/02/18 07:58 PM
Originally Posted by John Meisters
Ik heb bij veel Solexen de lichtspoel eruit gehaald. Alleen vervelend als je bij de koppeling moet zijn omdat ik de spoelenplaattrekker gebruik die onder de spoelen inhaakt.


ach daar heb ik die grote 3 armige poelietrekker voor, 4 keer zo snel als die solex trekker
Posted By: John Meisters Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 06/02/18 09:15 PM
Originally Posted by Joan
Originally Posted by John Meisters
Ik heb bij veel Solexen de lichtspoel eruit gehaald. Alleen vervelend als je bij de koppeling moet zijn omdat ik de spoelenplaattrekker gebruik die onder de spoelen inhaakt.


ach daar heb ik die grote 3 armige poelietrekker voor, 4 keer zo snel als die solex trekker


Ja dat heb ik gezien. Mijn grootste trekker haalt het net niet. Ooit loop ik daar nog wel eens tegen aan wink
Posted By: solexnl Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 07/02/18 09:42 AM
Mss een idee als bedank kadootje voor het opknappen van zijn Solex smile

Han
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 07/02/18 09:54 AM
Originally Posted by John Meisters
Originally Posted by Joan
Originally Posted by John Meisters
Ik heb bij veel Solexen de lichtspoel eruit gehaald. Alleen vervelend als je bij de koppeling moet zijn omdat ik de spoelenplaattrekker gebruik die onder de spoelen inhaakt.


ach daar heb ik die grote 3 armige poelietrekker voor, 4 keer zo snel als die solex trekker


Ja dat heb ik gezien. Mijn grootste trekker haalt het net niet. Ooit loop ik daar nog wel eens tegen aan wink


Conrad ? HBM ? de mijne is van een ALDI aanbieding heel lang geleden kwamen in een set van 3 verschillende alleen andere bouten in gedaan want dat was Crap

heb sinds kort wel een originele solex trekker van een oude fietsenmaker overgenomen maar die beugels om de spoelen vouwen loopt niet altijd zo heel makkelijk
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 07/02/18 10:52 AM
Ik dacht dat je geen 3 poot mocht gebruiken om te gebruiken bij een Solex ivm breken van diverse onderdelen?
Posted By: zeezout Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 07/02/18 01:38 PM
Originally Posted by Ant_one
Ik dacht dat je geen 3 poot mocht gebruiken om te gebruiken bij een Solex ivm breken van diverse onderdelen?

Spoelenplaat trekken met een 3 poot is geen probleem is mijn ervaring.

Vliegwiel trekken met een 3 poot nooit doen! Heb het een keer gedaan en toen had ik een vliegwiel zonder middenstuk over.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 07/02/18 04:03 PM
Dus ik kan opzoek naar een passende poelietrekker en opzoeken wat de juiste manier is om de plaat los te maken.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 07/02/18 05:26 PM
Originally Posted by Ant_one
Ik dacht dat je geen 3 poot mocht gebruiken om te gebruiken bij een Solex ivm breken van diverse onderdelen?


inderdaad de discussie gaat uitsluitend over de spoelenplaat, het vliegwiel bij voorkeur met de originele trekker en of een soortgelijk systeem zoals in een andere topic al belicht, 3 gatenplaate en eventueel draadeinden met losse moer en dan het vliegwiel naar de gatenplaat trekken .

150 mm heb je toch wel nodig https://www.hbm-machines.com/producten/apart/acties/hbm-3-arm-crv-pullytrekkers?sqr=poeli&
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 07/02/18 06:07 PM
Ff denken of ik hem nu al ga bestellen of in Budel ga kopen. De website werkt niet echt lekker. Voor elk deel moet je verzendkosten betalen ook zit je onder het gewicht van verzenden. In Budel staan ze ook en dan kan ik meteen wat meer materiaal aanschaffen.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 11/02/18 01:50 PM
Gisteren bij een bedrijf geweest, van Cranenbroek, en daar waren de poelietrekkers in de aanbieding..kosten wel 4 euro.

Vandaag na een beetje twijfelen begonnen om de motor te demonteren. Ik had er een klein beetje een hard hoofd in of ik het voor elkaar kon krijgen.
Na een uurtje of 2 lag de gehele motor uit elkaar. Zelf heb ik 1 ring, die achter de lager van de krukas zit, gesloopt, dus dat valt mee :-)

Dat kon niet gezegd worden van de onderdelen die te zien zijn op de onderstaande foto's.

Op deze facebookpagina probeer ik het project een beetje bij te gaan houden.

Het leuke aan alles is, is dat het carter gemaakt is op mijn verjaardag alleen wel een jaar of 8 eerder.

Attached picture 1.jpg
Attached picture 2.jpg
Attached picture 3.jpg
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 11/02/18 02:42 PM
ja op de fotos ( ook die op Facebook) ziet het er naar uit dat er iets heel scheef heeft gelopen . En ook tegen het zijdeksel
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 11/02/18 03:49 PM
Ik baal wel een beetje, ik had een beetje gehoopt meer delen te kunnen hergebruiken. Dus nu maar ff denken wat ik ga doen.
Posted By: bij Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 16/02/18 08:29 AM
Originally Posted by Joan
Originally Posted by Ant_one
Natuurlijk is het niet fool proof. Wanneer je naar bepaalde filmpjes op YouTube kijkt lijkt het allemaal gemakkelijk. Ik neem aan dat wanneer je 1 ding fout doet je het gehele blok naar filistijnen kan helpen. Dat, en niet in het bezit van het goede gereedschap abonnement nemen op de nieuwsbrief van HBM tevens CONRAD bezoeken en af en toe in de rekken van de action kijken kom je al een heel eind verder in het hoofdstuk "gereedschap" , is de reden dat ik het (nog) niet zelf aandurf om een blokje op te bouwen.


Joan, heb mij nu ingeschreven op de nieuwsbrief van HBM. Ik wil zo op een aantrekkelijke wijze aan gereedschap komen. Kun je aangeven welk specifiek gereedschap je je nodig hebt? Ik sleutel zelf aan fietsen dus het "normale" gereedschap heb ik al.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 16/02/18 09:36 AM
Originally Posted by bij
[e]

Joan, heb mij nu ingeschreven op de nieuwsbrief van HBM. Ik wil zo op een aantrekkelijke wijze aan gereedschap komen. Kun je aangeven welk specifiek gereedschap je je nodig hebt? Ik sleutel zelf aan fietsen dus het "normale" gereedschap heb ik al.


hangt er een beetje vanaf hoever je wilt gaan als je al goed fietsgereedschap hebt kom je een heel end , een zuigerpendrukker en warm maak gereedschap , die 3 armige poulietrekker dus ( dat adres van antoine is wel heel goedkoop) ook de action met sleuteltjes 9 ( wel de goede uit het rek halen er zitten er ook bij die lelijk zijn"gestoken' om dan heet iets te verbuigen of plat te slijpen ( slijpmachine is ook handig) zodat je ergerns makkelijker bij kan
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 16/02/18 01:28 PM
In april tijdens de brommer en motorbeurs in Budel staat het bedrijf met diverse materialen.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 18/02/18 07:15 PM
Gisteren er achter gekomen dat de draadeinden van het carter schreef erin zitten, die gaan we dus niet meer gebruiken.
Posted By: dreke2 Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 19/02/18 05:05 AM
Helicoil er recht in boren
Groet
ANdre
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 19/02/18 05:53 PM
Originally Posted by Ant_one
Gisteren er achter gekomen dat de draadeinden van het carter schreef erin zitten, die gaan we dus niet meer gebruiken.


of zijn de draad einden krom ? gebeurd veel, als gevolg van veel te vast aandraaien als gevolg dat het pasvlak van de cilinder onder de moertjes niet echt vlak is, trek je de cilinder maar met moeite van de draadeinden af bij demontage, ik "richt' de draadeinden terug door een koppelmoer te gebruiken ( 10mm) en daarop een ringsleutel te zetten en dan heel voorzichtig eraan gaan trekken diagonal richting want dat is in de meeste geval ook de richting geweest van uitbuigen, word dan "inbuigen"
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 19/02/18 07:41 PM
De draadeinde stonden, in vergelijking met onder een mm of 4 schreef (naar de kant van het vliegwiel).
Ik heb eerlijk gezegd ook geen zin om aan dit carter te gaan hobbieën , ik ga 250 euro sparen :-)
Posted By: bij Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 20/02/18 09:48 PM
Originally Posted by Joan
Originally Posted by bij
[e]

Joan, heb mij nu ingeschreven op de nieuwsbrief van HBM. Ik wil zo op een aantrekkelijke wijze aan gereedschap komen. Kun je aangeven welk specifiek gereedschap je je nodig hebt? Ik sleutel zelf aan fietsen dus het "normale" gereedschap heb ik al.

[/color]
hangt er een beetje vanaf hoever je wilt gaan als je al goed fietsgereedschap hebt kom je een heel end , een zuigerpendrukker en warm maak gereedschap [color:#FF0000]verfföhn
, die 3 armige poulietrekker hoe lang moeten de armen zijn?dus ( dat adres van antoine is wel heel goedkoop) ook de action met sleuteltjes 9 heb ik van gedore ( wel de goede uit het rek halen er zitten er ook bij die lelijk zijn"gestoken' om dan heet iets te verbuigen of plat te slijpen ( slijpmachine is ook handig) zodat je ergerns makkelijker bij kan


Ik moet alleen nog een zuigerpendrukker ergens op de kop tikken, dat scheelt weer.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 26/02/18 08:08 PM
Quote
Het Cnc carter dient opgebouwd te worden met onderdelen van een type oto.

Ik ben niet zeker maar denk dat het niet gaat met je huidige krukas en rolunit, dit past niet.



Was de reactie van Ad op de vraag of ik mijn krukas kon gebruiken in het CNC carter. Mijn vraag.. wat zijn de verschillen tussen de diverse krukassen? Is een krukas van een 2200 hetzelfde als die van een OTO?
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 27/02/18 08:31 AM
Originally Posted by Ant_one
Quote
Het Cnc carter dient opgebouwd te worden met onderdelen van een type oto.

Ik ben niet zeker maar denk dat het niet gaat met je huidige krukas en rolunit, dit past niet.



Was de reactie van Ad op de vraag of ik mijn krukas kon gebruiken in het CNC carter. Mijn vraag.. wat zijn de verschillen tussen de diverse krukassen? Is een krukas van een 2200 hetzelfde als die van een OTO?
ik heb ooit fotos aangeleverd van diverse krukassen, die staan nog op de website in het fotoalbum
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 27/02/18 08:56 AM
Bedankt voor de foto's die had ik nog niet gevonden. Zie ik nu goed dat de 3800 krukas lang en glad is en dat de as van een OTO ,2200 meerdere vlakken Heeft? Die van mij heeft verschillende vlakken/hoogtes
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 28/02/18 09:44 AM
Originally Posted by Ant_one
Bedankt voor de foto's die had ik nog niet gevonden. Zie ik nu goed dat de 3800 krukas lang en glad is en dat de as van een OTO ,2200 meerdere vlakken Heeft? Die van mij heeft verschillende vlakken/hoogtes


ja elke plek voor een lager heeft de diameter 17 mm, om "schuiven" van de onderdelen te vergemakkelijken hebben de plekken waar niets komt een laagte ( kleiner dan 17 mm) dus niet spreken van hoogtes maar van laagtes en inderdaad "vlakken" is ook goed, de "lager-aanlig-vlakken" daarom kun je krukassen niet willekeurig uitwisselen, dat kan zwevende lagers opleveren, geen aanlegvlak op de goede plek

verder is de "17"mm niet altijd dezelfde "17" mm, voor een 3800 as ( die in het midden een heel stuk heeft dat dunner is ) is de 17 mm ter plekke van het krukas lager iets strekker dan de 2200/OTO passing want de 3800 krukas moet uit zichzelf ( door de perspassing) op zijn plaats blijven terwijl de 2200/OTO met bussen ( en lagers) door de koppelingsmoer tegen het krukas lager word aangetrokken lengte van bussen dus goed uitvullen anders trek je de rol naar het carter toe, deze tip vooral als je overweegt een CNC carter te gaan gebruiken
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 28/02/18 04:59 PM
Net nagemeten met een schuifmaat, de as heeft 3 vlakken van 17mm de ruimtes ertussen is een halve mm kleiner.
Ik ga weer eens je filmpje bekijken op Youtube.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 01/03/18 10:20 AM
Originally Posted by Ant_one
Net nagemeten met een schuifmaat, de as heeft 3 vlakken van 17mm de ruimtes ertussen is een halve mm kleiner.
Ik ga weer eens je filmpje bekijken op Youtube.
dat is voor het type OTO/2200 met 17 mm bij de krukwang voor het krukaslager en de carterhals bus, en dan kort tegen de draad aan twee vlakken elk voor een lager van de rol en om je koppeling segmenten gecentreerd te kunnen monteren
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 04/03/18 12:52 PM
Is het decompressie systeem van een solex 5000 over te bouwen op andere solexen, dus met kabel ipv spaak?
Dus met gebruik te maken van een hendel, kabel, beugeltje en motorlifter?
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 04/03/18 06:20 PM
Originally Posted by Ant_one
Is het decompressie systeem van een solex 5000 over te bouwen op andere solexen, dus met kabel ipv spaak?
Dus met gebruik te maken van een hendel, kabel, beugeltje en motorlifter?
ja hoor en ook nog anders dan bij de 5000 en blijf uit de buurt van die Chinese versie ( 4800) dan buigt de constructie in plaats van dat de klep open gaat . ik heb oa voor 24 uurs solexen puch maxi hendels gebruikt daar zit ook aan het handvat een extra hendeltje voor decompressie, ook Peugeot handvaten zijn te gebruiken hebben extra hendels voor zowel choke als decompressie, er is zo veel materiaal beschikbaar waarvan het meeste beter doordacht is dan S.....
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 04/03/18 06:30 PM
Vandaag een dagje aan het zoeken en bedenken geweest wat ik allemaal wil. De spaak is wel origineel maar een kabel kan je netter wegwerken. Dus ik weet weer wat ik moet gaan zoeken.

Vandaag nog een oude boorstandaard gehaald bij mijn ouders. Die ga ik gebruiken als motorsteun welke nog verstelbaar is ook.
Posted By: bij Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 07/03/18 06:21 PM
Joan heldere foot dat er diverse krukassen zijn, maar welke krukas hoort nu bij welke motor?
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 07/03/18 10:25 PM
krukassen hangt af van welke rol er bij welke motor gebruikt word. je kunt best andere krukassen gebruiken maar dan dien je de overeenstemmende rol te gebruiken, de plekken waar de lagers in de rol zitten dienen overeen te komen met de plekken waar de krukas een diameter heeft van 17 mm . het meest wat je nu nog vind is de 3800 ( en latere) uitvoering deze gaan met een krukas met twee 17 mm plekken en rollen met twee glijlagers die elk aan het uiteinde van de rol zitten, dus daar zitten de 17 mm plekken het verst uit elkaar
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 08/03/18 05:47 PM
Omdat het de bedoeling is om iets moois van de motor te gaan maken, wilde ik graag een steun waaraan in de motor kon monteren en zo gemakkelijk kan werken.
Na wat zoeken op het internet had ik een beugel gezien, maar die lijk wel ergens op.
Ik wist dat mijn ouders een oude boormachine standaard hadden staan. voordeel van zo'n standaard is dat je hem nog in hoogte kan verstellen.
Na het zoeken van 2 hoekprofielen en het uitgeven van 1 euro aan bouten en moeren, is dit wat het ongeveer moet worden. De breedte moet nog een beetje aangepast worden en alles moet nog netjes gemaakt worden.. tot op dit moment ben ik tevreden.. laat het blok maar komen :-)

Oja, de gaten die zorgen voor montage van de glijplaten en montage van het spatbord zijn ook niet meer helemaal rond.

Attached picture standaard.jpg
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 08/03/18 07:47 PM
Originally Posted by Ant_one
Omdat het de bedoeling is om iets moois van de motor te gaan maken, wilde ik graag een steun waaraan in de motor kon monteren en zo gemakkelijk kan werken.
Na wat zoeken op het internet had ik een beugel gezien, maar die lijk wel ergens op.
Ik wist dat mijn ouders een oude boormachine standaard hadden staan. voordeel van zo'n standaard is dat je hem nog in hoogte kan verstellen.
Na het zoeken van 2 hoekprofielen en het uitgeven van 1 euro aan bouten en moeren, is dit wat het ongeveer moet worden. De breedte moet nog een beetje aangepast worden en alles moet nog netjes gemaakt worden.. tot op dit moment ben ik tevreden.. laat het blok maar komen :-)

Oja, de gaten die zorgen voor montage van de glijplaten en montage van het spatbord zijn ook niet meer helemaal rond.

dat zijn de stevige, waarschijnlijk een "wolfcraft" ik gebruik er zo eentje als tapmachine om draad recht ( eronder) in iets te tappen anders dan handmatig met het onderdeel in een klem of bankschroef
Gaten niet helemaal rond, ik neem aan in carter, niet echt erg als je maar goede ringen gebruikt, advies om de al een keer eerdere geschetste M8 bij 1 mm bouten te gebruiken die fietstrappers op het vierkante crank vast bouten en niet de originele solex bouten te gebruiken waar het spatbordje omheen kan klepperen, als je die in on-ronde gaten aandraait heb je kans dat de bout in het gat gaat vallen en hem uiteen drukt
Posted By: John Meisters Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 09/03/18 05:51 AM
On-ronde gaten vertellen je dat deze bouten los hebben gezeten. Hierdoor krijgen ze speling in de gaten, en als je maar lang genoeg doorrijdt scheuren ze uit.
Regelmatig krijg ik zo’n Solexen op de werkbank.
Mijn eigen Solexen houd ik angstvallig in de gaten hierop, maar soms gebeurt het toch frown

Hier een voorbeeld van deze week, niet mijn eigen Solex. Was al eens gefixt maar de kleine boutjes waren weer losgekomen.
Loctite en goed vastzetten helpt wink

[Linked Image]

[Linked Image]
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 09/03/18 05:57 AM
Ja bedoelde het gat in de carter. Bouten voor trapas worden opgenomen in de bouw van de nieuwe motor..
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 10/03/18 12:58 PM
De eerste onderdelen voor de nieuwe motor heb ik vandaag bij Ad opgehaald, nu kan ik niet meer terug.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 12/03/18 03:44 PM
Vandaag thuis gekomen en de verschillen eens bekeken tussen een cnc carter en de originele.
Wat me opvalt is dat de rolunit te breed is. Moet ik opzoek naar een ander type en welk type?
Ik moet zo wie zo een andere unit hebben, die van mij is beschadigd.

Attached picture 1.jpg
Attached picture 2.jpg
Posted By: John Meisters Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 12/03/18 05:13 PM
Ik heb het probleem dat de rol gaat klemmen als ik de moer met veerring aandraai.
Vermoedelijk op te lossen met een iets langere bus of een opvulring. Ook mijn eerste cnc carter dus geen ervaring mee. Maar bij oto en 2200 carters heb ik dat probleem ook al eens gehad.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 12/03/18 05:19 PM
Na je reactie van vanmorgen heb ik de foto's ook geplaatst. Ik heb dus hetzelfde probleem zoals je kan zien. Over een half jaartje kan ik je precies vertellen hoe je het moet opbouwen ;-) Ad had het over een langere bus monteren, maar ben vergeten te vragen of de stofring ook gemonteerd moet worden.

Dus vanaf de krukas..

Lager-grote ring- keering-stofring?
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 12/03/18 06:32 PM
Originally Posted by Ant_one
Na je reactie van vanmorgen heb ik de foto's ook geplaatst. Ik heb dus hetzelfde probleem zoals je kan zien. Over een half jaartje kan ik je precies vertellen hoe je het moet opbouwen ;-) Ad had het over een langere bus monteren, maar ben vergeten te vragen of de stofring ook gemonteerd moet worden.

Dus vanaf de krukas..

Lager-grote ring- keering-stofring?
in eerdere gedachtenwisselingen ( ook Facebook) al aangeven dat je met ringen/bussen moet werken want een CNC is vlak en solex carters hebben diverse verschillende uitstulpingen ook dan dien je vanwege de verschillen tussen solex onderdelen onderling goed uit te vullen maar ja dat is de charme van het zelf beter willen maken die stofring laat ik weg bij CNC want die zou de droge originele bus van solex moeten beschermen, je hebt nu een keerring die het vuil maar moet verwerken
Posted By: FFAnders Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 12/03/18 06:35 PM
Die ervaring had ik ook dat de rol tegen het carter aankwam.
Bij opbouwen van het carter geen probleem geconstateerd maar na een stukje rijden en opwarmen van het carter,
blijkt dat de rol tegen het carter aan ging schuren met als resultaat dat de rol de geest gaf.......
Ik heb dat opgelost door er een sluitring tussen te plaatsen van +/- 1,5mm, binnendiameter 17 en buiten 20mm.
Op de bus waar de rol opzit zit nog een stofring geperst,aan de koppelingzijde, deze moet dan ook een stukje richting rol gedrukt worden.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 12/03/18 06:38 PM
Het opvullen had ik al begrepen van je Joan. Omdat John me vanochtend vertelde over zijn 'probleem ' had ik het hier nog eens geplaatst. Hopelijk kunnen 'we' andere liefhebbers helpen met het oplossen van problemen.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 18/03/18 09:52 AM
Gisteren wat nieuwe onderdelen binnen gekregen waaronder een tandwiel en trapas bouten, heb ik vandaag in China kettingspanners en Hydraulische remleiding gekocht.

De trapas bouten worden gebruikt om de onderkant van de motorplaten te monteren aan het carter.

http://www.solexforum.nl/ubbthreads.php/topics/128614/spatbord-bouten#Post128614
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 18/03/18 10:33 AM
Weet iemand de afmeting van het balhoofd? Ik denk 1" klopt dat?
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 18/03/18 08:37 PM
Originally Posted by Ant_one
Weet iemand de afmeting van het balhoofd? Ik denk 1" klopt dat?
voor de meeste solexen wel ja die de NL versie met 22mm stuurpen hebben dacht voor de franse met 21 mm stuurpen ook maar moet dat nog even nameten
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 18/03/18 09:01 PM
Ik heb op mijn solex Facebook pagina een lijst met maten geplaatst die ik heb gevonden. In die lijst staan diverse afmetingen van fiets onderdelen. Niet specifiek Solex maar wel handig wanneer je andere onderdelen wil gaan monteren.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 17/04/18 07:25 AM
Gisteren op een Facebook pagina was er een topic over een motor die 55 km/uur liep. Op deze topic kwamen reacties met de vraag of hij het vliegwiel veranderd had. Nu had ik al begrepen dat het vliegwiel dat voorzien is van schroepen niet been vriendelijk zijn. Maar wat moet er aangepast worden om een 'glad' vliegwiel te monteren?
Posted By: John Meisters Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 17/04/18 02:36 PM
Originally Posted by Ant_one
Gisteren op een Facebook pagina was er een topic over een motor die 55 km/uur liep. Op deze topic kwamen reacties met de vraag of hij het vliegwiel veranderd had. Nu had ik al begrepen dat het vliegwiel dat voorzien is van schroepen niet been vriendelijk zijn. Maar wat moet er aangepast worden om een 'glad' vliegwiel te monteren?


Het ging om het hoge toerental, daar kan de zamac niet tegen, groot risico dat je vliegwiel uit elkaar slingert frown

Ik ben op zoek naar een passende ontsteking voor onze racer, plug&play want een draaibank heb ik niet.

Peugeot vliegwielen passen direkt, ik weet echter niet of de spoel ook zomaar past.

Bij Stoolex kun je ontstekingen kopen voor ca € 250,- speciaal voor de racerij.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 17/04/18 03:00 PM
Alle tips zijn welkom :-)
Ik denk dat het 'veel' goedkoper moet kunnen dan doe 250 euro.
Posted By: FFAnders Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 17/04/18 06:57 PM
Originally Posted by Ant_one
Alle tips zijn welkom :-)
Ik denk dat het 'veel' goedkoper moet kunnen dan doe 250 euro.

"Veel goedkoper" kan wel als je het zelf maakt en dan niet de gemaakte uren erbij gaat rekenen.
Doe je dat wel dan kan je nog wel eens "Veel duurder" uitkomen (mijn ervaring, maar ik werk wel erg langzaam wink )
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 17/04/18 09:01 PM
ja als je gaat rekenen kom je aan een aardig bedrag, ontstekingen op zich zijn meestal al niet goedkoop en dan komen daar inderdaad nog uren werk en materiaal bij .
alleen als je sloop ontstekingen van puch maxi koopt ben je meestal een 30 tot 50 euro kwijt maar daar zit nogal wat extra werk aan om het betrouwbaar te maken en aardig wat draaiwerk om de spoelenplaat op de solex te passen en de conus van het vliegwiel aanpassen is ook niet simpel ze zakken al heel snel te diep weg want het gat begint al vrij groot, ik krijg ze net aan goed door maar de helft van de juiste conus te voorzien en de rest maar gewoon te groot te laten

en van peugeot passen alleen de oude type ontstekingen, de nieuwe zijn al weer anders .
Posted By: Jan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 17/04/18 10:16 PM
Er kunnen moeilijk plug&play ontstekingen gemaakt worden voor de solex, als je vooraan mee wil doen.
Dat heeft te maken met veel verschillende reglementen, wel of geen volle krukas bijv. enz.

Mijn advies, origineel laten als je twee linkerhanden hebt, en er geen drol voor over hebt.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 18/04/18 04:42 AM
Ik zie al lang af van een elektrische ontsteking, niet omdat ik er geen geld voor over heb, maar omdat ik mijn oren en ogen goed open hou ;-)
Ik zal wel graag een vliegwiel zonder schroepen hebben. Dit lijkt me ook geen plug & play?!

Tussen 'veel' goedkoper en 'veel goedkoper' zit trouwens een groot verschil ;-)
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 19/04/18 05:26 PM
Ik zet mijn project ff stop, waarschijnlijk ga ik wel de motor gedeeltelijk opbouwen.

Dus tot over een tijdje...
Posted By: FFAnders Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 19/04/18 06:18 PM
Originally Posted by Ant_one
Ik zet mijn project ff stop, waarschijnlijk ga ik wel de motor gedeeltelijk opbouwen.

Dus tot over een tijdje...


Pas op wat je zegt......



https://youtu.be/mxwyWbjUHK8
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 19/04/18 09:00 PM
Originally Posted by Ant_one
Ik zie al lang af van een elektrische ontsteking, niet omdat ik er geen geld voor over heb, maar omdat ik mijn oren en ogen goed open hou ;-)
Ik zal wel graag een vliegwiel zonder schroepen hebben. Dit lijkt me ook geen plug & play?!

Tussen 'veel' goedkoper en 'veel goedkoper' zit trouwens een groot verschil ;-)


ja zet je een OTO loos vliegwiel erop . Ik denk nog na over iets wat bijna "plug en play" zou kunnen zijn. nadeel is wel dat je moet zorgen voor voldoende vliegwiel werking want de krukas op zich heeft hopeloos te weinig en dan past oa dat peugeot vliegwiel wel aardig maar die mist nogal wat vliegwiel werking. DKW RT 98, maar die zijn ook niet meer zo dik gezaaid . en 125 cc scooters hebben meestal nogal een dikke kruktap toch eens zoeken of daar kandidaten bij zitten
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 21/04/18 07:26 AM
Ik had nog wat vrije tijd en heb gekeken naar HPI ontstekingen. Ik weet dat dit ook werkend te maken is, onderdelen kosten nieuw rond de 200 euro.
Binnenkort nog eens informeren bij iemand die dit al geïnstalleerd heeft.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 22/04/18 04:40 PM
ik heb HPI op sachs en zundapp, je kunt de binnenrotor met klein gat laten komen en dan zelf je conus steken heb daar wel kontakt over gehad met belgie en vandaar laten komen, de verdelers hier hebben standaard setjes
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 22/04/18 06:54 PM
Ik heb dit systeem ooit eens werkend gezien op een Solex (zoals op de foto te zien is) en vond de motor mooi en rustig lopen. Momenteel kan ik niet zo veel uitzoeken omdat ik hoofdpijn heb, zal me wel te druk hebben gemaakt...
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 24/04/18 06:04 PM
Heeft of weet iemand een manual van een Solex 6000 of flash online te staan? Ik ben opzoek naar wat informatie
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 24/04/18 09:36 PM
Originally Posted by Ant_one
Heeft of weet iemand een manual van een Solex 6000 of flash online te staan? Ik ben opzoek naar wat informatie
wat zoek je specifiek ?
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 25/04/18 03:23 AM
Ik ben opzoek naar de manier dat de carburateur aan is gesloten. Je hebt aan de bovenkant 3 aansluitingen. Bij onze geliefde Solexen zit daar het filter en de luchtfilter gemonteerd.
Posted By: FFAnders Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 25/04/18 06:57 AM
Kan je hier wat mee ?

Attached picture Naamloos.png
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 25/04/18 07:38 AM
Dat help al een klein beetje, bedankt.
Wat is het grote witte gedeelte boven de carburateur. Is dit ook een luchtfilter? Aan de voorkant van de carburateur heb je een koperen (benzine) aansluiting. Waar gaat deze naartoe, weet iemand dit?
Posted By: FFAnders Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 25/04/18 10:02 PM
Lap Top kaduuk dus voorlopig even met een vergrootglas boven een Klein schermpje cry

1e = luchtfilter
2e = dat leidinkje gaat naar de pomp, net als bij een Solex wink. (links op de afbeeldingen)
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 26/04/18 07:46 AM
Originally Posted by FFAnders
Lap Top kaduuk dus voorlopig even met een vergrootglas boven een Klein schermpje cry

1e = luchtfilterklopt valt in het driehoekige voorframe dat 1 grote metalen doos is met de balhoofdbuis
2e = dat leidinkje gaat naar de pomp, net als bij een Solex wink. (links op de afbeeldingen)klopt, alles werkt hier met rubber slangetjes, zo ook de aanzuigbuis tussen carburateur en cilinder
en omdat de carburateur dus feitelijk "zweeft" zit er een oortje aan meegegoten zodat je hem met een boutje "ergens" aan kan vastzetten
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 26/04/18 11:45 AM
Dank je heren. Ik ga vanavond of in het weekend een foto maken en tekst erbij zetten. (Mocht ik puff over hebben)
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 28/04/18 07:20 AM
en nog een dingetje: alleen de aller eersten zien er ongeveer uit als een carburateur zoals gemonteerd op de rol solexen, omdat de carburateur hier dwars geplaatst is gaf dat problemen bij optrekken en remmen omdat de brandstof dan door de remkrachten en optrek krachten verkeerd in de carburateur schommelde. hebben ze de carburateur in spiegelbeeld gebouwd was het over. wil je deze dus op een rol solex monteren en houd je de sproeier "in zicht" komt je brandstof toevoer dus links te zitten in plaats van rechts
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 28/04/18 07:57 AM
Joan, misschien ga ik deze monteren op mijn Solex. Dit zijn 8mm carburateurs en vond ze toevallig op de beurs van afgelopen zondag, voor weinig geld.
Ik heb momenteel iets te veel hoofdpijn dus kan maar weinig uitzoeken en achter/voor de PC zitten helaas.
Hierbij een 2 tal foto's. Gelukkig heb ik weer een eigen site dus kan weer van alles online plaatsen zonder gebruik te moeten maken van bv facebook.

[Linked Image]
[Linked Image]
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 29/04/18 09:59 AM
ja allemaal het laatste type bij montage op de solex met rol en sproeier "in zicht" zit je aanvoer en afvoer dan links voor de aanvoer geen probleem, pak je een oud type pomp met een schroef van boven, schroef je deze los en maar daar je uitgang kun je over het blok heen in een keer doorsteken naar de carburateur, andere uitgang afblinden, zorg dat je een type pomp hebt waar het bovenste kogeltje er niet uit kan. zelf zou ik de retour met een slang terugvoeren naar een tank die onderop een aftap plug heeft en daar een aansluiting met banjo bout op maken stuur je daar de benzine heen met een retour slang voorlangs het blok want je zit met de uitlaat
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 12/05/18 02:20 PM
Vandaag mijn opgeknapte en opgeboorde cilinder opgehaald bij Jan , die ziet er weer netjes uit. Bedankt Jan. Als beloning had hij roze Solex stickers van mij gekregen :-)
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 01/07/18 07:06 PM
Deze week een motor standaard gekocht en ontvangen .
Vandaag ben ik rustig aan begonnen met de 20 lagen verf te verwijderen. Gelukkig voor dat allemaal wel mee en ben alleen wat oppervlakkige roest tegen gekomen.

Tijdens die werkzaamheden zat ik te denken hoe de diverse delen te verstevigen zijn. Voor de voorvork heb ik al 2 plaatjes die erin te lassen zijn. Maar ik wil nog meer delen verstevigen. Ik denk zelf aan wat kokers die in de diverse delen gelast gaan worden. Heeft er iemand foto's van gedaande verstevigen?
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 01/07/18 09:34 PM
inderdaad, ik ga naar de bouwmarkt en in de stelling liggen daar diverse vierkante pijpen die een maat hebben die je makkelijk in een kaal stuk solex "U" frame deel duwt. voor hoekijzer profiel om de liggers naar je achterwiel te verstevigen is het handiger om naar een speciaal ijzerzaak te gaan en daar een "gezet" L profiel koopt, die hebben iets afgeronde hoeken, getrokken L materiaal heeft scherpe hoeken en dan past slecht in Solex L profiel dat ook "gezet" is en een zekere afronding heeft . voor de voor vork las ik geen plaat IN de u van de vork maar pak ik een "koppelplaat" uit de bouw en zoek daar de 6 mm gaten zodanig uit dat ze op de plek komen van de originele solex ophangogen, deze gaan er dan ook af en de hele plaat word tegen de achterkant van de vork "U "gelast, plaat steekt er dan van voor en achter uit, iets in profiel bij zagen maar veel laten staan, houdt je een hoop gaten over om van alles en nog wat met boutjes vast e zetten o.a. spatbord beugels en/of remanker stangen
Posted By: John Meisters Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 02/07/18 03:38 AM
Ik zou zeker ook de voorvork verlengen, door de versteviging breken ze eerder af want je haalt de “vering” eruit.

Zie foto’s 24 uur race.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 02/07/18 04:29 AM
Voorvork verlengen heb ik wel al gezien maar niet aan gedacht. Waar breken ze dan af? Ik neem aan het gedeelte wat je niet verstevigd? Ik zal de 24 uur topics eens ga aan doorspitten. Ik dacht ook de Zadelbalk te verstevigen echter moet je daar rekening houden met je achterwiel.
Posted By: stoolex Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 02/07/18 10:06 AM
Wat een werk allemaal john.

Gt christ
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 02/07/18 10:16 AM
Je hebt er toch al meerdere gemaakt Christ :-)
Posted By: stoolex Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 02/07/18 12:36 PM
Originally Posted by Ant_one
Je hebt er toch al meerdere gemaakt Christ :-)


Nogal een paar klopt ik heb er nog 3 staan nu .
Alle 3 super mooie en heel speciale frames.
Een gele een groene en een roze !!!
En een blauwe hebben we ook gemaakt voor
Jan de Laat.
Zijn alle 4 even oud !!

Ik heb trouwens ook veel frames aangepast voor
Side car team bax bij jou uit het dorp.

Ik heb er ook een staan een gele met een zijspan eraan
Zomaar gemaakt voor de fun .

Gr christ
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 02/07/18 12:39 PM
Van onze 2 voudige wereldkampioen :-)

Van die zijspan heb ik wel eens een filmpje gezien, leuk ding.
Posted By: stoolex Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 02/07/18 12:48 PM
Klopt helemaal hij is vanmorgen nog hier geweest !!

Gr christ.
Posted By: John Meisters Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 03/07/18 02:54 PM
Originally Posted by Ant_one
Voorvork verlengen heb ik wel al gezien maar niet aan gedacht. Waar breken ze dan af? Ik neem aan het gedeelte wat je niet verstevigd? Ik zal de 24 uur topics eens ga aan doorspitten. Ik dacht ook de Zadelbalk te verstevigen echter moet je daar rekening houden met je achterwiel.


Ze breken bij het kroonstuk af als je de vorkpoten niet verlengt.
Probleem is wel dat altijd ergens een zwakker punt is waar iets gaat vervormen. Bij ons was dat het gaatje voor de rem- en achterlichtkabel frown

Hier zie je een voorbeeld van een mooi verlengde vork

[Linked Image]
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 03/07/18 03:06 PM
Mooie voorvork, die heb ik wel eens eerder gezien en ook 1 zonder lak ;-) Gemaakt door bovenstaande met ervaringen met de zijspan van Bax??
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 18/08/18 02:22 PM
Vandaag een beetje gestoeid met aluminium en een carburateur. Het is nog niet 100 % maar ben wel tevreden. Ik had dit al weken geleden bedacht en dan is het wel leuk dat het ook nog werkt zoals je wil.

Attached picture 2.jpg
Attached picture 4.jpg
Attached picture 1.jpg
Posted By: Alfons_Amuse Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 18/08/18 02:31 PM
Helemaal toppie toch. Leuk bedacht.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 18/08/18 02:45 PM
Dank je. Dit is waarom een Solex een leuke hobby is.. kost (bijna) niets en je kan van alles zelf maken. Ik had het natuurlijk ook op de manier van John of iemand anders kunnen maken, maar dan valt een klein beetje het hobby gevoel weg.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 20/08/18 06:02 PM
Het mechanisme is gereed en werkt naar behoren, misschien nog wat afwerken en klein beetje aanpassen. Graag zal ik het laten maken in metaal, maar denk dat dat te kostbaar gaat worden helaas.
Ik heb een filmpje maar moet even kijken of ik een link hier kan plaatsen.

Edit: filmpje
Posted By: dreke2 Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 20/08/18 09:59 PM
Werkt dit dan niet net andersom??
Groet ANdre
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 21/08/18 03:56 AM
Ja dat klopt, zo kan je gas geven ipv gas nemen zoals het normaal werkt bij een Solex.
Posted By: dreke2 Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 21/08/18 07:09 AM
Is dit voor een 3800 met draaigas??
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 21/08/18 07:16 AM
Dit kan je toepassen op een 3800 maar dan moet je wel een andere gashendel en remmenhendel monteren. Ik ga deze gebruiken op een niet standaard Solex.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 30/08/18 09:54 AM
Als het goed is krijg ik morgen 4 vliegwielen van een Peugeot 102 binnen. Niet allemaal voor mij, ik hou er 1 of 2, dat ligt nog een beetje aan 1 persoon :-)
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 13/10/18 06:12 AM
Volgende week, als vervroegd verjaardags-kado, deze glazen Solex ophalen die ik speciaal heb laten maken.

Attached picture 43763814_10205486515160439_8869935256761794560_o.jpg
Posted By: MarkN Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 13/10/18 07:03 AM
Meesterwerkje.
Posted By: Berth Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 13/10/18 08:12 AM
Ja, wie wil niet zo'n mooi cadeau hebben, ik in ieder geval wel.
Posted By: Alfons_Amuse Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 13/10/18 09:26 AM
En een echte Ami. laugh
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 13/10/18 02:15 PM
Hand gemaakt en naar eigen wensen.. nu geef ik wel de kleuren van mijn Solex weg (helaas) :-)
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 22/10/18 02:58 PM
Vandaag in Roermond 2 frames opgehaald. Aangezien onderdelen schaars beginnen te raken moet je wel iets verzinnen.
De delen krijgen een goed nieuw onderkomen.

Attached picture 44585397_10205521781002063_948135239140507648_o.jpg
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 23/10/18 02:44 PM
De frame's liggen gedemonteerd in de schuur. Binnenkort de 23" delen verzamelen en dan gaan deze in de verkoop, ik hou alleen de delen die ik kan gebruiken voor de 3800 en dat zijn er niet zoveel.

Soms kom je ook nog leuke dingen tegen zoals SOLEX binnenbanden en velglinten

Attached picture FB_IMG_1540303753147.jpg
Attached picture FB_IMG_1540303768435.jpg
Attached picture FB_IMG_1540303775369.jpg
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 26/10/18 03:23 PM
De schuur is opgeruimd en onderdelen gerangschikt.

Attached picture 44783477_10205534311475317_7301671091573882880_n.jpg
Posted By: Alfons_Amuse Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 26/10/18 04:44 PM
Goed zo. Brave jongen. laugh
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 26/10/18 05:25 PM
Dank u
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 26/10/18 05:33 PM
Heeft er iemand ervaring met het reinigen van oa de carburateur in een ultrasoon reiniger?
Posted By: WT_deKleijn Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 26/10/18 06:03 PM
klinkt duur en professioneel confused, dus aan mij een slechte. laugh maar het levert vast goeie resultaten
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 26/10/18 06:43 PM
Wat is duur wink je kan zelf een ultrasoonreiniger maken van een gesloten plastickist en een schuurmachine als je wilt. Je hebt al nieuwe reinigers vanaf 40 euro.
Posted By: Alain Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 26/10/18 08:19 PM
Mooi en opgeruimd staat netjes .
proficiat
ik ben nog zo ver niet , mijn frame nog steeds niet terug , kan dus niet verder afwerken , motertje ligt nog steeds te wachten op de bank !! frown
groetjes
Alain
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 26/10/18 08:33 PM
Tijd genoeg Alain. Over een maand of 5 wordt het beter weer. Dus je hebt nog tijd om aan de Solex te werken.
Posted By: Alain Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 26/10/18 08:56 PM
uiteraard , groot gelijk maar ik ben met pensioen en verveel me nu , tevens ben ik ook benieuwd hoe mijn frame er zal uitzien , het ral kleurtje ( groen 6005 ) werd gekozen op zo'n kleurenwaaier , niet 100% te vergelijken denk ik , zal wel een beetje afwijken frown
groetjes
alain
Posted By: MarkN Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 26/10/18 09:05 PM
Originally Posted by Ant_one
Heeft er iemand ervaring met het reinigen van oa de carburateur in een ultrasoon reiniger?


Ik reinig, eens in de zoveel tijd, mijn airbrush en andere spuiten er mee.
Sta er elke keer weer versteld van wat er dan nog uitkomt, ondanks dat ik alles normaal met thinner, borstels en natuurlijk lucht reinig.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 27/10/18 09:23 PM
Originally Posted by Ant_one
Wat is duur wink je kan zelf een ultrasoonreiniger maken van een gesloten plastickist en een schuurmachine als je wilt. Je hebt al nieuwe reinigers vanaf 40 euro.
Dat is een schudder geen ultrasoon
Posted By: Alfons_Amuse Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 28/10/18 09:41 AM
Om grof vuil te verwijderen werkt dit zeker goed. Maar echt hardnekkige aanslag niet en daar gaat het juist om in kanalen van carburateurs enzo.
De ultrasoonvloeistof is best duur, maar werkt het allerbeste.
Andere zelfgemaakte vloeistoffen werken maar half.
Voor carburateurs moet je gewoon de goede spullen gebruiken en dan is hij echt schoon.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 28/10/18 11:09 AM
Ik ga volgende week een reiniger bestellen en ben dan wel eens benieuwd, zeker na het zien van diverse filmpjes. Ook bouten en moeren moeten daar schoon in worden, al worden mijn bouten en moeren voor de 2de solex gegalvaniseerd en blauw gepassiveerd.
Posted By: MarkN Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 28/10/18 01:43 PM
Originally Posted by Alfons_Amuse
Om grof vuil te verwijderen werkt dit zeker goed. Maar echt hardnekkige aanslag niet en daar gaat het juist om in kanalen van carburateurs enzo.
De ultrasoonvloeistof is best duur, maar werkt het allerbeste.
Andere zelfgemaakte vloeistoffen werken maar half.
Voor carburateurs moet je gewoon de goede spullen gebruiken en dan is hij echt schoon.


Ordinaire ruitensproeier vloeistof van de action werkt beter dan je verwacht, ik reinig de airbrush en andere spuiten die ik gebruik er mee. Voor echt vuil werk, roest e.d. heb je niet veel aan een ultrasone, dan werkt bakingsoda met azijn water en een elektrisch lasapparaat veel beter. Elektrolyse.
Posted By: John Meisters Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 28/10/18 01:59 PM
Ja Tickopur kost een slordige 20€ per liter sick maar schijnt heel goed te werken.
Ik zou de tip eens testen met ruitesproeier spul.
Baat het niet dan kiep je het in je ruitensproeierreservoir wink
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 28/10/18 02:05 PM
Ik heb nog een fles Dasty staan, in veel filmpjes gebruiken ze dat.
Ik heb genoeg zooi om het op te testen :-)
Posted By: MarkN Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 28/10/18 03:05 PM
Dasty is een hele goede ontvetter en je kunt er zelfs oude verflagen mee losweken.
Trekt trouwens wel het vocht uit je huid, althans ik voel het wel na een tijdje dat de huid geïrriteerd raakt.
Posted By: Alfons_Amuse Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 28/10/18 05:48 PM
Leuke tip van die ruitenvloeistof.
En idd, voor roest werkt electrolyse het best.
Posted By: FFAnders Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 28/10/18 06:06 PM
Originally Posted by John Meisters
Ja Tickopur kost een slordige 20€ per liter sick maar schijnt heel goed te werken.
Ik zou de tip eens testen met ruitesproeier spul.
Baat het niet dan kiep je het in je ruitensproeierreservoir wink

Die tickopur is wel een consentraat.
Dat moet je verdunnen en dan kan je er wel heel veel liters mee aanmaken wink
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 28/10/18 06:32 PM
Originally Posted by Alfons_Amuse
Leuke tip van die ruitenvloeistof.
En idd, voor roest werkt electrolyse het best.


Bedoel je dan vliegroest?
Ik gebruik schoonmaak azijn en daarna goed afspoelen met kraan water en voorzien van een vette laag.
Posted By: MarkN Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 28/10/18 07:46 PM
Elektrolyse werkt goed bij vlieg en ergere roest, ik zou echter geen chroom met vliegroets met elektrolyse proberen weg te krijgen, dat tast dan ook de chroomlaag aan.
Posted By: Alfons_Amuse Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 28/10/18 08:01 PM
Azijn voor vliegroest. Electro voor echte roest.
Posted By: FFAnders Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 28/10/18 10:07 PM
Originally Posted by MarkN
Elektrolyse werkt goed bij vlieg en ergere roest, ik zou echter geen chroom met vliegroets met elektrolyse proberen weg te krijgen, dat tast dan ook de chroomlaag aan.

Vliegroest zit op blank en op verchroomd of vernikkeld metaal en is weg te poetsen met een flinke prop Aluminiumfolie, probeer maar.
Elektrisch ontroesten moet je nooit doen op een chroomlaag, die laag is erg dun en voor je het weet is het chroom beschadigd of verdwenen.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 29/10/18 07:23 AM
Dat klopt aluminium folie en cola, werkt goed op sturen, velgen ed.
Posted By: MarkN Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 29/10/18 02:03 PM
Originally Posted by Ant_one
Dat klopt aluminium folie en cola, werkt goed op sturen, velgen ed.


De truuck met alufolie ken ik ook, schoot me alleen niet 1 2 3 te binnen bij het schrijven.

De echte cola? of de zero, of die van de aldi? grin of gaat het om een ander bestanddeel wat er in zit?
Ik heb hier nog twee velgen die misschien nog te redden zijn van de vliegroest.....
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 29/10/18 04:13 PM
https://youtu.be/t9XU2Wo9iTo

Coca cola is it, al zal het ook gaan met die van de lidl of Aldi
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 30/10/18 08:25 PM
Originally Posted by MarkN
Originally Posted by Ant_one
Dat klopt aluminium folie en cola, werkt goed op sturen, velgen ed.


De truuck met alufolie ken ik ook, schoot me alleen niet 1 2 3 te binnen bij het schrijven.

De echte cola? of de zero, of die van de aldi? grin of gaat het om een ander bestanddeel wat er in zit?[denk het koolzuur zou dus ook met schoonmaakazijn moeten kunnen
Ik heb hier nog twee velgen die misschien nog te redden zijn van de vliegroest.....
Posted By: Gert_Jan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 30/10/18 10:46 PM
in een grijs verleden heb ik vliegroest ook wel eens verwijderd met ontweringswater (een mengsel met oxaalzuur).
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 01/11/18 06:55 PM
Vandaag de ultrasoon reiniger ontvangen en zal morgen eens gaan testen. Ik ben erg benieuwd wat het effect is bij diverse onderdelen.
Posted By: Alfons_Amuse Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 01/11/18 09:26 PM
Je zal zeer tevreden zijn. Let maar op. Welke heb je aangeschaft?
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 02/11/18 02:54 AM
De kleinste en goedkoopste van hbm. Groot genoeg voor de carburateur.. 150 x 85 x .. dus mooi compact.
Posted By: Alfons_Amuse Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 02/11/18 10:32 PM
Top apparaat. Ken hem. Leuk hoor. Carb wordt helemaal schoon ermee.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 03/11/18 08:03 AM
Haha test nr 1 .. ik ben na 2 minuten weggelopen.. geluid is niet goed voor je hoofd en zeker niet 's ochtends vroeg :-)
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 03/11/18 08:15 AM
ja het heet wel "ultra" soon maar je hoort het nog net wel . soms helpt het om hem op een flexibel matje te zetten geeft je tafel(etc) geen kans als klankkast te werken
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 03/11/18 08:32 AM
Goede tip Joan, ik ben nu gewoon weggelopen en na 15 minuten terug gekomen.
Resultaten van test nr 1, 450 ml water en 100 ml Dasty..
Ik ben niet on te vreden, maar met meer of beter schoonmaak middel zal het nog schoner worden?!

@ Mark, ruitensproeier vloeistof puur of gemengd?

Attached picture 3.jpg
Attached picture 4.jpg
Attached picture 5.jpg
Attached picture 2.jpg
Posted By: Alfons_Amuse Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 03/11/18 09:14 AM
En een lege doos eroverheen zetten.
Posted By: Alfons_Amuse Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 03/11/18 09:20 AM
Ik zou toch voor het echte spul gaan. Ik vind dat dat het beste werkt. Maatje van me, juwelier, vertelde dat het absoluut het beste werkt. Daar ga ik dan vanuit. Oude diesel auto's konden op frietvet rijden, maar het beste was toch op diesel te rijden. Zelf gezien.
Maar ehhhh, wel opgeknapt he. Leuk toch. En makkelijk. Belangrijk vind ik dat binnenin alles mooi schoon wordt.
Posted By: MarkN Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 03/11/18 09:23 AM
Originally Posted by Ant_one

@ Mark, ruitensproeier vloeistof puur of gemengd?


Ik gebruik het, aangezien het geen drol kost en ook niet hoog agressief is puur, net als de dasty overigens.

En het geluid word eerde veroorzaakt door het spul wat in het mandje ligt wat tegen elkaar begint te rossen.
Rubbermatje eronder scheelt de helft vaak, of idd een doos eroverheen.

Zit er een verwarmingselement in de reiniger?

Edit: Ik zie het al, zonder, met verwarming werkt het nog mooier.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 03/11/18 01:53 PM
Originally Posted by Alfons_Amuse
Ik zou toch voor het echte spul gaan.


Ik ben opzoek naar een halve liter of misschien zelfs wel minder. Een hele liter daar kan je 200 liter reinigingsvloeistof van maken en aangezien mijn reiniger 0.5 - 0.7 liter inhoud heeft doe ik daar tot mijn dood mee :-)
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 03/11/18 01:55 PM
Originally Posted by MarkN
Zit er een verwarmingselement in de reiniger?

Edit: Ik zie het al, zonder, met verwarming werkt het nog mooier.


Het water wordt verwarmd, ik denk zo'n 60 graden.
Posted By: MarkN Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 03/11/18 05:22 PM
Doe eens een linkje, ik heb nu een heel kleintje waar de airbrush pistolen amper in gaan.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 03/11/18 05:41 PM
https://www.hbm-machines.com/producten/hbm-07-liter-ultrasoon-reiniger

Deze is ook redelijk klein, maar groot genoeg voor mij.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 03/11/18 09:24 PM
Originally Posted by Ant_one
https://www.hbm-machines.com/producten/hbm-07-liter-ultrasoon-reiniger

Deze is ook redelijk klein, maar groot genoeg voor mij.
dan zie je dat ze daar ook de tickopur vloeistof hebben, hoef je niet te zoeken, hadden we op het werk ook, doe je een hele tijd mee
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 03/11/18 09:25 PM
Originally Posted by Ant_one
Originally Posted by MarkN
Zit er een verwarmingselement in de reiniger?

Edit: Ik zie het al, zonder, met verwarming werkt het nog mooier.


Het water wordt verwarmd, ik denk zo'n 60 graden. dat gaat door de inwendige wrijvings energie, je hebt dus niet echt een verwarmd bad nodig word zo ook wel heet, oppassen met benzines ED als schoonmaak je zult niet de eerste willen zijn die spontaan in brand gaat
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 04/11/18 08:57 AM
Originally Posted by Joan
Originally Posted by Ant_one
https://www.hbm-machines.com/producten/hbm-07-liter-ultrasoon-reiniger

Deze is ook redelijk klein, maar groot genoeg voor mij.
dan zie je dat ze daar ook de tickopur vloeistof hebben, hoef je niet te zoeken, hadden we op het werk ook, doe je een hele tijd mee


Ik heb een fles gevonden, ongeveer 7 euro goedkoper, die ga ik as week ophalen.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 14/11/18 02:22 PM
De Tickopur werkt beter dan Dasty, want het water werd nog vies nadat ik de carburateur nogmaals in de reiniger had geplaatst.

Vandaag wat ontstekingsdelen/vliegwielen/grondplaten van een Peugeot/Solex ontvangen. Jammer dat de binnen diameter van een Peugeot net iets kleiner is dan die van een Puch maxi. Nu heb ik wel een idee op welke manier de ontsteking opgebouwd moet worden.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 18/11/18 08:07 PM
Originally Posted by Ant_one
De Tickopur werkt beter dan Dasty, want het water werd nog vies nadat ik de carburateur nogmaals in de reiniger had geplaatst.

Vandaag wat ontstekingsdelen/vliegwielen/grondplaten van een Peugeot/Solex ontvangen. Jammer dat de binnen diameter van een Peugeot net iets kleiner is dan die van een Puch maxi bij mij is het net andersom, spoelen van bosch staan op een kleinere diameter dan peugeot, werkt overigens wel als je echt wilt alleen oppassen dat de punten ten opzichte van de nok en magneetpositie kan verschillen. Nu heb ik wel een idee op welke manier de ontsteking opgebouwd moet worden.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 07/12/18 10:37 AM
De winter periode is weer aangebroken.. tijd om materiaal en ideeën te gaan verzamelen.
Ideeën zijn er genoeg, nu wat plannen uitwerken en wat hulp zoeken.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 08/12/18 09:22 AM
De deksel van mijn oude blok is niet helemaal rond, is dat stukje er om een bepaalde reden uitgehaald?
Nu zie ik op de foto die ik net maak een scheurtje zitten, dus deze ga ik zo wie zo vervangen.
Zijn de carterdeksels ook in aluminium verkrijgbaar?

Attached picture deksel1.jpg
Posted By: Alain Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 08/12/18 04:23 PM
bij Marcel Van De ven , carterdeksel gezien , weet niet welk type
bij solex griengtsveen carterdeksels onder de rubriek "oude franse onderdelen"
groetjes
Alain
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 08/12/18 05:22 PM
Originally Posted by Ant_one
De deksel van mijn oude blok is niet helemaal rond, is dat stukje er om een bepaalde reden uitgehaald?
Nu zie ik op de foto die ik net maak een scheurtje zitten, dus deze ga ik zo wie zo vervangen.
Zijn de carterdeksels ook in aluminium verkrijgbaar?
platte kant om plaats te maken voor het oude type spruitstuk dat veel strakker van de cilinder wegloopt ( vaak naar een potje met demper boven) dan de latere spruitstukken, nadeel van de latere spruitstukken; de "kogelknop" zit niet meer redelijk ten opzichte van het motorscharnierpunt wat zorgt dat bij bewegen motor de boel een beetje moet buigen
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 16/12/18 01:55 PM
Dit weekend een aantal uurtjes besteed aan het frame voor de Solex, met het onderstaande als resultaat. De kettingkast is helaas voor mijn project niet meer bruikbaar ivm de beschadigingen die deze nu bezit en de dikte van het materiaal. Ik ga dus opzoek naar een nieuwe/één in betere staat, of ik ga er zelf 1 (proberen) te maken.

Attached picture frame 1.jpg
Posted By: Alfons_Amuse Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 16/12/18 05:49 PM
Goed bezig.
Ja die kastjes willen wel eens dun zijn hè.
Is er met glasvezel iets niet te doen?
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 16/12/18 06:16 PM
als je echt wilt zijn ze zelf te maken uit staalplaat, aluminium of RVS. van 18 mm betonplex netjes de contouren maken, twee stuks dan de twee stuks met een iets overmaat aan metaal plaat die ertussen zit op elkaar klemmen met veel lijmklemmen, dan de metaal rand die uitsteekt met een hamer omkloppen naar beneden toe de ronding is iets lastiger want daar houdt je metaal "over" ( de grotere radius van het materiaal dat uitsteekt) dat wil graag gaan plooien. Als je de plooien netjes verdeeld en niet te groot laat worden, per plooi heel warm maken met puntbrander ( zorg dat je hout nat is ) en ter plaatse iets tikken met hamer, het materiaal stuikt dan en wat "over' is zie je verdwijnen. als het afkoelt trekt het materiaal zelfs nog weer iets strakker.


Aan de andere kant: je werkt ook graag met hout, kun je van houtfolie ook altijd nog kastje lijmen, heb je weer wat unieks.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 16/12/18 06:38 PM
Originally Posted by Alfons_Amuse

Is er met glasvezel iets niet te doen?


Heel kort antwoord : nee ;-)

@Joan , je hebt precies getypt zoals ik het bedacht had. Het enigste waar ik tegen op zie is het krimpen van het ijzer. Op YouTube ziet het er gemakkelijk uit, maar dat is meestal wanneer je een vak man iets laat maken. Gisteren een filmpje van een uur bekeken van een man die gitaren maakte.. wat zijn er toch veel vakmannen/vrouwen.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 17/12/18 10:48 AM
Originally Posted by Ant_one
Originally Posted by Alfons_Amuse

Is er met glasvezel iets niet te doen?


Heel kort antwoord : nee ;-)

@Joan , je hebt precies getypt zoals ik het bedacht had. Het enigste waar ik tegen op zie is het krimpen met geduld en warmte kom je een heel eind, er bestaan zelfs speciale "krimptangen" maar voor deze investering heb ik te weinig werk, dus dan maar met vuur spelen van het ijzer. Op YouTube ziet het er gemakkelijk uit, maar dat is meestal wanneer je een vak man iets laat maken. Gisteren een filmpje van een uur bekeken van een man die gitaren maakte.. wat zijn er toch veel vakmannen/vrouwen.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 17/12/18 10:53 AM
Ik ga het gewoon proberen. Ik heb alleen een verzettang nodig voor het maken van een rand.

Edit: welke plaatdikte moet ik nemen, ik zit zelf te denken aan 1 of 1.5 mm??

Bij de bezorging van de materialen/gereedschap heb ik 2 stuks steekpassers ontvangen waarvan ik er 1 heb besteld. Kan ik iemand blij maken met een passer?
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 17/12/18 03:44 PM
Originally Posted by Ant_one
Ik ga het gewoon proberen. Ik heb alleen een verzettang nodig voor het maken van een rand.

Edit: welke plaatdikte moet ik nemen, ik zit zelf te denken aan 1 of 1.5 mm??dat hangt ervan af wat die verzet tang aankan, veelal zijn deze toegerust om autoplaatwerk een verzetje te geven zodat een nieuwe plaat kan hechten aan de oude carrosserie en dan heb je het over plaat tussen 0.4 (dak) en ca 1 mm (body)

Bij de bezorging van de materialen/gereedschap heb ik 2 stuks steekpassers ontvangen waarvan ik er 1 heb besteld. Kan ik iemand blij maken met een passer?
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 17/12/18 04:16 PM
Ik ga die tang pas zoeken zodra de rest klaar is, dus pas me wel aan de plaat aan . Is er geen tang dan maar iets anders verzinnen.
Posted By: stoolex Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 17/12/18 05:07 PM
Wat een werk allemaal joan!!!

Gr christ.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 20/12/18 03:26 PM
Originally Posted by Ant_one
Ik ga die tang pas zoeken zodra de rest klaar is, dus pas me wel aan de plaat aan . Is er geen tang dan maar iets anders verzinnen.
ja voorlopig even niet leverbaar
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 20/12/18 04:19 PM
Die ja smirk
Posted By: Alain Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 20/12/18 09:08 PM
pons en verzettang staat ook op IRIKTRADING te koop 33€ btw incl.
groetjes
Alain smile
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 21/12/18 08:30 AM
De tangen zijn overal te koop, dat is het probleem niet.
Posted By: MarkN Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 21/12/18 07:02 PM
Met een paar goeie plaatwerk hamers en wat staken kom je er wel. Gewoon klein beginnen, aldoende leert men in het plaatwerk vak.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 21/12/18 08:47 PM
Originally Posted by MarkN
Met een paar goeie plaatwerk hamers en wat staken kom je er wel. Gewoon klein beginnen, aldoende leert men in het plaatwerk vak.
Ja als je zo begint kan je het ook rollen of rillen
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 22/12/18 06:39 AM

Ik heb diverse filmpjes bekeken van Ron Covell en zoals hij werkt pfff alles zo gemakkelijk. Door zijn ervaring lijkt alles gemakkelijk. Ron is een bekende hot rod bouwer, 1 van de beste.

Om alleen een ketting kast te maken ga ik niet te veel gereedschap aanschaffen. Een setje uitdeukhamers ga ik nog wel bestellen, dat is altijd wel gemakkelijk.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 04/01/19 01:29 PM
Weer een klein stapje verder, ook de spatborden zijn bling bling en op 1 of 2 puntjes na goed om meteen te gebruiken.

Attached picture 49203234_10205766589602125_4444467307913150464_n.jpg
Attached picture 49734910_10205766589282117_5151624323055747072_n.jpg
Attached picture 49767931_10205766589882132_4292201225392226304_n.jpg
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 04/01/19 01:31 PM
Ook meteen iets aan mijn 'houten' Solex gedaan wink Deze worden gebruikt als mal voor later.

Attached picture 49397674_10205766607002560_5676256206054752256_n.jpg
Posted By: Alfons_Amuse Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 04/01/19 06:00 PM
Due special komt helemaal goed. Hou erwel van een aparte solex maken.
Trouwens die mallen zijn ook oke.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 04/01/19 06:08 PM
Het frame krijgt nog wel een kleur maar zo kan ik kijken of er beschadigingen aanwezig zijn zodat ik die kan weg werken. Beter nu dan straks als de delen gecoat worden en blijken te beschadigd te zijn. Fijn is ook dat ik voor 3 frames onderdelen heb zodat ik de beste delen kan pakken.

De mallen zijn nog niet helemaal goed, er moet nog een 'bultje' op komen. Aangezien hout bewerking voor mij gemakkelijker is dan metaal ga ik eerst alles van hout maken om daarna van metaal een mooie copy te kunnen maken.
Posted By: Johnny_Solex Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 04/01/19 06:19 PM
Dat word vast een prachtig kunstwerk ben benieuwt naar het resultaat heel veel succes ermee.
Johnny Solex.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 04/01/19 06:25 PM
Dank je, maar zo speciaal gaat hij niet worden hoor. Ik heb wel wat leuke ideeën.

Kleuren.. blauw en wit
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 05/01/19 06:26 PM
Vandaag bezig geweest met mijn gereedschapkistje. Het onderste gedeelte was gedeukt maar verder netjes. Ik ben begonnen met de 2 dwarsliggers eruit te halen en daarna het ik de schade hersteld.
Wat hoort er standaard in het kistje?
Ik dacht sleutel 9 en/of 10, bougie en bougie sleutel en sleutel 14?

Attached picture FB_IMG_1546716724393.jpg
Attached picture FB_IMG_1546716716350.jpg
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 05/01/19 10:44 PM
zijn speciale solex sleutels, en een doekje en bandenplak set
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 01/02/19 09:54 AM
Eindelijk een besluit genomen over welke ontsteking ik ga nemen. Het wordt niet het originele systeem. Binnenkort meer nieuws.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 01/02/19 05:14 PM
De ontsteking is aangeschaft, ik ben weer een stapje verder.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 15/02/19 03:51 PM
Het verzamelen voor de nieuwe motor gaat door.. ik ben al een heel eind.

Attached picture 51819976_10205859793652168_2962791392809582592_n.jpg
Attached picture 51854057_10205907179156776_6200990725887229952_n.jpg
Attached picture 51993435_10205907181116825_3731168532486946816_n.jpg
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 16/02/19 06:27 AM
Kan iemand mij uitleggen wat het nut is van de bult in deze behuizing? Is dat enkel het afdekken van de bougie zodat je deze niet kan aanraken?
Is deze bult verder nutteloos en te verwijderen?

Attached picture luchtfilterhuis.jpg
Posted By: John Meisters Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 16/02/19 06:54 AM
Oorspronkelijk is dit voor de ontstoring. Vroegere modellen hadden de bougie schuin naar voren steken. Begin jaren 60 moest de bougie verplicht ontstoord zijn. In plaats van een ontstoorde bougiekap te gebruiken koos Solex voor deze oplossing.

Nadeel is dat je risico van kortsluiting hebt. Een origineel dopmoertje op je bougie geeft veel kans dat de vonk naar de kap overslaat in plaats van naar de electrode van je bougie. Vandaar onze voorkeur voor een M4 moertje.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 16/02/19 07:02 AM
Dus het aanpassen van dit onderdeel incl de kap is geen probleem John? Ik wil nl een bougie dop gaan gebruiken ipv het moertje, maar dan moet ik wel wat ruimte maken.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 16/02/19 09:06 AM
voor race solexen haal ik aan de voorkant deze bolkop weg zodat de aangezogen lucht kouder is: HEEL groot NADEEL de solex gaat heel erg "bulken" als een bronstig hert dus rustig rijden is er niet meer bij .
Kijk ook eens naar de kap daar staat RTF op voldoet aan de eisen van Radio/televisie/frankrijk met betrekking tot ontstoring
Posted By: Alfons_Amuse Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 16/02/19 09:39 AM
Aluminium laat statisch magnetisme door, maar dynamisch magnetisch veld wekt wervelstromen in het aluminium op die weer magnetische velden opwekt die tegengesteld zijn. Op die manier dempt het uitstralend magnetisme die het storen veroorzaakt. Niet alles maar de metalenkap die bovenop zit dempt de rest. Toch goed over nagedacht toen.
Hete die wervelstromen geen "eddy" krachten.
Posted By: John Meisters Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 16/02/19 10:02 AM
Originally Posted by Ant_one
Dus het aanpassen van dit onderdeel incl de kap is geen probleem John? Ik wil nl een bougie dop gaan gebruiken ipv het moertje, maar dan moet ik wel wat ruimte maken.


Deze foto heb je net gehad, ook voor anderen interessant: kort type bougie, dan heb je plaats voor een bougiedop wink

[Linked Image]
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 16/02/19 11:29 AM
Bedankt voor de info Joan, Alfonse en John. De kleinere bougie is zeker een goede oplossing. Mocht dat niet lukken dan ga ik mijn idee verder uitwerken.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 19/02/19 07:35 AM
Dat niet alles goed gaat bewijst de volgende foto. Via internet een rolunit gekocht omdat die van mij afgebroken was. Na schoonmaken zag de plaat er minder goed uit. De rol heb ik zelf verwijderd, niet op de goede manier maar wel zonder iets anders te slopen..

Attached picture FB_IMG_1550561577618.jpg
Posted By: Alfons_Amuse Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 19/02/19 05:39 PM
Zonde. Geld terug vragen.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 19/02/19 05:59 PM
Ik denk dat het zelf ook niet gezien heeft. Ik zag een klein bultje en nadat ik er met een schroevendraaier in de buurt kwam zat er al een gat in.


Hopelijk kom ik ooit nog ergens een nieuwe old stock tegen.
Posted By: Alfons_Amuse Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 19/02/19 08:05 PM
Ja oke, maar ik zou het dan toch zeggen en kijken wat mogelijk is.
Ik zal ten alle tijden het geld terug geven, want mensen benadelen is niet de bedoeling zeker niet voor een hobby.
Succes met verder zoeken.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 20/02/19 12:06 AM
De verkoper heeft de foto op Facebook ook gezien en ik heb geen in om te gaan reageren want heb wel andere dingen aan mijn hoofd ;-)
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 03/03/19 01:38 PM
Wanneer gebruik je welk type lager?

Stalen afdichtplaten: Z, Ze, ZZ
Non-contact rubber: NK, NKE
Contact rubber seal: NSL, NSE, 2RS

In een carter is de beste keuze een ZZ lager, daar waar geen olie komt volstaat een 2RS, maar is een ZZ ook bruikbaar?

Wat de Z en ZZ betekend weet Ik, maar wat betekend Ze en NSE?
Posted By: FFAnders Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 03/03/19 04:03 PM
Originally Posted by Ant_one
Wanneer gebruik je welk type lager?

Stalen afdichtplaten: Z, Ze, ZZ
Non-contact rubber: NK, NKE
Contact rubber seal: NSL, NSE, 2RS

In een carter is de beste keuze een ZZ lager waarom ??, daar waar geen olie komt volstaat een 2RS, maar is een ZZ ook bruikbaar?

Wat de Z en ZZ betekend weet Ik, maar wat betekend Ze en NSE? FF Googelen


In een Solexcarter is een open lager goed genoeg.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 03/03/19 04:29 PM
Ik heb al gegoogled maar kan de E type niet vinden.

Waarom ZZ? Beter bestand tegen benzine en olie??
Posted By: FFAnders Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 03/03/19 05:08 PM
Originally Posted by Ant_one
Ik heb al gegoogled maar kan de E type niet vinden.

Waarom ZZ? Beter bestand tegen benzine en olie??


Dan mag je mij uitleggen waarom die 2 stalen plaatjes het lager beter bestendig make voor olie en benzine.
Het lager wordt juist gesmeerd door de olie die aan de benzine toegevoegd is en die 2 plaatjes houden dat niet tegen.
#nooitteoudomteleren wink
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 03/03/19 05:13 PM
Vandaar mijn vraag, het was geen conclusie...
Posted By: FFAnders Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 03/03/19 05:22 PM
Originally Posted by Ant_one
Vandaar mijn vraag, het was geen conclusie...


Had dat vraagteken gemist....
Gewoon een open lager monteren, is altijd goed wink
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 03/03/19 05:42 PM
Dus een 6203 of een 6203 z en is een ZZ of RS2 niet nodig?! Voor de spoelenplaat een 6202 ZZ of RS2.

Volgens mij heb ik Joan ook wel eens 1 plaatje van een lager zien verwijderen.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 03/03/19 07:10 PM
Originally Posted by FFAnders
Originally Posted by Ant_one
Ik heb al gegoogled maar kan de E type niet vinden.

Waarom ZZ? Beter bestand tegen benzine en olie??


Dan mag je mij uitleggen waarom die 2 stalen plaatjes het lager beter bestendig make voor olie en benzine.
Het lager wordt juist gesmeerd door de olie die aan de benzine toegevoegd is en die 2 plaatjes houden dat niet tegen.
#nooitteoudomteleren wink
Z is van "Zu" een zz of z2 betekent aan twee kanten "Zu' en dat is Duits voor dicht, dat is niet meer dan "stof" dicht, dus geschikt voor OPEN lopende assen in een mild klimaat.
RS is Rubber Seal dat is een VERBETERDE stofafdichting en kan daardoor in iets zwaarder klimaat OPEN lopende assen gebruikt worden. Voor gesloten toepassingen ( versnellingsbakken of carters OID) is het gebruik van dit soort afdichtingen gewoonweg niet bedoeld.

en dan heb je nog variaties op een thema zoals kleine rubber lipjes aan de Z afdicht platen bijvoorbeeld geen idee wie daar dan een code bij verzint maar in principe zijn overal Norm afspraken voor zoals voor nederland oa in NEN is beschreven ( NEderlandse Norm )

een spoelenplaat zou je in principe een als OPEN lopende as kunnen beschouwen aan de kant van de spoelen wel ietsie dicht en inderdaad zie je dat solex daar van origine vaak een enkele "Z" lager monteert met de plaat naar de koppeling toe, aangezien een RS2 lager niet veel meer kost kun je deze OPEN lopende toepassing verbeteren door daar een RS2 uitvoering te plaatsen
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 05/03/19 01:29 PM
Weer wat nieuwe onderdelen onderweg, dankzij Bobby. De puzzel wordt steeds completer

En ontvangen.. de delen zien er goed uit.

Attached picture FB_IMG_1551792498312.jpg
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 09/03/19 07:42 AM
Lagers zijn besteld en onderweg. Binnenkort eens een "Detail de pieces" foto maken van de motor.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 11/03/19 05:23 PM
Wat is de maat van de bouten/schroeven om de benzine pomp te monteren M4 x 20?? Monteren incl veerring en sluiting of alleen een sluiting?
Posted By: John Meisters Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 12/03/19 05:44 AM
Dit is een iets afwijkende schroefdraad die heel veel hierop lijkt. Ik weet niet waar je ze nog krijgt, ik heb de laatste keer gewoon M4 gekregen bij de bestelling.

Je kunt die ook gewoon erin wurgen, zoveel verschil is het niet.

Wil je dat niet (begrijp ik helemaal) dan moet je er specifiek om vragen bij de dealer.
Posted By: FFAnders Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 12/03/19 07:52 AM
Originally Posted by John Meisters
Dit is een iets afwijkende schroefdraad (M4x0.75) die heel veel hierop lijkt. Ik weet niet waar je ze nog krijgt, ik heb de laatste keer gewoon M4 gekregen bij de bestelling.

Je kunt die ook gewoon erin wurgen, zoveel verschil is het niet.

Wil je dat niet (begrijp ik helemaal) dan moet je er specifiek om vragen bij de dealer.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 12/03/19 09:52 AM
Ik neem aan dat er in een CNC carter gewoon M4 gebruikt is? Ik vond een M4 bout al moeilijk door het gat van pompje gaan. Lengte 20mm is goed ? Wordt er ook een veerring gebruikt, die kom ik bij een solex nergens tegen dus antwoord zal negatief zijn?!
Posted By: John Meisters Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 12/03/19 02:47 PM
M4x20 is prima. Veerringen zitten er normaal niet op, maar jouw Solex is geen standaard dus voel je vrij wink
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 12/03/19 04:05 PM
Top, morgen maar weer eens wat schroef materiaal gaan verzorgen.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 12/03/19 05:23 PM
Originally Posted by John Meisters
M4x20 is prima. Veerringen zitten er normaal niet op, maar jouw Solex is geen standaard dus voel je vrij wink
op de franse ( platte) pompjes zitten altijd veerringen, van het type met van die doorgezette randen alsof het ventilatortjes zijn, maar ook dat noem je veer-ringen
Posted By: John Meisters Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 12/03/19 09:25 PM
Ja klopt, en op de oudere (ook op Oto) zitten verzonken schroefjes zonder ring.
Ik had idd de traditionele veerring voor ogen, die zitten er nooit op wink
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 13/03/19 09:16 AM
Die ringen noemen ze bij ons op het werk kartelringen.
Posted By: John Meisters Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 13/03/19 12:27 PM
Ben er toevallig mee bezig... de ringetjes gaan er ook niet zomaar van af. Lengte is 27 mm.

[Linked Image]
Posted By: Berth Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 14/03/19 07:48 AM
Originally Posted by Ant_one
Die ringen noemen ze bij ons op het werk kartelringen.


In Hoogland ook hoor.
Posted By: Berth Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 14/03/19 07:51 AM
Hee, John, waar heb je dat blokje opgegraven ?
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 14/03/19 09:08 AM
Originally Posted by Bertie
Originally Posted by Ant_one
Die ringen noemen ze bij ons op het werk kartelringen.


In Hoogland ook hoor.
hangt ervan af aan wie je het vraagt. stel dat je het aan google vraagt en je vraagt alleen om de plaatjes dan zie je welke variëteit aan ringen allemaal de naam "veerring" mee krijgen, al dan niet terecht. En inderdaad de ring die het meest lijkt op een geknipt stukje van 1 winding van een spiraalveer heeft denk ik het meeste recht om "veerring' genoemd te worden
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 14/03/19 09:52 AM
Bij sommige producten die bij ons worden gebruikt wordt deze ring gebruikt tijdens de montage van een kabelschoentje, bij een ander component wordt dan de bekende bewering gebruikt. De mooiste ringen die we gebruiken zijn verzonken ringen die voorzien is van karteltjes, deze kan je gebruiken voor bv door lak heen te snijden.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 14/03/19 06:16 PM
Twee nieuwe lagers, een gaten zaag voor de trapas en wat schroefmateriaal... we zijn er bijna.

Attached picture FB_IMG_1552587288573.jpg
Attached picture FB_IMG_1552587278921.jpg
Attached picture FB_IMG_1552587269349.jpg
Posted By: Johnny_Solex Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 14/03/19 06:58 PM
Hoi Ant one
Dat ziet er goed uit en kun je weer verder met je nieuwe project
Groeten Johnny Solex.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 16/03/19 08:02 AM
Vandaag een kijkje nemen bij iemand die de zelfde ontsteking gebruikt als dat ik ga gebruiken en bij goed weer maar eens een stukje rijden.
Ik heb de motor een 2 tal jaren geleden al horen lopen.

Edit: vandaag bekeken op welke manier de ontsteking gemonteerd was en meteen het extra gewicht gewogen. Eigenwijs zoals ik ben wil ik de montage anders maken en blijf ik bij de constructie zoals ik bedacht had.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 18/03/19 06:30 PM
In het weekend bedacht op welke manier ik de ontsteking wilde gaan monteren en vandaag na thuiskomst wat op papier gezet.
Volgens mij moet dit wel werken.

Attached picture 53906777_10206004903079813_5173287944823242752_n.jpg
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 18/03/19 06:46 PM
Originally Posted by Ant_one
In het weekend bedacht op welke manier ik de ontsteking wilde gaan monteren en vandaag na thuiskomst wat op papier gezet.
Volgens mij moet dit wel werken.
Daar moet ik wel 10 keer naar kijken voordat ik er vlees of vis van kan maken, vooral die grote knol die erop staat zegt me niets
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 18/03/19 06:49 PM
Die grote knol is het vliegwiel met daar boven op de moer


Edit: vergelijkbaar met onderstaande foto allen is de maat voering iets anders.

Attached picture FB_IMG_1552812713702.jpg
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 19/03/19 09:02 PM
Originally Posted by Ant_one
Die grote knol is het vliegwiel met daar boven op de moer


Edit: vergelijkbaar met onderstaande foto allen is de maat voering iets anders.
Aha, een samensmelting tussen een constructie tekening en een samen-stellings tekening . bij die laatste echter staan vaak lijnen met een bolletje waarin dan staat POS1, POS2 en zo verder met een legenda wat elke POS is , POS 1 zou dus grondplaat kunnen zijn , POS 2 dan vliegwiel en POS 3 Moer, om maar eens wat te noemen.
Ik vond het altijd leuk om moeren te tekenen, dat zijn normaliter ware kunstwerkjes die tekeningen
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 19/03/19 09:19 PM
Ik ben al blij dat ik dit getekend krijg Joan. Vroeger op school hoefde ik alleen wcd-en en schakelaars te tekenen met gebruik te maken van een sjabloon..

Wanneer ik zo'n grondlaag laat maken hoef ik geen gaten in het carter te boren. Een stapje verder kan zijn zelfs het carter weg laten en alles uit 1 stuk maken. Ik denk dat dat teveel werk is.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 20/03/19 10:52 AM
Originally Posted by Ant_one
Ik ben al blij dat ik dit getekend krijg Joan. Vroeger op school hoefde ik alleen wcd-en en schakelaars te tekenen met gebruik te maken van een sjabloon..

Wanneer ik zo'n grondlaag laat maken hoef ik geen gaten in het carter te boren zo maak ik ze ook steeds, boor eerst de bestaande gaten voor M4 van de spoelen Door en door met een boortje 2,5 mm zodat de boor aan de andere kant uitkomt, dan verleng ik de M4 draad, dan draai ik de opstandjes iets weg op een diameter die iets van een borstrandje laat staan, dan heb ik nog een stukje m4 over om weer op de goede plek door te gaan met tappen . Een stapje verder kan zijn zelfs het carter weg laten en alles uit 1 stuk maken dat kan als je geen ruimte nodig hebt voor de koppeling anders moet je daar ook weer in voorzien EN je moet het lager voor de krukas ergens plaatsen . Ik denk dat dat teveel werk is.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 20/03/19 01:29 PM
Ik heb je via Facebook foto's gestuurd zoals een kennis dit gemaakt heeft. Het wordt echt eens tijd voor een afspraak te maken zeker nu ik voor 90 % alle onderdelen heb.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 20/03/19 05:58 PM
Originally Posted by Ant_one
Ik heb je via Facebook foto's gestuurd zoals een kennis dit gemaakt heeft. Het wordt echt eens tijd voor een afspraak te maken zeker nu ik voor 90 % alle onderdelen heb.
FB Is nog niet doorgekomen
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 21/03/19 04:43 AM
De foto's heb ik gestuurd via Messenger van Facebook.
Gisteren nog 1 tekening gemaakt zoals het er uit moet zijn wanneer het carter ook geïntegreerd wordt. Op een gleuf voor een seegerring na klopt het redelijk.

Ik denk wel dat ik er van af zie. Om dit uit te besteden, tekening maken en laten draaien, gaat redelijk prijzig zijn helaas.


Edit: vanavond ga ik een tekening maken met de juiste maten, daarna gaat iemand mij een prijs doorgeven. Dus misschien toch alles uit 1 stuk.

Attached picture FB_IMG_1553143108211.jpg
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 21/03/19 07:06 PM
Originally Posted by Ant_one
De foto's heb ik gestuurd via Messenger van Facebook.
Gisteren nog 1 tekening gemaakt zoals het er uit moet zijn wanneer het carter ook geïntegreerd wordt. Op een gleuf voor een seegerring na klopt het redelijk.

Ik denk wel dat ik er van af zie. Om dit uit te besteden, tekening maken en laten draaien, gaat redelijk prijzig zijn helaas.


Edit: vanavond ga ik een tekening maken met de juiste maten, daarna gaat iemand mij een prijs doorgeven. Dus misschien toch alles uit 1 stuk.
houd ook rekening met de buitendiameter die moet de kap centreren, ik meen 154 mm en de 3 boutgaten om het ontstekingscarter aan te trekken naar het krukas carter toe


heb nog geen mail ontvangen dat er een Messenger bericht staat te wachten
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 21/03/19 07:54 PM
Met de kap heb ik geen rekening gehouden op dit moment. De drie gaten komen in de buitenste ring, 1 x m6 en 2 x 6mm (nader te bepalen net zoals de m5 tapgaten om de ontsteking te kunnen monteren.)
Posted By: FFAnders Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 22/03/19 01:02 AM
Originally Posted by Ant_one
Met de kap heb ik geen rekening gehouden op dit moment. De drie gaten komen in de buitenste ring, 1 x m6 en 2 x 6mm (nader te bepalen net zoals de m5 tapgaten om de ontsteking te kunnen monteren.)


+ de lichtkap, die zit ook nog onder de vliegwielkap !
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 22/03/19 04:45 AM
Zit die niet tegen de rolunit gemonteerd? Daar blijf ik vanaf.. het vliegwiel komt origineel over de hele ontstekingsplaat, er is 1 lipje dat een cm uit steekt.
Posted By: FFAnders Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 22/03/19 09:55 AM
Ja, excuus, ik verwisselde rolunit en spoelenplaat met elkaar blush
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 22/03/19 10:42 AM
Het was ook nog zo vroeg ;-)
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 24/03/19 06:54 AM
De allerlaatste versie van de tekening. Deze is nu onderweg met de vraag of ze dit kunnen maken. Gaat dat niet of is het onbetaalbaar dan wordt alles op een andere manier gemonteerd, met gebruik gemaakt van originele onderdelen. Ik heb de tekening al doorgesproken en er komen nog wat aanpassingen/veranderingen.

Attached picture 54521489_10206017721400263_5295132778281566208_n.jpg
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 24/03/19 09:29 PM
Originally Posted by Ant_one
De allerlaatste versie van de tekening. Deze is nu onderweg met de vraag of ze dit kunnen maken. Gaat dat niet of is het onbetaalbaar dan wordt alles op een andere manier gemonteerd, met gebruik gemaakt van originele onderdelen. Ik heb de tekening al doorgesproken en er komen nog wat aanpassingen/veranderingen.
Ja dat lijkt wel wat
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 02/04/19 06:44 PM
met een draaibank ( liever twee), nog meer fantasie, en heeel veel werk lukt het om bijna iedere ontsteking op een solex grondplaat te fixeren en dan vaak zo dat de originele draadgaten nog te gebruiken zijn voor de bevestiging van de spoelen en andere onderdelen ,waarbij dan inderdaad wel een verloop/aanpas plaat nodig is . Zie voorbeeld van een CDI ontsteking zoals ik ze over heb van mijn experimenten met viertakten. draaien wel de andere kant op maar het vonkt wel, die ontstekingen zijn niet zo kieskeurig.

Attached picture CDI ontsteking.jpg
Posted By: Ludos Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 02/04/19 07:56 PM
mooi stukje huisvlijt Joan
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 03/04/19 03:37 AM
Ziet er goed uit Joan. Ik ben nog aan het wachten op antwoord.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 15/04/19 04:40 PM
Gisteren naar een bromfiets beurs geweest waar diverse onderdelen voor de Solex te koop werd aangeboden.

Naast wat nieuwe delen van Marcel heb ik wat gebruikte delen aangeschaft en tevens nog een schaalmodel gekocht die ik nog niet had.

Tevens een remleiding sleutel gekocht voor de montage en demontage van de benzineleidingen.

Bij thuiskomst heb ik mijn carburateur nog gedemonteerd en in de ultrasoonreiniger gelegd.
Deze ligt nu mooi schoon te wachten totdat ik hem weer ga assembleren. Ik heb alleen nog het probleem dat het filter nog niet verwijderd is. Deze moet op dezelfde manier als die in de benzinetank verwijderd worden.

Attached picture FB_IMG_1555346462263.jpg
Attached picture FB_IMG_1555346456630.jpg
Attached picture FB_IMG_1555346437660.jpg
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 18/04/19 06:59 PM
Vandaag een half uurtje besteed aan de carburateur met dit als resultaat. De filter ging en zonder probleem uit.

Attached picture FB_IMG_1555613857044.jpg
Posted By: Alfons_Amuse Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 18/04/19 09:50 PM
Leuk. smile
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 19/04/19 08:03 AM
Het carter deksel ga ik ook doen, dat is het een mooier geheel samen met het cnc carter.
Posted By: FFAnders Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 19/04/19 02:15 PM
Originally Posted by Ant_one
Het carter deksel ga ik ook doen, dat is het een mooier geheel samen met het cnc carter.

Alleen jammer dat je er weinig van ziet als de tank en lampekap erop zitten cool
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 19/04/19 03:05 PM
Het mooie komt van binnenuit :-)
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 21/04/19 03:18 PM
Vandaag een aantal van mijn verzamelde onderdelen voor de nieuwe motor gemaakt. Niet alles staat op de foto's en ligt ook niet allemaal op de goede plaats.

Attached picture 57454672_10206116886799336_7920227754648272896_n.jpg
Attached picture 57503707_10206116887559355_7393435339890622464_n.jpg
Attached picture 57624926_10206116888679383_4166307629343178752_n.jpg
Attached picture 58373695_10206116889039392_2820909020791963648_n.jpg
Attached picture 58419894_10206116887119344_7521076347679014912_n.jpg
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 21/04/19 05:55 PM
Originally Posted by Ant_one
Vandaag een aantal van mijn verzamelde onderdelen voor de nieuwe motor gemaakt. Niet alles staat op de foto's en ligt ook niet allemaal op de goede plaats.
zuiger wel met zuigerveer slotjes ?
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 21/04/19 06:13 PM
Als het goed is wel Joan.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 12/05/19 05:55 AM
Originally Posted by Ant_one
De allerlaatste versie van de tekening. Deze is nu onderweg met de vraag of ze dit kunnen maken. Gaat dat niet of is het onbetaalbaar dan wordt alles op een andere manier gemonteerd, met gebruik gemaakt van originele onderdelen. Ik heb de tekening al doorgesproken en er komen nog wat aanpassingen/veranderingen.


Gisteren avond goed nieuws gekregen, de persoon wil deze carter gaan maken en nog wel voor een hele nette prijs van rond de 50 euro.
Zoals zo vaak geld betekend dit ook.. hoe meer hoe goedkoper. (dus mochten er nog meer mensen interesse hebben...)
Op dit moment zitten we aan 2 stuks. Het carter is bedacht voor montage van een PVL binnenrotor ontsteking (zie bijlage). Deze ontsteking is met zijn bijna 200 euro best prijzig. Naast de ontsteking moet je ook nog een verzwaringsplaat monteren op het vliegwiel, die kost een euro of 30.
Dit betekend dat je voor een kleine 300 euro een mooi setje hebt.

Attached picture 54521489_10206017721400263_5295132778281566208_n.jpg
Attached picture 51819976_10205859793652168_2962791392809582592_n.jpg
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 18/05/19 12:35 PM
Vandaag de trapas gaten passend gemaakt voor de nieuwe trapas. Ik zag er een beetje op tegen omdat het nummer daar ook in de buurt zit, maar het is goed gekomen..

Attached picture FB_IMG_1558182817444.jpg
Posted By: FFAnders Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 18/05/19 03:30 PM
Weinig Vleesch naast de bus, een plaat erachter lassen ??
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 18/05/19 04:28 PM
Originally Posted by FFAnders
Weinig Vleesch naast de bus, een plaat erachter lassen ??
als de trapas gelast wordt is er stevigheid zat, 1 kant is zowieso de omgezette vlakke kant, daar zal de bus strak tegenaan liggen
Posted By: dreke2 Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 18/05/19 04:50 PM
Originally Posted by Ant_one
Vandaag de trapas gaten passend gemaakt voor de nieuwe trapas. Ik zag er een beetje op tegen omdat het nummer daar ook in de buurt zit, maar het is goed gekomen..

En rechtsonder bij de bus gescheurd.
Groet
ANdre
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 18/05/19 05:10 PM
en hoe kom je weg met de verbindingsplaten naar de balhoofdbuis toe ?
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 18/05/19 05:57 PM
Voordeel van lak verwijderden is dat je alle schades ziet die je normaal niet ziet en gewoon mee door blijft rijden. Alles word natuurlijk hersteld.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 18/05/19 05:59 PM
Dat ga ik maken zoals we al eens besproken hebben Joan, een geheel nieuwe plaat. Dus steviger dan het dunne originele plaatje
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 03/06/19 04:51 PM
Ik ga toch de drijfstang van Ad niet gebruiken voor het nieuwe blokje. Vandaag 1 van een puch maxi besteld.
Ontsteek carter is afgelopen zaterdag verder uitgewerkt en de tekening is richting cnc machine/draaibank. Het gaat allemaal niet snel maar hoop straks alles goed voor elkaar te hebben zodat we het blokje zonder veel oponthoud kunnen opbouwen met goed materiaal.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 11/07/19 05:59 PM
Weer wat spullen bij elkaar verzameld om iets aparts te maken.

Het is de bedoeling dat de schakelaar (Killswitch) gemonteerd wordt in het gat van het stuur/stuurpen. Ik ga het eerst testen met onderstaand materiaal om het later te vervangen voor een iets betere oplossing. De bedoeling is dat de schakelaar niet zichtbaar is aan het stuur maar mooi is weg gewerkt.

Attached picture 65942286_10206375542225560_8848195343490220032_n.jpg
Attached picture 65876085_10206375542705572_5885345822593253376_n.jpg
Attached picture 66104324_10206375543225585_615310316338675712_n.jpg
Attached picture 66685281_10206391707669686_7428488878685683712_n.jpg
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 11/07/19 08:43 PM
Originally Posted by Ant_one
Weer wat spullen bij elkaar verzameld om iets aparts te maken.

Het is de bedoeling dat de schakelaar (Killswitch) gemonteerd wordt in het gat van het stuur/stuurpen. Ik ga het eerst testen met onderstaand materiaal om het later te vervangen voor een iets betere oplossing. De bedoeling is dat de schakelaar niet zichtbaar is aan het stuur maar mooi is weg gewerkt.
er zitten wel veel aansluitpunten aan die schakelaars
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 12/07/19 03:44 AM
Op de schakelaar van mij zitten maar 2 aansluitingen een no contact en is een puls contact.

Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 18/07/19 04:33 PM
Mijn nieuwe wielnaven heb ik gisteren mogen ontvangen.
Sturmey Archer is het merk..

Attached picture FB_IMG_1563467437282.jpg
Posted By: Johnny_Solex Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 18/07/19 05:24 PM
Hallo Ant one

Gaaf kleurtje waar bestel je de spullen, als ik vragen mag.

Johnny Solex.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 18/07/19 05:50 PM
Dank je, deze kleur moet de Solex ook ongeveer worden.

Waar ik mijn spullen koop?

https://hollandbikeshop.com
https://www.internet-bikes.com
http://www.twinsscooterservice.nl
www.marktplaats.nl
Geluk hebben dat je frame delen worden aangeboden, zeker 24 inch.
https://nl.aliexpress.com/ (goedkoop materiaal om iets te testen)

en verder goed zoeken op internet en geluk hebben.
Posted By: Johnny_Solex Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 18/07/19 06:15 PM
Dank je wel goede tips daar kan ik wat mee.

Johnny Solex
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 18/07/19 06:22 PM
Ik zal in mijn vakantie een topic maken met daarin diverse links die betrekking hebben tot de Solex en of gereedschap.
Posted By: Johnny_Solex Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 18/07/19 06:32 PM
Dat is heel fijn .
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 19/07/19 06:32 PM
Vraagje voor de geleerde. Ik wil de gaten die bedoelt zijn voor de remkabel dichtmaken maar dan moet ik iets anders verzinnen om de kabel tegen aan te monteren.

Nu kan ik sluitringen pakken, beetje buigen en vast lassen, maar dat vind ik niet mooi genoeg.
Nu heb ik iets moois gezien maar daar ga ik vermoedelijk de frame buis mee verzwakken.
Om dat systeem te gaan gebruiken moet ik M4 of M5 draad tappen in totaal 6 gaten welke verdeeld zijn per 2 stuks over de buis lengte.

Wat zal de invloed zijn van deze gaten? Ze komen aan de onderkant van de buis.
Posted By: Alfons_Amuse Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 19/07/19 07:20 PM
Theoretisch zal het de slechste plaats zijn. Aan de zijkant prrcies in het midden geeft geen probleem. Ik neem aan dat de buis buigt. Maar zo'n klein gaatje zal in mijn ogen geen probleem geven. Zal wel meevallen.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 19/07/19 07:49 PM
Dit zijn de beugels die gemonteerd moeten worden, 'helaas' aluminium anders konden ze vast gelast worden?!

[Linked Image]
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 20/07/19 09:05 AM
Originally Posted by Ant_one
Vraagje voor de geleerde. Ik wil de gaten die bedoelt zijn voor de remkabel dichtmaken maar dan moet ik iets anders verzinnen om de kabel tegen aan te monteren.

Nu kan ik sluitringen pakken, beetje buigen en vast lassen, maar dat vind ik niet mooi genoeg.
Nu heb ik iets moois gezien maar daar ga ik vermoedelijk de frame buis mee verzwakken.
Om dat systeem te gaan gebruiken moet ik M4 of M5 draad tappen in totaal 6 gaten welke verdeeld zijn per 2 stuks over de buis lengte.

Wat zal de invloed zijn van deze gaten? Ze komen aan de onderkant van de buis.
je hebt voor race fietsen ( oude) kabel"clip"beugels daar zitten 1 of twee huppeltjes in ( voor elke kabel eentje) en verder de diameter van de framebuis, alternatief: (oude) bevestigigings beugels waarmee de schakelhefbomen voor de derailleurs aan de framebuis zitten en dan die hevels van de beugels demonteren heb je een stiftje met m4 draad
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 20/07/19 09:07 AM
Originally Posted by Ant_one
Dit zijn de beugels die gemonteerd moeten worden, 'helaas' aluminium anders konden ze vast gelast worden?!

[Linked Image]
is dit een kabel beugel ? Als ik voor schadeonderzoek iets moest fotograferen altijd een meetlat erbij .
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 20/07/19 09:22 AM
Even de afmetingen opgezocht.

Attached picture 20237386131314752593.jpg
Posted By: MarkN Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 20/07/19 10:08 AM
Denk je dat de dikte van de framebuis voldoende is om draad in te tappen?
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 20/07/19 12:12 PM
Waar een wil is is een weg grin Popnagels of anders blinkklinkmoeren is de andere optie.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 20/07/19 06:30 PM
Originally Posted by Ant_one
Waar een wil is is een weg grin Popnagels of anders blinkklinkmoeren is de andere optie.
popnagels niks mis mee, houden hele vliegtuigen bij elkaar.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 26/07/19 05:14 PM
Nieuwe velg geregeld en vandaag de spaken en nippels besteld bij www.vlechtservice.nl

Attached picture velgnaaf.jpg
Posted By: Alfons_Amuse Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 26/07/19 05:36 PM
Chick.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 26/07/19 08:57 PM
Originally Posted by Alfons_Amuse
Chick.
ik zou zeggen chique.. de Chick's liggen nu met of zonder Bikini aan het strand
Posted By: Alfons_Amuse Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 26/07/19 09:02 PM
Ja, zo schrijf je dat. En wat die kippen betreft, zou het niet weten. Ga nooit naar het strand.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 26/07/19 09:05 PM
Originally Posted by Alfons_Amuse
Ja, zo schrijf je dat. En wat die kippen betreft, zou het niet weten. Ga nooit naar het strand word wel tijd dan, want je schrijft dat je in "Middelburg" woont, dat betekent vrij vertaald dat je rondom strand hebt .
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 26/07/19 10:01 PM
Hmm toch maar eens naar het strand.. Ik lust weken kippetje
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 27/07/19 07:41 AM
Ik was van plan blauwe nippels te nemen echter werden mij die afgeraden, dus heb maar normale besteld.
Posted By: Alfons_Amuse Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 27/07/19 09:04 AM
Nou, toen ik nog puber was en nog thuis woonde, gingen we elke dag naar het strand. Er was in die tijd ook niets anders en hadden het geld ook niet om wat te gaan doen. Toffe tijd gehad. Wij hebben vrienden aan de Boulevard wonen met uitkijk op het strand. Erg druk. Te stoere jongens lopen er rond of scheuren met hun opgevoerde snorscooters de boel onveilig te maken. Dure strandtenten met juppies. Wel een mooi strand. Nee ik verveel me heel snel op het strand. Af en toe eens met het hondje over het strand gaan. Tussen april en september mag het niet. Ik ga wel met de Amuse een lekker rondje doen langs de kust c.q. zeedijk en af en toe heerlijk op een bankje genieten.
Enfin zoiets.
Posted By: Alfons_Amuse Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 27/07/19 09:05 AM
Kippen en nippels, mmhhhh. grin
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 27/07/19 09:36 AM
Hahaha lekkere combi grin
Posted By: Alfons_Amuse Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 27/07/19 09:36 AM
Ben nu 2 uurtjes aan het lezen over benzine en alles wat er bij hoort. Hier kun je een hele studie van maken.
Zeer kort samen gevat zover ik kan inschatten met mijn beperkte kennis en wat ik gelezen heb.
Kookpunt (dampspanning) 95 is 65 en 98/102 is 70. Als er wat ethanol in zit zul je meer last hebben van vapour lock en 95 heeft dat. Dus waarschijnlijk zul je met 98 en 102 minder last hebben als er maar geen ethanol inzit.
Benzine is soms opgebouwd uit 100 verschillende componenten met verschillende verhoudingen en is er vaak een afwijking van de dampspanning. Dus soms heb je vapour lock en dan met de zelfde benzine niet.
Ongetwijfeld kan hier erg veel over gezegd en aangegeven worden. Mmmhhhh, ik ga zelf niet rijden als het 30+ wordt.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 27/07/19 10:00 AM
Net de tankfilter verwijderd en deze was vies. Ik ben nu alles schoon aan het maken zodat ik straks met schone onderdelen kan gaan rijden. Ik had nog minder dan een kwart tank 102 en heb die afgevuld met groenmix. Straks ga ik voor 100 % groenmix als het niet bevalt ga ik terug naar 102 offff Aspen, die ik ook nog heb staan.
Posted By: stoolex Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 27/07/19 10:52 AM
Blijven verandere van brandstof is het beste voor zulke motortjes.!!
Posted By: Alfons_Amuse Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 27/07/19 11:52 AM
Rij al bijna 10 jaar op 95 met castrol. Nooit geen probleem. 1 op 40. 102 is echt niet nodig. Aspen ook niet.
Mijn mening. Doe ermee wat je wilt. Ook na de winter niet ofzo. Tank roest ook niet.

Met de Zundapp heb ik 4500 km gereden met Triboron. Prima spul. Gewoon om te proberen. 1 op 70a75. Maar duur. In de hoop dat de minister daar oren voor heeft want het is toch iets milieuvriendelijker. Maar na blokrevisie en nieuwe cilinder, weer op castrol. 1 op 50. Altijd met castrol gereden, vanaf mij 15de. Nooit geen problemen mee gehad.
Ja misschien maak ik wel een beetje reclame voor castrol.
Castrol for ever!
laugh
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 27/07/19 12:48 PM
grin
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 27/07/19 12:52 PM
Originally Posted by stoolex
Blijven verandere van brandstof is het beste voor zulke motortjes.!!


Tuurlijk!!
Posted By: ovee Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 27/07/19 02:24 PM
Bij 95 zet mijn kunststof benzinedop uit en is zonder tang niet los te krijgen. De bolling in het kunststof pomplaatje wordt ook vlakker met 95. Dus toch voor mij geen 95 meer.
Posted By: FFAnders Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 27/07/19 06:02 PM
Dat uitzetten van de kunststoffen komt door de bio-ethanol.
Er zijn (nog) benzines die dat niet bevatten

https://www.anwb.nl/experts/auto/42/ethanol-vrij-benzine

Ikzelf gebruik al een paar jaar die van BP 98 ultimate en alle tankdoppen passen weer goed en ook de kans op roestvorming in de tankjes is nagenoeg gestopt.
Posted By: ovee Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 27/07/19 07:09 PM
Originally Posted by FFAnders
Dat uitzetten van de kunststoffen komt door de bio-ethanol.
Er zijn (nog) benzines die dat niet bevatten

https://www.anwb.nl/experts/auto/42/ethanol-vrij-benzine

Ikzelf gebruik al een paar jaar die van BP 98 ultimate en alle tankdoppen passen weer goed en ook de kans op roestvorming in de tankjes is nagenoeg gestopt.


Dat klopt. Ik gebruikte altijd competition 102 maar om een of andere duistere reden wordt dat hier niet meer aangevuld bij de firezone. Gebruik nu BP 98 Ultimate en mijn tankdoppen passen weer.
Posted By: John Meisters Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 27/07/19 07:41 PM
Ik ben dit seizoen overgestapt naar groenmix, merk geen verschil met Aspen, alleen in de beurs wel duidelijk, € 4,- per kan goedkoper.

Nu in Zweden op vakantie met onze VW LT, deze lust eigenlijk ook alleen maar 98, maar hier is dat moeilijk te vinden. Ze hebben hier zelfs 85 waar etanol bij staat. Puur vergif voor ons oude beestje. Een van de weinige die nog op benzine rijdt, de meeste zijn destijds omgebouwd naar diesel.

[Linked Image]
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 28/07/19 04:29 PM
Originally Posted by John Meisters
Ik ben dit seizoen overgestapt naar groenmix, merk geen verschil met Aspen, alleen in de beurs wel duidelijk, € 4,- per kan goedkoper.

Nu in Zweden op vakantie met onze VW LT, deze lust eigenlijk ook alleen maar 98, maar hier is dat moeilijk te vinden. Ze hebben hier zelfs 85 waar etanol bij staat. Puur vergif voor ons oude beestje. Een van de weinige die nog op benzine rijdt, de meeste zijn destijds omgebouwd naar diesel.

[Linked Image]
Op benzine, scheelt je wel gezeur met ( diesel) milieuzones
Posted By: John Meisters Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 29/07/19 01:42 PM
Klopt, maar nadeel is het krijgen van onderdelen.
Alle benzinemotoren zijn na de ombouw weggegooid, en Volkswagen levert bijna niks meer nieuw.

Gelukkig is er een VW LT forum waar behulpzame leden bij zitten die toch nog zaken uit weten te halen.
Posted By: zeezout Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 29/07/19 02:49 PM
Originally Posted by John Meisters
Ik ben dit seizoen overgestapt naar groenmix, merk geen verschil met Aspen, alleen in de beurs wel duidelijk, € 4,- per kan goedkoper.

Nu in Zweden op vakantie met onze VW LT, deze lust eigenlijk ook alleen maar 98, maar hier is dat moeilijk te vinden. Ze hebben hier zelfs 85 waar etanol bij staat. Puur vergif voor ons oude beestje. Een van de weinige die nog op benzine rijdt, de meeste zijn destijds omgebouwd naar diesel.

[Linked Image]

En dat in het land van de mooie klassieke Volvo’s! Niet te geloven.
Mooie bus hoor zo’n LT. Ijzersterke dingen.
Fijne vakantie en hopelijk bezwijkt de bus niet aan die verschrikkelijke ethanol benzine!
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 29/07/19 06:28 PM
Erg fijn als dat je iets bedenkt en besteld via internet ook daadwerkelijk werkt en past zoals bedacht.

Dodenmans knop voor de Solex.

Attached picture FB_IMG_1564424814268.jpg
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 03/08/19 01:20 PM
Het probleem met de remleidingen ga ik met onderstaande aluminium (plak) beugels oplossen. Ik heb ook al geprobeerd 1 wiel te spaken, op zich ging dit goed echter toch de verkeerde lengte spaken ontvangen. Ik kwam op een tussen maat en de leverancier zei dat ik het beste 1 mm langer kon nemen. Nu heb ik ongeveer 1 mm te lange spaken, helaas..

Attached picture 68250245_10206471798551908_194631708648144896_n.jpg
Attached picture 67610473_10206471686629110_9175217091165290496_n.jpg
Posted By: FFAnders Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 03/08/19 07:04 PM
Spaken zijn met een fijnkorrelige slijpsteen / schuurband eenvoudig in te korten en af te bramen.
De spaken 1 voor 1 uithalen, inkorten en terugplaatsen is het eenvoudigst.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 03/08/19 07:28 PM
Originally Posted by FFAnders
Spaken zijn met een fijnkorrelige slijpsteen / schuurband eenvoudig in te korten en af te bramen.
De spaken 1 voor 1 uithalen, inkorten en terugplaatsen is het eenvoudigst.
ik kort spaken die door de nippel heen komen altijd ter plaatse in zonder demontage , dremel steentje . je hebt erbij die wel eens intolerant zijn en soms inderdaad een heel wiel omdat bijvoorbeeld de velg net iets anders "gedopt" dan zou moeten of verwacht
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 03/08/19 08:56 PM
Inkorten kan nog een optie zijn, dat kan ik bespreken met de fietsenmaker. Ik zal het dan doen zoals Joan aangeeft. De fietsenmaker spant en richt de velg en ik maak alles thuis vlak met de dremel.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 06/08/19 12:28 PM
Krap maar het past net.. Ik krijg nog meer ruimte omdat ik een kleiner tandwiel wil hebben.

Attached picture FB_IMG_1565094374677.jpg
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 07/08/19 08:02 AM
Originally Posted by Ant_one
Krap maar het past net.. Ik krijg nog meer ruimte omdat ik een kleiner tandwiel wil hebben.
je kunt altijd de bus nog afplatten, die dingen zitten ruim in hun vel
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 07/08/19 08:08 AM
Update over de velgen.. voor velg is gereed en is gespannen. Ik had de spaken goed berekend echter had ik 255mm gekregen ipv 254mm, wat eigenlijk al 1 mm te lang is.

Voor de achtervelgen nieuwe spaken besteld, nippel 14 spaak 13 en de spaken die daarbij horen.

@Joan, ik had al zoiets bedacht ,nu heb ik max 2 mm.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 07/08/19 03:38 PM
Vandaag met de achterremmen bezig gehouden.
Het frame moet (nog) versterkt worden en dat merk je meteen. Ik ga denk ik een verbindgingsplaat maken tussen links en rechts en de u profielen worden 'geboxed'

Attached picture FB_IMG_1565192180253.jpg
Posted By: Alfons_Amuse Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 07/08/19 05:01 PM
Mooi hoor. Leuk bedacht. Ja versterken kan altijd. Een brug eroverheen. Ach komt goed weet ik.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 07/08/19 05:56 PM
De papieren mal is al gereed wink Ik heb helaas geen metalen plaat die ik daarvoor kan gebruiken, dus dat moet nog even op zich laten wachten.



Attached picture 67869616_10206486825727578_2107839072633356288_n.jpg
Posted By: Johnny_Solex Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 07/08/19 08:04 PM
Een mooi project goed bezig.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 07/08/19 09:55 PM
Originally Posted by Ant_one
Vandaag met de achterremmen bezig gehouden.
Het frame moet (nog) versterkt worden en dat merk je meteen. Ik ga denk ik een verbindgingsplaat maken tussen links en rechts en de u profielen worden 'geboxed'
….voor zover ik weet hebben ze voor deze remmen standaard ook een "hoefijzer" die de remmen onderling verbindt , net zoals dat "hoefijzer" dat standaard komt bij de solex voor rem en waar ze dan ook maar meteen het spatbord aan hangen ( niet bij die "'hoefijzers" die bij de remmen komen )
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 07/08/19 10:50 PM
Dat klopt Joan, de bracket die ik gebruik worden bij trial bikes oa gebruikt. Met de beugels die jij bedoelt kan je de set 1 op 1 stappen met de originele remmen van veel fietsen.

Edit: Dit bedoel je. Ik heb de originele onderdelen nog liggen dus kan kijken ik daar iets mee kan maken.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 07/08/19 10:51 PM
Originally Posted by Johnny_Solex
Een mooi project goed bezig.


Dank je. Ik vind het ook leuk om te doen en zelf dingen te verzinnen ipv copieeren van andere.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 08/08/19 09:50 AM
Soms is de oplossing gemakkelijker dan gedacht en heeft een hint je de goede richting in gestuurd.

Attached picture FB_IMG_1565257746536.jpg
Posted By: Berth Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 08/08/19 01:34 PM
Dank je wel Joan, zeg je dan. smile
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 08/08/19 02:00 PM
Deze lasmoeren gebruik ik Joan.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 08/08/19 04:14 PM
Originally Posted by Ant_one
Deze lasmoeren gebruik ik Joan.
Ja daar heb je een puntlas apparaat voor nodig. zie je die twee doordrukken, daar stuitert hij mee op de plek waar hij moet komen, met een puntlas apparaat gaat dat dan daar op de contactplaats gloeien en smelt hij vast. Ook moet de bout die erin komt wel van de goede kant komen anders trek je de moer weer los
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 08/08/19 07:25 PM
Weet je dat zeker Joan, volgens mij zijn het positioneert punten. Je hebt soort gelijke met 4 punten en dat zijn wel puntjes moeren.

https://www.kepser.nl/nl/kenniscentrum/11-verbinden/
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 09/08/19 06:47 AM
Rem ontluchtings nippels m8 x 1 voor het aansluiten van soepele benzine leidingen.

Attached picture FB_IMG_1565333152058.jpg
Posted By: ovee Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 09/08/19 07:57 AM
Zijn die er ook voor de dikkere aansluitingen? Dus voor sleutel 10?
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 09/08/19 08:19 AM
Je bedoelt dan waarschijnlijk m9 x 1? Nee helaas niet gevonden, anders had ik die gekocht.
Kosten van deze (4 stuks) nog geen 9 euro incl verzending.
Posted By: ovee Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 09/08/19 10:18 AM
Originally Posted by Ant_one
Je bedoelt dan waarschijnlijk m9 x 1? Nee helaas niet gevonden, anders had ik die gekocht.
Kosten van deze (4 stuks) nog geen 9 euro incl verzending.


Ja, die bedoel ik. Jammer dat die nergens te krijgen is.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 09/08/19 12:15 PM
Om de originele standaard te kunnen blijven gebruiken samen met de gisteren gemaakte versteviging plat(mal) moest er een verhoging komen om plaats te maken om de 3 mm dikke standaard vrij te kunnen bewegen. Voor de eerste keer wat model in een plaatje metaal aan te brengen vind ik het niet zo verkeerd en het werkt ook nog.

Nu moet de mal omgezet worden naar ijzer en de verhogen mee genomen worden..echter heb ik maar 2 plaatjes ijzer :-( in die maat, dus opzoek naar paatjes ijzer, 200 x 200 x 1/1.5 mm

Attached picture 1.jpg
Attached picture 2.jpg
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 09/08/19 04:42 PM
Originally Posted by Ant_one
Weet je dat zeker Joan, volgens mij zijn het positioneert punten. Je hebt soort gelijke met 4 punten en dat zijn wel puntjes moeren.

https://www.kepser.nl/nl/kenniscentrum/11-verbinden/
inderdaad, fig 1.8
Posted By: kok18 Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 09/08/19 05:10 PM
Een vraagje over die ontluchtingsnippels.Deze nippels sluiten af als ze vast gedraaid worden.Bij lossen komt er vloeistof uit (nodig voor ontluchten) maar dan zit de nippel niet vast en loopt er ook brandstof langs de schroedraad weg.
Hoe zie jij dit of zie ik het fout?
Groetjes en fijn weekend.Kok18 (Cor)
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 09/08/19 05:18 PM
Deze nippels moeten op maak gemaakt worden die kan je niet zo monteren. Dus lengte schroefdraad inkorten en misschien een randje eraan dat in het pompje valt en dus meteen afsluit..al weet ik niet of dat mogelijk is.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 09/08/19 09:22 PM
Originally Posted by Ant_one
Deze nippels moeten op maak gemaakt worden die kan je niet zo monteren. Dus lengte schroefdraad inkorten en misschien een randje eraan dat in het pompje valt en dus meteen afsluit..al weet ik niet of dat mogelijk is.
als je de kopse kant netjes afwerkt kan hij daar op afdichten, doen de leidingen ook. let wel op dat het uiteinde een stuk GEEN draad mag hebben want in de pompjes loopt het draad ook niet tot het einde door en dan zou je de bodem niet halen
Posted By: kok18 Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 09/08/19 09:33 PM
Ja,dat zou kunnen,op maat afzagen en koperen ring(en) gebruiken die de borst met het huis afdicht.
De nippel staat altijd open en de draad dicht af op de koperen ring(en).
Succes!
Met vr.grt Kok18(Cor)
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 11/08/19 06:54 PM
Ik heb ze gekocht om te testen, als het niet werkt is het jammer en leuk geprobeerd.

Net zoals vandaag.. Geprobeerd wat metaal te buigen en ik kreeg het niet naar mijn zin, dus maar meteen wat anders gaan verzinnen en materiaal besteld.

Attached picture 1.jpg
Attached picture 2.jpg
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 12/08/19 06:09 PM
Originally Posted by Ant_one
Ik heb ze gekocht om te testen, als het niet werkt is het jammer en leuk geprobeerd.

Net zoals vandaag.. Geprobeerd wat metaal te buigen en ik kreeg het niet naar mijn zin, dus maar meteen wat anders gaan verzinnen en materiaal besteld.
soms heb je de vlam nodig om OF zacht te gloeien wat je hard heb gebogen OF om materiaal te "stuiken" , lokaal heet maken zet het uit tot een bolletje, dan met licht hamertje de bol plat slaan alsof je aan het klinken ben, Bij afkoelen krimpt het dan de hoek om of net waar je het hebben wilt ( OEFENEN)
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 13/08/19 04:52 AM
Ik weet dat ik het me meteen moeilijk heb gemaakt, maar tot op heel klein stukje na ging het goed.
Misschien ligt het ook aan het materiaal en de dikte.. Dit is koud gewalst 1.5 mm dik.
Misschien beter (voor mij) om , als ik het nog eens wil proberen, automaat te gebruiken.

Nieuw metaal ik onderweg dus verwacht morgen weer verder te kunnen met dit onderdeel.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 13/08/19 10:18 AM
Aangezien ik blindklinkmoeren wil gaan gebruiken was ik opzoek vaan een tang, deze heb je vanaf een euro of 30.
Voor de 40 moeren die ik waarschijnlijk ga aanknijpen en omdat het toch vakantie is, heb ik zelf maar iets bedacht.
Kosten?? een oude steek/ring sleutel, klein lagertje, 2 grote ringen gat 4mm, inbusbout(slechte keuze moet vervangen worden) en 2 kartel ringen gat 4mm.

Vandaag is ook het bestelde betaal gearriveerd vanuit Leeuwarden, super service!

Attached picture 3.jpg
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 14/08/19 05:14 PM
En we gaan vrolijk verder met de bouw.... Ik vind hem nog te massief dus ga er wat gleuven ofzo in maken.

Attached picture FB_IMG_1565802664537.jpg
Posted By: Johnny_Solex Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 14/08/19 05:42 PM
Dat Gaat vast wel goed komen zo te zien.
Posted By: Johnny_Solex Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 14/08/19 05:52 PM
Word dat een accubak Misschien .
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 14/08/19 05:54 PM
Ik twijfel nog tussen deze delen aan elkaar te schroeven of te lassen. Nadeel is dat het framenummer erachter zit, dus moet er minimaal een gleuf in komen dat het nummer te zien is.
Posted By: Johnny_Solex Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 14/08/19 06:04 PM
Kan inderdaad allebei dat is persoonlijk als het Framnummer zichtbaar is dan is er geen probleem lijkt me.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 14/08/19 07:16 PM
Originally Posted by Johnny_Solex
Word dat een accubak Misschien .


Daar had ik hem voor kunnen gebruiken, maar heb geen doel ermee. Ik wilde 2 grote platen op die plaats, echter heb je dan 2 messen mocht je ooit vallen die stukken van je lichaam af kunnen snijden. Daarom toch maar dicht gemaakt.
Posted By: Johnny_Solex Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 14/08/19 07:45 PM
Oke
Posted By: MarkN Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 14/08/19 08:48 PM
Autogeen of co2 lassen en Louvres zetten.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 15/08/19 05:07 AM
Het wordt gelast door een kennis van mij die al vele jaren schades repareerd en thuis diverse wagens heeft gerestaureerd, daar heb ik heel veel vertrouwen in.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 16/08/19 07:17 AM
Al een tijdje opzoek naar een passende hendel/lever om de decompressie te kunnen bedienen, nu 1 gevonden die gebruikt wordt icm MTB voorvorken. Je kunt de hedel vergrendelen (dan is de decompressie geopend) druk je op een knopje dan sluit de decompressie en hopelijk start de motor dan.
Posted By: MarkN Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 16/08/19 08:34 AM
Moet wel werken denk ik, als de veer sterk genoeg is en er geen al te grote weerstand in het mechaniek van de hendel/kabel zit.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 16/08/19 10:24 AM
We gaan het proberen , zeker voor dat geld is dat alleen al de moeite waard.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 16/08/19 11:10 AM
Voorremmen gemonteerd en nieuw wiel gepast... ziet er mooi uit (vind ik zelf )

Attached picture FB_IMG_1565953755011.jpg
Posted By: Johnny_Solex Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 16/08/19 11:18 AM
Dat ziet er goed uit word vast heel mooi
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 16/08/19 12:35 PM
Laten we het hopen Johnny. Ik ben nu bezig met de versteviging van de vork. Niet zoals de 'racers' maar meer origineel.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 16/08/19 02:07 PM
Ik weet niet of dit werkt, maar hier een filmpje van de voorrem/wiel
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 16/08/19 04:26 PM
Originally Posted by Ant_one
Ik weet niet of dit werkt, maar hier een filmpje van de voorrem/wiel
filmpje werkt. Wel jammer dat je een smal balhoofd hebt en geen breed balhoofd, je ziet dat aan het feit dat de ophanghaken voor het blok OP de poten zitten en niet aan de binnenkant hangen . Heel goed opletten dat de ophang haken vast zitten aan de vork, dit is een heel zwak gemaakte constructie
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 16/08/19 04:35 PM
Joan, smal is 24 inch, breed 23 inch toch? Ik heb een 24 inch frame. Bedankt voor de tip, die beugels moeten dus mee genomen worden bij het lassen.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 16/08/19 07:09 PM
Originally Posted by Ant_one
Joan, smal is 24 inch, breed 23 inch toch? Ik heb een 24 inch frame. Bedankt voor de tip, die beugels moeten dus mee genomen worden bij het lassen.Inderdaad
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 18/08/19 04:53 PM
Vandaag een offerte gevraagd voor het maken met een benzinetank uit aluminium, ik ben benieuwd naar de kosten.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 19/08/19 07:01 PM
Vandaag het achterwiel gespaakt dus die staat ook al klaar.
Deze week hopelijk tijd vinden om nog wat ijzer passend te maken voor de voorvork.
Dan is hij gereed om naar mijn kennis te brengen voor wat las werk.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 24/08/19 02:36 PM
De voorvork is ook gereed incl montagepunten voor de spatbord beugels.
Naaf verlenger heb ik verwijderd en heb het (tijdelijk) anders gemaakt, nu nog opzoek naar een goede stuurpen 22.2 - 28.6 mm.
Vandaag ook een balhoofdenset van een vespa besteld.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 31/08/19 12:48 PM
Voor de geïnteresseerde.. we gaan vrolijk verder ..

Weer wat vooruit gang in het project, het vordert al goed. Vandaag nieuwe BMX crankstel en tandwiel gekocht en een proef fitting gedaan. Aan beide kanten hebben de cranken evenveel ruimte. Verder nog spatbordbeugels gemaakt en een foto van de wielen.

Attached picture 11.jpg
Attached picture 12.jpg
Attached picture 13.jpg
Attached picture 14.jpg
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 31/08/19 12:49 PM
Materialen om de bobine in te kunnen verstoppen zijn ook besteld incl een stukje aluminium om de Solex eigen te kunnen maken.
Posted By: Johnny_Solex Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 31/08/19 01:55 PM
Dat is fijn weer iets om naar uit te kijken.

Groet Johnny_ roos
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 31/08/19 02:19 PM
Dat klopt Johnny. Ik heb nog 2 dingen nodig en dan is het frame zo ver klaar.

Een lamp en hendel voor de decompressie.
Posted By: Johnny_Solex Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 31/08/19 02:23 PM
Dat valt mee dus

Groet Johnny_ Solex
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 31/08/19 04:33 PM
Het valt zeker mee, maar twijfel nog of ik NOG iets moet aanpassen. De tijd zal het leren. Morgen nog eens kijken wat er mogelijk is.
Posted By: Johnny_Solex Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 31/08/19 04:42 PM
Schiet je vast nog wel te binnen denk ik : Dat zou ik wel hebben dat de ideeën boven drijven.

Groet Johnny_ Solex
Posted By: MarkN Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 31/08/19 08:47 PM
Ben echt benieuwd hoe dit afloopt.
Posted By: Johnny_Solex Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 31/08/19 08:53 PM
Vele van ons denk ik

Groet Johnny_ Solex.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 01/09/19 06:07 AM
met een sisser Mark :-) of bedoel je het eindresultaat?

Ik ben zelf ook erg benieuwd als alles gemaakt kan worden zoals ik heb bedacht en naar het totaal plaatje van het fiets gedeelte.

Het motor verhaal is weer een ander hoofdstuk. Ik heb wel iets bedacht maar wat betreft motoren weet ik helemaal niets. Ja, zal er best 1 in elkaar kunnen schroeven en dan...

Tot nu toe beleef ik er veel lol aan en dat was ook het doel.

Het doel wat er nog even tussendoor is gekomen is iets lastiger.... maar daar later meer over (kan nog wel een aantal maanden duren)
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 06/09/19 06:10 PM
Als het goed is komt dit weekend de eerste ontsteek carter en kan er getest worden.

Verder vandaag wat aluminium ontvangen om wat te gaan maken voor om de motor.
We zien wel of het iets wordt, anders is het leuk geprobeerd maar helaas..
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 07/09/19 11:27 AM
Van de week hadden we het over bouten voor montage van de spatbordstangen en vandaag meteen het zadel verlaagd.

Attached picture FB_IMG_1567855515153.jpg
Attached picture FB_IMG_1567855453851.jpg
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 19/09/19 07:46 AM
Het proto type van de ontsteek carter is gearriveerd en wordt op dit moment gepast en getest.
Vliegwiel is aangepast aan de diameter van de krukas en verzwaringsplaat is ook klaar.

Erg tevreden met het resultaat tot zo ver.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 20/09/19 03:47 AM
Wat zijn de verschillen tussen de diverse aangeboden race cilinderkoppen?

Ad heeft er 1 zonder decompressie, deze valt voor mij af.
Die van Marcel en Jouke, zijn deze vergelijkbaar (of misschien wel hetzelfde) ?
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 20/09/19 07:25 AM
probleem met de decompressieklep is dat ze gekozen hebben voor een 14 mm bougie EN om die in het midden te zetten dat brengt de bougie zo ver naar achteren dat er eigenlijk geen plek meer is voor de DECO ik weet dat in ieder geval 1 partij dit opgelost heeft door de DECO iets schuin te zetten. Met een vrijloopkoppeling systeem heb je vaak geen deco nodig want met een goede rol en dat éénweg lager van het systeem druk je hem wel door de compressie heen, hoewel dat OOK weer afhangt van het vliegwiel dat je gebruikt dat moet wel voldoende zwaar zijn om mee te helpen . Dus kans van slagen om hem aan te krijgen hangt van veel factoren af ( ook als het nat is wat weer extra compliceert)
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 20/09/19 07:52 AM
Ik zag de klep van Jouke een beetje schuin stond, of misschien was dat een beetje gezichts bedrog.

Attached picture 398.jpg
Posted By: Johnny_Solex Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 20/09/19 07:19 PM
Dat is heel fijn als alles past dan kun je weer even verder.

Groet Johnny_Solex
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 20/09/19 07:24 PM
Morgen ga ik met mijn ontsteking passen en testen. Dan gaan we meteen een boormal maken voor de 6 gaten voor montage. Daarna is hij klaar voor ' productie '

Attached picture IMG-20190918-WA0005.jpg
Posted By: Johnny_Solex Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 20/09/19 07:54 PM
Dat zijn goede berichten.

Groet Johnny_Solex
Posted By: Johnny_Solex Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 20/09/19 07:58 PM
Ben heel benieuwd hoe dat er allemaal uit gaat zien als die klaar is.

Groet Johnny, Solex
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 20/09/19 08:20 PM
Originally Posted by Ant_one
Ik zag de klep van Jouke een beetje schuin stond, of misschien was dat een beetje gezichts bedrog.
ik zie net achter de DECO klep een "L" tevoorschijn komen, , Gok dat dit een JdL kop is ( Jan de Laat )
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 20/09/19 08:21 PM
Originally Posted by Ant_one
Morgen ga ik met mijn ontsteking passen en testen. Dan gaan we meteen een boormal maken voor de 6 gaten voor montage. Daarna is hij klaar voor ' productie '
Ja zo een boormal heb ik ook, maar dan voor andere doeleinden, project 2021
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 20/09/19 09:42 PM
Volgens mij staat er TM....dezelfde als dat Marcel leverd.
Bougie die daarin gebruikt wordt is bijna 3 x zo duur als een 'normale' bougie .

De andere optie die je mij vertelde valt helaas af... die is zonder decompressieklep.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 21/09/19 04:27 PM
Niet voor dit frame, maar deze vork past zonder veel problemen eek

Meteen een nieuwe montagesteun gekocht vooral straks is dit gemakkelijker dan een takel.


Attached picture vork.jpg
Posted By: Johnny_Solex Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 21/09/19 07:47 PM
Een mooi Steuntje is dat en fijne werk hoogte niks mis mee.

Groet Johnny_Solex.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 21/09/19 09:16 PM
Ja en dat voor 26 euro... Ik had al een beetje rond gekeken en had er diverse gezien. Vandaag was ik bij een bedrijfje voor iets anders en daar stond deze.. meteen meegenomen dus
Posted By: Berth Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 22/09/19 07:45 AM
Kijk maar even op de webshop van Ldl = met 4 pootsteunen lekker stevig= €30 geen geld en super gemakkelijk
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 22/09/19 08:18 AM
https://www.youtube.com/watch?v=9-XZJUZ7ddg

Er zijn zoveel verschillende. Toevallig gisteren ook nog 1 gezien bij decathlon , duurder en minder makkelijk.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 22/09/19 08:23 AM
Gisteren mijn ontsteking gepast op de grondplaat en deze past perfect. PVL heeft de grondplaat aangepast waardoor oudere type's niet meer passen. De ontsteek grondplaat wordt zo aangepast dat beide type's passen. Tevens een RVS verzwaringsplaat gemaakt, welk je nodig hebt om het gewicht van het vliegwiel te vergroten.

Attached picture pvl1.jpg
Attached picture pvl2.jpg
Attached picture verzwaringsplaat pvl.jpg
Posted By: Alfons_Amuse Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 22/09/19 05:18 PM
Za dat is mooi gemaakt zeg. Complimenten hoor.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 22/09/19 06:08 PM
Dank je en dat bedacht door iemand die geen technische tekening kan maken haha.
Posted By: Johnny_Solex Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 22/09/19 06:08 PM
Complimenten Hoor Heel mooi gemaakt .

Groet Johnny_Solex
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 23/09/19 09:57 AM
Dank u
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 25/09/19 05:33 PM
Toch maar besloten om het meteen goed te doen en in ga een kop bij Jouke of Marcel bestellen.
Als ik goed naar de foto's kijk zijn beide precies hetzelfde?!
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 12/10/19 02:57 PM
Stemmingswisselingen eek grin Geen racekop maar ik ga gebruik maken van de originele kop.
Verder heb ik een logo gemaakt voor de "Solex naar eigen wensen"

Attached picture 69342870_10206636260983366_4071753207062200320_o.jpg
Posted By: Johnny_Solex Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 12/10/19 05:36 PM
Mooi gedaan dat Logo en wat betreft de stemming gewoon vrolijk doorgaan.

Groet Johnny_Solex.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 12/10/19 06:24 PM
Dank je. Natuurlijk gaan we vrolijk verder. Morgen ga ik de laatste restjes van het frame af maken en dan is hij klaar om gelast te worden.
Helaas een verkeerd artikel geleverd gekregen , maar het goede deel is onderweg.

Edit: vandaag gaat door omstandigheden ook niet door.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 13/10/19 01:10 PM
Misschien ooit voor een ander project...

Attached picture FB_IMG_1570972186702.jpg
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 13/10/19 05:11 PM
Originally Posted by Ant_one
Misschien ooit voor een ander project...
van zo een stuur ga je een heel kromme rug krijgen want een solex is qua frame al erg kort dus moet je je dan super opvouwen OF je maakt een zadel op de bagagedrager ( word hij instabiel alle gewicht achter) OF je zorgt voor een heel lang uitsteeksel aan je stuurpen naar voren om je stuurbeugel aan te monteren, dat had je voor racefietsframes ook al, stuurpennen met verschillende lengtes uitsteeksel om de configuratie perfect pas te maken aan de renner.
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 13/10/19 05:22 PM
Dit stuur komt van een fiets waar ik misschien een fixie van ga maken. Ik wel foto's gezien van een 'Gordini' Solex en daar hadden ze ook een soort gelijk stuur gemonteerd.

[Linked Image]
Posted By: Johnny_Solex Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 13/10/19 05:53 PM
Ik vind hem de prachtig uit zien heel apart

Groet Johnny _Solex
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 24/10/19 03:54 PM
Deze week weer wat gedaan aan het frame. De dwarsliggers (letterlijk en figuurlijk) zijn weer recht en meteen bekeken hoe ze recht gemonteerd blijven straks.
Alhoewel dat profiel straks niet meer zoveel kan bewegen dan normaal.

Volgens mij ben ik bijna klaar met de voorbereidingen.

Attached picture 75189009_10206793298309201_991516908501073920_n.jpg
Attached picture 75418880_10206800549610479_6252648818702024704_n.jpg
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 24/10/19 04:31 PM
Originally Posted by Ant_one
Deze week weer wat gedaan aan het frame. De dwarsliggers (letterlijk en figuurlijk) zijn weer recht en meteen bekeken hoe ze recht gemonteerd blijven straks.
Alhoewel dat profiel straks niet meer zoveel kan bewegen dan normaal.

Volgens mij ben ik bijna klaar met de voorbereidingen.
ze horen geknikt ( als het tenminste om de "langs" liggers gaat )
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 24/10/19 04:35 PM
Dit zijn de horizontale delen waar ik het over had op facebook
Posted By: Antoine Antex - 02/11/19 12:29 PM
Het eerste T shirt is gedrukt met het logo, het logo zelf komt oa ook nog op de "Solex"

Attached picture 75580208_10206838217312148_2481691606105718784_n.jpg
Posted By: Berth Re: Antex - 02/11/19 04:14 PM
Ik zal het wel gemist hebben, maaaaarrrrr… wat staat er eigenlijk op het logo. Ik lees: Anlex.
Ohh, er staat Antex op, ik zie het nu bij de title staan.
Posted By: Johnny_Solex Re: Antex - 02/11/19 06:42 PM
Dat heb je mooi gemaakt .

groet Johnny _ Solex.
Posted By: Antoine Re: Antex - 02/11/19 06:58 PM
Ja dat klopt Antex. Ik wilde mijn Solex een eigen naam geven.
Antex is een combinatie van mijn naam en Solex.
Op mijn werk heb ik veel met buitenlanders te doen en die hebben problemen met het uitspreken van mijn naam.
Ooit heb ik tegen een Amerikaan gezegd : noem mij maar Ant one , of te wel mier 1. Sinds dien kunnen ze mijn naam goed uitspreken grin
Vandaar ook de mierenkop.
Posted By: Antoine Re: Antex - 02/11/19 07:01 PM
Originally Posted by Johnny_Solex
Dat heb je mooi gemaakt .

groet Johnny _ Solex.


Ik heb niet veel gedaan, zelfs het logo heb ik niet gemaakt.. wel bedacht.
Het logo is een bestand zodat er van alles mee kan doen en in elke afmeting.
Posted By: Antoine Re: Antex - 04/11/19 05:16 PM
Helaas heeft de draaier een privé probleem dus kan een tijdje niet aan de onderdelen werken helaas.
Privé gaat voor plezier.. Dus ik wacht geduldig af.
Posted By: MarkN Re: Antex - 04/11/19 06:59 PM
Wat moet er gedraaid worden? Ik kan je wellicht wel helpen.
Posted By: Antoine Re: Antex - 04/11/19 07:46 PM
Hij is bezig met de ontsteek carter (CNC) , vliegwiel verzwaarplaat en vliegwielen aan te passen. Cnc programma is al gereed, alleen de tijd nu dus. Bedankt voor je aanbod.
Posted By: Antoine Re: Antex - 09/11/20 06:13 PM
Een kleine update. Vandaag het carter opgehaald incl boormal. Nu tijd vinden om wat gaten te boren.

Attached picture FB_IMG_1604945260130.jpg
Attached picture FB_IMG_1604945273666.jpg
Attached picture FB_IMG_1604945279256.jpg
Attached picture FB_IMG_1604945285905.jpg
Attached picture FB_IMG_1604945293993.jpg
Posted By: Antoine Re: Antex - 09/11/20 06:14 PM
Dit moet de boormal worden.

Attached picture FB_IMG_1604945301110.jpg
Attached picture FB_IMG_1604945304407.jpg
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 09/11/20 06:59 PM
Originally Posted by Ant_one
Al een tijdje opzoek naar een passende hendel/lever om de decompressie te kunnen bedienen, nu 1 gevonden die gebruikt wordt icm MTB voorvorken. Je kunt de hedel vergrendelen (dan is de decompressie geopend) druk je op een knopje dan sluit de decompressie en hopelijk start de motor dan.


Ik zag dat ik nog geen foto had geplaatst van de hendel.

Attached picture FB_IMG_1604948304832.jpg
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 09/11/20 07:24 PM
Originally Posted by Ant_one
Originally Posted by Ant_one
Al een tijdje opzoek naar een passende hendel/lever om de decompressie te kunnen bedienen, nu 1 gevonden die gebruikt wordt icm MTB voorvorken. Je kunt de hedel vergrendelen (dan is de decompressie geopend) druk je op een knopje dan sluit de decompressie en hopelijk start de motor dan.


Ik zag dat ik nog geen foto had geplaatst van de hendel.
welke functie heeft die op een MTB ? vergrendelen voorvork vering of zo iets ?
Posted By: Antoine Re: Bouw Solex naar eigen wensen - 09/11/20 07:56 PM
Ja iets met de vering kan je instellen met deze hendel.
Posted By: MarkN Re: Antex - 13/11/20 11:14 AM
Originally Posted by Ant_one
Een kleine update. Vandaag het carter opgehaald incl boormal. Nu tijd vinden om wat gaten te boren.


Waarom heeft de frezer of draaier de gaten niet geboord? hij kan toch de coördinaten er in G-code zo inzetten?
Nou moet je gaan liggen hannesen met een mal en die dan ook nog goed op je werkstuk geklemd krijgen en houden.

Posted By: Antoine Re: Antex - 13/11/20 05:10 PM
De mal lig vast dus zal niet gaan hannessen. Waarom de gaten niet meteen geboord, omdat er verschillende types ontsteking zijn.
Posted By: Johnny_Solex Re: Antex - 13/11/20 07:11 PM
Hallo Ant_one

Dat wordt nog even nadenken en zoeken voor de juiste ontsteking begrijp ik hier uit.

Groet Johnny_Solex
Posted By: Antoine Re: Antex - 13/11/20 08:35 PM
Nee , ik heb de juiste ontsteking echter had de persoon waarmee ik deze heb gemaakt een iets andere ontsteking. Daarvan zijn de maten iets anders.
Posted By: Johnny_Solex Re: Antex - 13/11/20 08:50 PM
Hallo Ant_one

Dat is heel fijn dat je vooruit kan heel veel succes ermee.

Groet Johnny_Solex.
Posted By: Antoine Re: Antex - 14/11/20 04:52 AM
Dank je wel! De eerste tijd ben ik nog druk met een verhuizing. Vanaf 1 December ga ik samen wonen :-)
Posted By: Joan Re: Antex - 14/11/20 08:34 AM
Originally Posted by Ant_one
Dank je wel! De eerste tijd ben ik nog druk met een verhuizing. Vanaf 1 December ga ik samen wonen :-)
succes met verhuizen. via facebook zag je dat toch al wel aankomen. Gok dat de keuken groter wordt dan de werkplaats
Posted By: Antoine Re: Antex - 14/11/20 09:28 AM
Haha dank je Joan, qe zijn al bijna klaar, 30 november moet ik de sleutel inleveren.

Wat betreft Ant-ex...

Attached picture FB_IMG_1605344306736.jpg
Attached picture FB_IMG_1605345931640.jpg
Posted By: Joan Re: Antex - 14/11/20 06:05 PM
Originally Posted by Ant_one
Haha dank je Joan, qe zijn al bijna klaar, 30 november moet ik de sleutel inleveren.

Wat betreft Ant-ex...
hoezo "wat betreft antex" ?? daar moet je dan nog maar eens de tijd voor nemen en goed over nadenken. Om te beginnen zit de tank aan de verkeerde kant. ( zal dat ook even laten zien met een gedraaide foto )

Attached picture tank 1.jpg
Attached picture tank 2.jpg
Posted By: Antoine Re: Antex - 14/11/20 07:55 PM
Nadenken heb ik al genoeg Joan. Dit is alleen om te passen, dit is opgebouwd met kapotte onderdelen.
Posted By: Johnny_Solex Re: Antex - 14/11/20 08:07 PM
Hallo Ant_one.

Ondanks dat je kapotte onderdelen gebruikt om het blok op te bouwen als een soort proef ziet het er niet slecht uit dacht ik zo .

Heel veel succes met alles.

Groet Johnny_Solex
Posted By: Antoine Re: Antex - 14/11/20 08:38 PM
Joan, ik weet niet hoe ik de tank aan de andere kant gemonteerd kan krijgen. Als deze motor fout is is mijn 3800 motor ook verkeerd opgebouwd vanuit de fabriek.

Attached picture Solex-onderhoud-01.jpg
Posted By: Johnny_Solex Re: Antex - 14/11/20 09:04 PM
Hallo Ant_one

Inderdaad raar dat die aan de linkerkant zit. Had ik ook nog nooit gezien. Misschien een uitvoering ergens uit het buitenland waar ze de pomp aan de linkerkant van de weg hebben staan.

Groet Johnny-Solex.
Posted By: Joan Re: Antex - 15/11/20 09:25 AM
Originally Posted by Johnny_Solex
Hallo Ant_one

Inderdaad raar dat die aan de linkerkant zit. Had ik ook nog nooit gezien. Misschien een uitvoering ergens uit het buitenland waar ze de pomp aan de linkerkant van de weg hebben staan.

Groet Johnny-Solex.
wel een stuk veiliger, als het vliegwiel ontploft heb je de stukken niet in je lijf . dat risico hadden ze heel vroeger niet met de aluminium en stalen kappen
Posted By: Antoine Re: Antex - 15/11/20 10:23 AM
Fijn lidl gereedschap zie ik haha zo speciaal wordt die van mij niet.
Posted By: Antoine Re: Antex - 15/11/20 10:26 AM
Welke schroeven zijn het beste om te monteren in aluminium, met rekening ermee te houden dat het vochtig kan worden?

RVS
Gegalvaniseerd
OF titanium
Posted By: John Meisters Re: Antex - 15/11/20 12:09 PM
Ik gebruik gegalvaniseerd, rvs kan invreten.
Posted By: Antoine Re: Antex - 15/11/20 03:32 PM
Vet je de bouten ook in met ceramisch vet John?
Posted By: Joan Re: Antex - 15/11/20 05:19 PM
Originally Posted by Ant_one
Welke schroeven zijn het beste om te monteren in aluminium, met rekening ermee te houden dat het vochtig kan worden?

RVS
Gegalvaniseerd
OF titanium
hangt van het RVS af, hangt van "gegalvaniseerd " af, Ti hangt van de kwaliteit af .
RVS vreet in principe het meest op zichzelf daar dien je een anti "galling" vloeistof te gebruiken en als je RVS in vochtige condities gebruikt dien je minimaal A4 kwaliteit te gebruiken. gegalvaniseerd in aluminium, is handig om te passiveren anders gaat het zink er alsnog aan . Titanium komt in "grades" en afhankelijk van deze grade is niet overal toepasbaar maar heeft wel mijn voorkeur
Posted By: John Meisters Re: Antex - 15/11/20 05:39 PM
Originally Posted by Ant_one
Vet je de bouten ook in met ceramisch vet John?


Nee, nooit gedaan. Maar zo vochtig wordt het nou ook weer niet.
Bij de echte langslapers zie je wel eens wat witte aanslag om bv de carterbouten, maar nooit een groot probleem gehad hiermee.
Posted By: Antoine Re: Antex - 15/11/20 05:43 PM
Ik had al titanium bouten gevonden, gebruikt voor autosport oa. Kosten ongeveer 3 euro per stuk, maar voordeel is dat je er geen 20 van nodig hebt.
Misschien toch alle m6 boutjes vervangen in Titanium? Dus ook van de carterdeksel.
Dat is voor latere zaak, voor het passen en meten gebruik ik bouwmarkt boutjes.
Als alles past dan ga ik een bestelling maken voor de speciale bouten en moeren.
Posted By: MarkN Re: Antex - 07/12/20 10:52 AM
Ik koop RVS bouten en moeren hier, https://www.montagetechniek.nl/

Meestal sets voor een bepaald type brommer, en ik monteer ze met https://www.montagetechniek.nl/overige-bevestigingen/weicon-anti-seize-pasta-120gr/

Werkt perfect.
Posted By: Alfons_Amuse Re: Antex - 08/12/20 05:50 PM
Yep, heel mooi spul daar.
Posted By: Joan Re: Antex - 24/01/21 05:31 PM
Originally Posted by Ant_one
Een kleine update. Vandaag het carter opgehaald incl boormal. Nu tijd vinden om wat gaten te boren.
Inmiddels zitten er wat gaten in en draad M5 met name het derde gat voor de carterbout , er was niet genoeg ruimte voor M5 en daarbij is M5 best zat . Tevens de 3 bouten om de ontsteking te borgen, normaliter gaat dat met M4 maar de gleuven zijn nogal wijd dan kom je met M5 beter weg

Attached picture ant one carter.jpg
Attached picture ant one carter 1.jpg
Attached picture ant one carter 2.jpg
Attached picture ant one carter 3.jpg
Attached picture ant one carter 4.jpg
Posted By: Antoine Re: Antex - 24/01/21 05:45 PM
Alvast bedankt Joan.
Posted By: Joan Re: Antex - 24/01/21 06:14 PM
foto's inmiddels toegevoegd
Posted By: Antoine Re: Antex - 24/01/21 06:18 PM
Dat ziet er goed uit Joan. In betere tijden kom ik eens langs met een doos met nieuwe onderdelen om de motor eindelijk op te kunnen bouwen.
Posted By: Antoine Re: Antex - 29/01/21 10:18 PM
Vandaag toch maar een racekop besteld incl bijbehorende bougie en nieuwe buitenbanden, maar deze zijn voor de S3800.
Ik zag ook een volle krukas...die laat ik (nog) liggen.
Posted By: zeezout Re: Antex - 30/01/21 10:34 AM
Originally Posted by Ant_one

Ik zag ook een volle krukas...die laat ik (nog) liggen.


Tja, dat moet je nu eerst aan het vrouwtje vragen he... grin
Posted By: Antoine Re: Antex - 30/01/21 10:38 AM
Nee hoor, hoef geen toestemming te vragen haha.

Meer het nut hiervan en dan welk type. Gelukkig ben ik nog niet zover en kan ik nog nadenken/bespreken.
Posted By: Antoine Re: Antex - 30/01/21 07:17 PM
Weet iemand waar je een betaalbare dimple die / flare pons kunt aanschaffen voor een betaalbare prijs.
Posted By: Wim Re: Antex - 30/01/21 07:40 PM
HBM €49,99 10 delige plaatponsset
Posted By: FFAnders Re: Antex - 30/01/21 08:18 PM
Onlangs nog een kettingschermpje voor een 2200 gemaakt, daar moesten ook 2 doordrukkingen in.
Dit gedaan met de buitenring van een kogellager en een (sluit)ring en een "kniehefboom"persje.
Had een schermpje van een 3800 besteld maar deze blijkt totaal anders van afmeting en niet bruikbaar voor een 2200.

Attached picture IMG_2323.JPG
Posted By: Antoine Re: Antex - 30/01/21 08:20 PM
Hbm heeft ponsen voor 20 euro, maar dat is niet wat ik zoek. Een dimple die ( wat is het Nederlandse woord??) Zorgt voor stevigheid en gewicht besparing
Posted By: Antoine Re: Antex - 31/01/21 06:23 AM
De tip van de kogellager had ik ook al gekregen.
Posted By: Joan Re: Antex - 31/01/21 09:41 AM
Originally Posted by Ant_one
Hbm heeft ponsen voor 20 euro, maar dat is niet wat ik zoek. Een dimple die ( wat is het Nederlandse woord??) Zorgt voor stevigheid en gewicht besparing
ik meen me te herinneren uit een grijs verleden toen ik als vakantiewerker in een werkplaats werkte dat ze iets dergelijks daar "bomberen" noemden. ( maak je er een soort van poffertjespan van )
Mijn vader maakte vroeger van autoplaat kaarsen standaards en die had van de kop van een bout een golfpatroon gemaakt daar "golfde" hij de randen van de plaat mee ( met een hamertje, de smalle kant, de rand in die golven tikken ) en het centrum sloeg hij met een bolkophamertje allemaal putjes is en dan met zwarte kachelpoets de plaat kleuren

Ik heb nog eens verder gezocht op "dimple die" en deze gaan ervan uit dat er EERST een gat in plaat gemaakt wordt waarna de gatrand dan naar 1 kant ( naar keuze) naar buiten wordt gedrukt om zo voor stevigheid van de gatrand te zorgen.voorbeeld
Wat ik met "bomberen" bedoelde is dan toch wat anders, daar druk je de plaat in huppeltjes zodat hij steviger wordt heb je niet de gaten maar wel extra sterkte
Posted By: Antoine Re: Antex - 31/01/21 12:29 PM
Ik heb een 2de adres gevonden in Nederland en die kan ze iets goedkoper leveren.
Ik ga daar eens informeren. https://www.rematech.nl/product-category/werkplaats-lassen-artikelen/handig-gereedschap/
Posted By: Joan Re: Antex - 31/01/21 04:12 PM
Ik maak ze zelf wel. Ik maak wel meer persmallen. heb ik ook gedaan voor oa de modderspatplaat voor mijn 3800 vrijloopkoppelingen dat is de gewelfde plaat die tussen carter en rol komt om de modder weg te houden bij de keerring
Posted By: Antoine Re: Antex - 31/01/21 06:15 PM
Vandaag weer even aan de motor gewerkt. Wat ik wilde maken is gelukt. Nu nog even wachten op de nieuwe kop en kijken wat er nog aangepast moet worden.

Attached picture FB_IMG_1612116850157.jpg
Posted By: John Meisters Re: Antex - 04/02/21 04:37 PM
Apart maar wel slim, de décompresseur met een dubbele plaat waardoor de 3800 versie past.
(Draai wel even het luchtfilterbeugeltje om, die moet naar voren wijzen). 🤗
Posted By: Antoine Re: Antex - 04/02/21 05:41 PM
Ik wilde perse de motor lifter van een Oto en een decompressie met kabel bediening.
Om die reden moest ik gaan denken hoe ik dit passend kon krijgen zonder teveel aanpassingen.
Nu heb ik een kleine zaagsnede moeten maken en een klein stukje weg vijlen.

(Beugel wordt gedraaid en racekop gemonteerd)

Attached picture FB_IMG_1612460543768.jpg
Posted By: Joan Re: Antex - 05/02/21 06:19 PM
Originally Posted by Ant_one
Ik wilde perse de motor lifter van een Oto en een decompressie met kabel bediening.
Om die reden moest ik gaan denken hoe ik dit passend kon krijgen zonder teveel aanpassingen.
Nu heb ik een kleine zaagsnede moeten maken en een klein stukje weg vijlen.

(Beugel wordt gedraaid en racekop gemonteerd)Dan kun je weer opnieuw gaan zagen want bij een racekop zit de bougie in het midden en de deco staat er schuin naast, wordt je lifthendel echt gatenkaas
Posted By: Antoine Re: Antex - 05/02/21 06:49 PM
Gelukkig heb ik nog een aantal hendels liggen die ik kan aanpassen. We zullen zien wat voor kaas het gaat worden.
Posted By: Antoine Re: Antex - 05/02/21 08:00 PM
Ik hou wel van een uitdaging en dus meteen de motor uit de schuur getrokken en op de aanrecht gezet.
Wat ik nog moet bedenken is een scharnierpunt bij het gezette gedeelte van de motorlifter en het bougie gat groter maken.

Attached picture FB_IMG_1612555064876.jpg
Posted By: John Meisters Re: Antex - 05/02/21 09:09 PM
Dit is inderdaad de verbeterde versie, bij mijn racekop staat de décompresseur schuin en dat is vervelend monteren.
Posted By: Antoine Re: Antex - 06/02/21 03:12 PM
Nieuwe update: Ik het een nieuwe grondplaat maken, zodat het handeltje recht loopt.
Terug naar de tekentafel :-)
Posted By: Antoine Re: Antex - 25/02/21 05:47 AM
Om wat stevigheid te geven in plaatwerk heb ik een dimple die gekocht. Hiermee kan je een opstekende rand maken .

Attached picture FB_IMG_1614231799948.jpg
Posted By: Antoine Re: Antex - 25/02/21 06:57 PM
Het eerste gedeelte wat ik met de dimple die wilde maken is klaar.

Attached picture FB_IMG_1614278862070.jpg
Posted By: Antoine Re: Antex - 28/02/21 10:51 AM
Het begon allemaal onschuldig, maar dat is dit project zeker niet (meer).

Vandaag oa een volle krukas besteld bij Jouke. Vermoedelijk komen er nog meer aanpassingen.
Weer iets verder gewerkt aan de Antex vandaag. Bijna klaar om gelast te worden.

Attached picture FB_IMG_1615043189511.jpg
Attached picture FB_IMG_1615043183082.jpg
Attached picture FB_IMG_1615043106475.jpg
Een leuk stukje techniek mogen ontvangen vanuit Friesland, dank je Jouke

Attached picture FB_IMG_1615223130426.jpg
Nog wat foto's van de nieuwe delen...deel I

Attached picture FB_IMG_1616330345435.jpg
Attached picture FB_IMG_1616330341944.jpg
Attached picture FB_IMG_1616330335600.jpg
Deel II

Attached picture FB_IMG_1616330339309.jpg
Attached picture FB_IMG_1616330332616.jpg
Attached picture FB_IMG_1616330329258.jpg
Deel III

Attached picture FB_IMG_1616330316007.jpg
Attached picture FB_IMG_1616330318737.jpg
Attached picture FB_IMG_1616330322258.jpg
Vandaag een dagje gewerkt aan de nieuwe motor. Het schiet op maar toch nog meer werk dan dat ik zelf dacht. Ik weet 1 ding, het gebeurt nu wel goed.

Attached picture FB_IMG_1616520010372.jpg
Posted By: Wim Re: Bouw Solex naar eigen wensen, project Antex - 23/03/21 05:31 PM
Ziet er zeer goed uit.
Ik ben ook heel blij met het resultaat tot nu toe. Maar er is nog veel werk om het blokje lopend te krijgen.
Omdat ik weer iets aparts wil hebben, een racekopje met decompressie klep en kabel bediening, en dit natuurlijk weer niet plug and play is ben ik aan de gang geweest met een zaag en een vijl. Het normale plaatje wat je kan kopen werkt niet samen met de racekop met decompressieklep. Wat ga je dan doen..tekenen en bedenken wat de gemakkelijkste oplossing is. Na navraag bij een bedrijf die kan lasersnijden heb ik een offerte gekregen voor 1, 2, 5 en 10 stuks. Had ik er 10 nodig dan was het wel rendabel voor 1 stuks dus niet. Dan toch maar zelf proberen te maken. Na een half dagje werk ben ik zover als op de foto.
Volgende stap is het aan elkaar vast solderen van de 2 platen en het maken van een scharnierpunt.

De kop die je op de foto zit is een normale kop.

Attached picture FB_IMG_1616706508146.jpg
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen, project Antex - 26/03/21 08:35 PM
omdat Antoine iets aparts wil heeft hij ook geinvesteerd in een binnen rotor ontsteking

Attached picture ontsteking 1.jpg
Joan, bedankt alweer. Nu ben ik wel benieuwd naar het totaal plaatje. Het extra gewicht qat tegen het vliegwiel gemonteerd moet worden ligt ook in de doos. Helaas ben ik de bobine vergeten dus kan dat stukje niet afmaken helaas.

Edit: er zijn nog wel wat dingen die ik op de motor zal wilen zien echter hebben deze helemaal geen nut. Bv de instelbare sproeier, de kleppen in het carterdeksel.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen, project Antex - 27/03/21 08:22 AM
de bobine is er wel heb je laten zien en de discussie was/is ok ik de ophangplaat van zijn klinknagels zou verlossen. het geheel vonkt als ik de boormachine op stand 2 zet,stand 1 is te langszaam, ik heb ook met verf de indicator streepjes moeten "opleuken" voor de stroboscoop ( zie foto)
Pas op met het aansluiten de bobine moet met de massa kabel verbinding hebben met het carter/ontsteking, dit kan anders een ontsteking kosten. ( Maar dat wist je wel)
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen, project Antex - 27/03/21 07:36 PM
ja hoor er was een kabel van de grondplaat naar het boutgat voor de "modderschraper" en onder hetzelfde boutje de aarde draad van de bobine
Ik had ook niets anders verwacht van je
Vandaag weer wat verder gegaan met mijn plaatje tbv kabel bediening decompressie klep. Het moet nog verder aangepast worden maar dat moet even wachten.

Ziet werken doet werken was de uitdrukking toch?

Attached picture FB_IMG_1616937708351.jpg
Attached picture FB_IMG_1616937698268.jpg
Nu moet ik nog een scharnierpunt maken om de hevel te kunnen laten bewegen. Daarvoor heb ik vandaag een stuk aluminium gehaald en een kabelklem. Alleen wat ga ik gebruiken. Aluminium is mooi omdat deze mooi aan het plaatje gelast kan worden. De klem kan ik op 2 manieren gebruiken. Als U en als J.

Attached picture DV_8_3830550_01_4c_DE_20190419151652.jpg
Naast bouwmarkt onderdelen worden er nu ook kart delen aan het blokje gemonteerd
Vandaag weer wat spullen naar Joan gebracht. Mijn home made plaatje was bijna goed, dus niet helemaal. Maar goed, dit wordt aangepast. De bobine heeft ook genoeg ruimte (gelukkig) . We kunnen dus weer verder.
Ik zag dat deze foto's hier nog niet gedeelt waren... tussentijdse foto's van de opbouw van mijn nieuwe motor.

Vandaag in real life gezien en ik ben erg tevreden met het resultaat

Attached picture FB_IMG_1617484659198.jpg
Attached picture FB_IMG_1617484655679.jpg
Nou die heb wel massa, in meerdere opzichten grin
Dat moet ook Mark, anders je je vliegwiel te ligt en bij los trillen is je ontsteking kapot.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen, project Antex - 06/04/21 07:28 PM
inmiddels voor diverse projecten ( waaronder ook deze ) een serie M9 banjobouten gemaakt en slangpilaren om de tank op de pomp aan te kunnen sluiten middels een slang. De originele metalen leidingen hebben een wartel die mij te snel dol draait in een plastic tank ( vaak zijn de wartels niet eens 9 mm maar slechts 8.5 mm en draad in plastic is mechanisch gezien al een waanzin constructie

Attached picture bajonet.jpg
Attached picture slangpilaar.jpg
Attached picture gemonteerd.jpg
Netjes gemaakt weer Joan.

Ik zie nog een kleine aanpassing. Veel beter dan origineel.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen, project Antex - 08/04/21 03:45 PM
Gisteren het blok op een testframe gemonteerd. Als uitlaat een 18 mm "race" uitlaat erbij gedaan. aan het eind van de middag kwam hij met een grote rookpluim tot leven ( montage olie, ben ik dol op) rijden met luchthevel helemaal op links. Ik had eerdere al eens gesteld dat ik het jammer vindt dat een 9 mm carburateur niet is uitgerust met een venturibuisje, er zit slechts een gat in de wand voor de brandstof en bij de wand is ( volgens de stromingsleer) de luchtsnelheid nagenoeg nul.
Vandaag de "32"sproeier nagemeten en die blijkt een boring van 0.50 mm te hebben. andere sproeier gemonteerd met een gaatje 0.60 mm. testritje gemaakt, 's tervens koud en wat een wind. Sproeier 0.70 gemonteerd want de 0.60 blijkt nog te klein. Weer testrit gemaakt , toen helemaal gestorven van de kou. Het blok rukt nu het rubber van de voorband. Zal ook wel aan de kou liggen
Ga dan maar lekker bij de kachel zitten en neem een bordje warme soep dat heb je wel bedient.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen, project Antex - 08/04/21 04:14 PM
is 5 kopjes thee geworden
Ook goed. Ik heb ook niet stil gezeten ....
Ik heb nu een 3 dubbele baan.
Bij Philips, thuis en website oja soms nog wat eten en drinken.
Afgelopen week een nieuwe motorsteun voor de motor gekocht aangezien het frame nog niet klaar is.

Attached picture FB_IMG_1617909071699.jpg
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen, project Antex - 08/04/21 07:40 PM
ha precies de kleur van mijn specials, ik gebruik cobalt blauw en signaalrood
Bauw metallic. Het frame moet een vergelijkbare kleur krijgen, maar dan samen met wit.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen, project Antex - 08/04/21 07:46 PM
had je voor je blok een witte plastic tank en dito ontstekingskap kunnen pakken
Planning is om die ook blauw te maken, net zoals de lichtkap. Volgende stap is het frame af te werken en daarna de kleuren van de motor daarop aanpassen. Misschien zeg ik straks : laat maar lekker zwart.
Hoe moet ik het eigenlijk lezen, sproeier 32 met boring 50. Is die 32 een percentage?
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen, project Antex - 09/04/21 07:39 AM
fabrieksnummers zijn vaak fantasie cijfers. In het geval van solex is mijn aanname ooit geweest dat er een proefopstelling was met een bepaalde vloeistofkolom die voor een druk zorgde dat er 28 CC per tijdseenheid ( 1 minuut) doorheen kwam want de oude sproeiers hadden als code niet alleen maar het getal maar altijd "CC" erachter. ( wat door de "namaak" gelezen werd als "00" en er zijn dus sproeiers daar staat dan "2800" op) . Om merken met elkaat te vergelijken ( zo gebruikt "Bing" een factor 0.9) meet je dus de diameter van het gaatje voor de sproeier "32" was dat dus 0.50 Om zelf sproeiers te maken gebruik ik OF conische ruimers OF een mini boren setje van HBM. Om de maat te meten gebruik ik OF een caliber"boekje" OF de achterkant van de miniboren van datzelfde setje
Net even met Joan gepraat over het motortje.. nog wat afstellen en dan loopt hij netjes. Ik ben zeer tevreden, ook al heb ik er geen meter mee gereden.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen, project Antex - 11/04/21 05:00 PM
de zon breekt door, eventjes weer een testrit en rustig inrijden

Attached picture zon breekt door.jpg
Attached picture klaar voor testrit 1.jpg
Attached picture klaar voor testrit 2.jpg
Gelukkig is het wat beter weer. Ik zie dat je een lamp hebt gemonteerd, ben je wel voor het begin van de avond klok weer thuis? Die andere pijl snap ik niet.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen, project Antex - 11/04/21 05:20 PM
Originally Posted by Antoine
Gelukkig is het wat beter weer. Ik zie dat je een lamp hebt gemonteerd, ben je wel voor het begin van de avond klok weer thuis? Die andere pijl snap ik niet.
die pijlen wijzen de solex aan die getest gaat worden, bij mij zie je anders "door de bomen het bos niet meer "
Ik neem wel een snoeischaartje mee binnenkort
Vandaag een aantal km de de motor en test Solex gereden. Wat een verschil met mijn 3800. Ik weet niet in welk standje Joan zijn gashendel had staan maar ik kon goed bijhouden, moest wel af en toe mijn gashendel dicht draaien. De motor loopt zoveel rustiger in vergelijking met de 3800 motor. We hebben nog 1 probleem wat er opgelost moet worden. Daarna nog wat kleine aanpassingen en dan kan de motor wachten op zijn frame.

Joan, nogmaals hartelijk dank voor al je werk en uren dat je in de motor gestopt hebt.

Attached picture FB_IMG_1618669974305.jpg
Attached picture FB_IMG_1618669971061.jpg
Attached picture FB_IMG_1618669967059.jpg
En nog een 2 tal foto's.

De volgende de stap is nog wat kleine dingen aanpassen naar eigen smaak en dan kan deze in de woonkamer geplaatst worden.

Oja, afdekplaat wordt nog vervangen door een van een 3800, welke nog aangepast moet worden.

Attached picture FB_IMG_1618669963357.jpg
Attached picture FB_IMG_1618669959563.jpg
---
Ziet er echt heel erg gaaf uit cool

---
Dank je wel. Er moet nog wel het 1 en ander aan gebeuren maar het grootste gedeelte is gebeurd nu. Het rijdt zoveel anders dan een origineel blokje.
De volgende plannen zijn er ook al. Geheel origineel 'iets' maar dan moet eerst de 3800 verkocht zijn en de Antex gereed zijn.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen, project Antex - 24/04/21 07:02 AM
Originally Posted by Antoine
Dank je wel. Er moet nog wel het 1 en ander aan gebeuren maar het grootste gedeelte is gebeurd nu. Het rijdt zoveel anders dan een origineel blokje.
De volgende plannen zijn er ook al. Geheel origineel 'iets' maar dan moet eerst de 3800 verkocht zijn en de Antex gereed zijn.
volgende plannen ?
Haha nee toch maar niet. Iets ouder wat je met een korreltje peper of sleutel moet nemen.
Originally Posted by Joan
Originally Posted by Antoine
Dank je wel. Er moet nog wel het 1 en ander aan gebeuren maar het grootste gedeelte is gebeurd nu. Het rijdt zoveel anders dan een origineel blokje.
De volgende plannen zijn er ook al. Geheel origineel 'iets' maar dan moet eerst de 3800 verkocht zijn en de Antex gereed zijn.
volgende plannen ?

Geweldig die trikes cool cool

Maar zoiets kan je ook van een Solex maken hahaha



---
En weer een klein stukje verder.

Vandaag was de bobine aan de beurt. De mooiste plek die ik kon bedenken is was in de koplamp. De 3800 lamp is niet diep genoeg om daarin de bobine te monteren, na een berichtje van Joan opzoek gegaan naar een koplamp van een 4800/B&R.
Eerst heb ik de reflector bewerkt met een drempel en ruimte gemaakt. Daarna een nieuwe beugel gemaakt van een deel van een oud bed. Nu nog wat afwerken en montagepunten maken en een afdekplaatje maken.

Attached picture FB_IMG_1619368350073.jpg
Attached picture FB_IMG_1619368342035.jpg
Attached picture FB_IMG_1619368338031.jpg
Antoine, hier zeggen ze: amaai, chapeau!
Ik heb 3 jaar in Belgie gewoont dus ben bekend met veel uitdrukkingen en woorden haha

Maar... ik was niet tevreden dus plannen aangepast. Ik had een plaatje gemaakt welke de dikte van de montage punten van de koplamp opvulde. Deze ligt bij de verzameling "leuk maar gaan we niet gebruiken" net zoals de koplamp zelf.
Ik ga een bakje in de vorm van een koplamp laten 3D printen welke ik ga gebruiken. Voordeel van plastic is dat je er gemakkelijker een stukje vanaf kan halen, iets wat bij glas niet makkelijk is.
Daarnaast heb ik vandaag een nieuwe beugel gemaakt om de bobine aan de koplamp te kunnen monteren. De m6 schroeven worden nog vervangen voor maarschijnlijk m5 en komen ook op een andere plaats.

Attached picture FB_IMG_1619531763691.jpg
Attached picture FB_IMG_1619531768473.jpg
Afgelopen tijd een kapje laten 3d printen. Hij past goed, maar nog wel wat aanpassen.

Attached picture FB_IMG_1620147407510.jpg
Staat stoer.
Incl koeling boor de bobine. Misschien laat ik hem wel verchromen. Dan valt het ook minder op
Vandaag was ik bij Ad en kwam het ijzeren tankje van Marcel ter sprake. Ad had er een aantal liggen en na er zeker van te zijn dat m9 x 1 past ook maar 1 meegenomen voor de nieuwe motor

Attached picture FB_IMG_1622215993401.jpg
Attached picture FB_IMG_1622215986464.jpg
Attached picture FB_IMG_1622215981488.jpg
Ik probeer er alles aan tedoen om alle Solex tekst ed weg te halen. Gisteren het vliegwielkap onderhande genomen. Helaas staan er ook letters in de nieuwe tank.. ik denk dat ik dit ga oplossen met giet epoxy, of heeft iemand een andere optie om de letters Solix te verwijderen?

Attached picture FB_IMG_1628502423615.jpg
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen, project Antex - 09/08/21 09:22 PM
Originally Posted by Antoine
Ik probeer er alles aan tedoen om alle Solex tekst ed weg te halen. Gisteren het vliegwielkap onderhande genomen. Helaas staan er ook letters in de nieuwe tank.. ik denk dat ik dit ga oplossen met giet epoxy, of heeft iemand een andere optie om de letters Solix te verwijderen?
andere optie om de tankletters te laten verdwijnen: ook zo een gaasje en metalen ring? ben je aan beide kanten symmetrisch.
Ook goed idee, maar hoe ga ik dat gemonteerd krijgen. Dan zal ik moeten gaan lijmen
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen, project Antex - 10/08/21 07:21 AM
solderen
Dat is ook een optie , maar dan is er weer een ander probleem. Het tankje moet van kleur veranderen en de schrijf en gaas moeten blank blijven. Afplakken kan, maar dan blijft de achtergrond zwart.
Ik neem de spullen wel eens mee, dan kunnen we samen een kijkje nemen.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen, project Antex - 10/08/21 06:37 PM
4,6,8 messing proppen met draad in de tankwand mee solderen, zet je hem met boutjes vast. heel veel tanks hebben ingesoldeerde/gelastte proppen oa voor ophanging of om beenschilden of logos te kunnen monteren
Een kleine update: De wielen staan al klaar om gemonteerd te worden.

Attached picture 243022443_10209430646761264_7934095207452789647_n.jpg
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen, project Antex - 13/10/21 08:27 AM
Originally Posted by Antoine
Een kleine update: De wielen staan al klaar om gemonteerd te worden.
mis nog een freewheel
Haha die is nu nog free of the wheel, maar de sturmey archer Freewheel ligt ook klaar
Helaas zondag vervelend nieuws gekregen van de man die had aangeboden mijn frame te gaan lassen. Hij heeft andere zaken aan zijn hoofd. Dus dan heb ik 2 opties.. iemand anders zoeken of zelf gaan doen. Mocht ik het zelf gaan doen, moet ik eerst lange tijd gaan oefenen en weet niet of dat een goed idee is.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen, project Antex - 02/11/21 08:11 AM
paar verstevigingsdingetjes toch maar ?
Ja het gehele frame, overal zit wel iets.
Vorige week een start gemaakt met het lassen van de framedelen, vandaag is dit afgerond. Mijn collega heeft mij geholpen en heeft precies gedaan wat ik vroeg. Nu is het aan mij om alle delen netjes te maken. Mijn grootste angst was de zadelbalk, hier moest een bottom bracket shell in gelast worden, samen met een verstevigingsplaatje. Dit is allemaal goed gegaan. Vandaag toch maar iets gekocht zodat ik voortaan zelf kan lassen, maar eerst oefenen :-)
De zadelbalk is vlak geslepen en in principe klaar voor de eindbehandeling. Er zitten een aantal kleine putjes in waarvan ik nog niet weet of en hoe ik die weg ga werken. Dit is ook afhankelijk van de manier van kleur aanbrengen. Mooiste uitdaging is de putjes wegwerken met smeertin.
ik heb vandaag de poedercoaten gebeld en hij raadde het af. Dit omdat het niet zeker is dat de tin bij het stralen blijft zitten. Mocht ik toch smeertin willen gebruiken dan de zilvertin. Verder kan het frame niet verzonken worden, dit ivm het framenummer wat daarna niet meer zichtbaar is.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen, project Antex - 22/03/22 07:01 PM
Quatch allemaal: vertinnen na het stralen ( dus dat mag geen probleem zijn) en poeder coaten gaat tegenwoordig al bij een lagere temperatuur dan vroeger, moet dat tin ook tegen kunnen en verzinken dien je electrolitisch te doen en niet vuurverzinken want dan trekt alles krom en een verzinker hoort te weten dat er speciale schellak is waar je even elk gebied mee afstrijkt ( oa schroefdraad ) waar je geen zink wil hebben want die lak isoleert. hebben ze er gewoon geen zin in ?
Hij gaf aan dat ergens andere manier van verzinken is die beter toepasbaar was. Ze hadden zeker wel zin om me te helpen. Dit bedrijf heeft al vele delen van de Buick gegalvaniseerd en ge passiveerd. Een Solex liefhebber laat bij hetzelfde bedrijf vele bouten en moeren behandelen.

Een coater gaat altijd nastralen om een goede hechting te krijgen.

De man had het over SCHOOPEREN/METALLISEREN
Waarom wil je eerst verzinken en dan nog een keer poedercoaten?
Als er goed gepoedercoat wordt (meerlaags) is de hechting zo sterk dat het eigenlijk overbodig is om te verzinken.
In mijn werkzame leven hebben we dit meerdere keren onderzocht met lichtmasten.
Er zijn heel veel poedercoaters die niet eens kunnen stralen.
Ik zou alle delen lekker glad maken. Dat kan zelfs met goede autoplamuur. En dan de delen waar geen coating op moet afplakken of lakken zoals Joan aangaf.
Onder een poedercoat laag kan metaal nog steeds gaan roesten.

Waarom verzinken? Klinkt raar, maar geen speciale reden. Ik kijk meer naar de technieken. Lijkt me ook leuk om bij de werkzaamheden aanwezig te zijn.

Plamuur en coaten gaat ook niet samen, echter bestaat er wel een speciaal plamuur welke toepasbaar is met poedercoaten.
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen, project Antex - 23/03/22 06:58 PM
er zijn heel veel (anti) corrosie adviezen die toch adviseren om een eerste zinklaag aan te brengen, eventueel scoperen. Komt er dan een beschadiging aan de topcoat dan vreet roest zich niet onderlangs door ( filigrain roest)
Vandaag een tip gekregen van een poedercoaten, na het zien van zijn werk wil ik het frame naar hem toebrengen. Hij kan eventueel speciale effecten toebrengen die een normale coater niet voor mogelijk houd. Dus 'even' het frame gereed maken en dan kan hij weg.
Het lassen aan het frame is gereed, nu mag ik hem nog netjes maken. Afspraak met de coater staat ook al (nog geen datum)
Vandaag weer even bezig geweest met het frame, het gaat de goede kant op. Nog maar een paar weken werk eek

Attached picture 1.jpg
Het frame is eindelijk uit de takels, dit betekend dat hij binnenkort naar de coater gebracht kan worden. Ik heb nog een kleine dag nodig .... eindelijk
Een maand geleden mijn framedelen weg gebracht en vandaag kreeg ik het goede nieuws dat ik dinsdag alles kan komen ophalen.

Het heeft zolang geduurd omdat hij niet tevreden was over bepaalde delen.

De eerste foto ziet er veel belovende uit...

Attached picture FB_IMG_1668776400728.jpg
Ja, mooi kleurtje wink
Het ziet er gelikt uit .

M.V.G. Johnny Solex.
Dinsdag mag ik de spullen ophalen en dan kan ik de kleur goed bekijken. Maar zoals op foto is het de kleur die ik had uitgezocht.
Dat is mooi dat als het aan je verwachting voldoet .

Dan kun je ook beginnen met het weer opbouwen.

M.V.G. Johnny Solex.
Ja eindelijk beginnen met de opbouw. Het doel is nog steeds om half Mei gereed te zijn. Hopelijk komt er niet teveel tussendoor waardoor ik geen tijd dan wel zin heb op de Solex af te bouwen.
Hopelijk gaat de opbouw naar wens en is die half mei klaar.

Wel even een foto plaatsen als die klaar is.

M.V.G. Johnny Solex.
Ik plaats zeker foto's van de opbouw.
Vandaag de spullen opgehaald, ik ben tevreden met het resultaat.

Alles had natuurlijk nog wat beter gekunt, maar het zijn oude en gebruikte materialen en dit is eigenlijk pas het eerste wat ik van metaal 'maak'

Attached picture FB_IMG_1669135189431.jpg
De Kleurcombinatie is geweldig mooi als die helemaal is klaar mag je er zeker trots op zijn.

Gewoon lekker bezig blijven met metaal het is een mooi vak .

M.V.G. Johnny Solex.
Dank je wel. Hier een overzicht foto van de kleur indeling.

Attached picture FB_IMG_1669145678530.jpg
Heel mooi zo doorgaan.

M.V.G Johnny Solex.
Vandaag begin ik met het schoonmaken van de delen die zijn aangebracht om de schroefdraad te beschermen. De draad van de trapas is onbeschadigd. Bij de lasmoeren zit nog iets omheen en de draad van de tank is ook nog voorzien van een dopje die ik moet verwijderen
Gisteren 1 schroefdraad schoon gemaakt en daarna weer wat spullen besteld zodat ik niet droogloop tijdens montage. Op de trapas na heb ik nu 95 % van alle onderdelen.

De trapas tijdens montage wil ik vervangen door een betere versie. De huidige was nog geen 10 euro.
Vandaag de zadelpen gemonteerd aan de zadelbalk.
Ik ben nog niet helemaal tevreden , door de coating is alles iets dikker geworden dus daar moet ik nog iets op verzinnen. Ik ga waarschijnlijk een stukje weg schuren wat niet zichtbaar is.

Attached picture FB_IMG_1669412160346.jpg
Jeetje dat is een flinke tegenvaller ik hoop dat het goed komt dit is even een bittere pil.

M V.G Johnny Solex.
Nee, ik had er wel rekening mee gehouden allen net niet op dit punt. Gelukkig is het geen rote aanpassing, ik moet alleen een beetje voorzichtig zijn
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen, project Antex - 26/11/22 10:29 AM
ik zou toch ook nog onderleg ringen gebruiken ( en iets vet tussen ring en coating/moer zodat alles makkelijk glijdt ) en daarbij ook goed opletten welke kant naar de coating toe ( de ronde kant) want zonder onderlegring en/of ring verkeerd om spat de coating nogal makkelijk weg is mijn ervaring
De ringen liggen al klaar Joan, ik zit pas in de kijkofallesnogpast fase.
Vandaag de voorvork in elkaar gezet en de zadelbalk verder aangepast.
Ik was opzoek naar mooie bouten voor de voorvork aangezien ik de originele niet mooi vind, maar wel gebruik makend van de originele moeren.
Mijn zoektocht eindigde een stukje lager bij de trapas..
De bouten zijn normaal voorzien van een kunststofring om water tegen te houden, deze heb ik verwijderd. Tussen de bouten en frame zit nog een extra ring.

Attached picture 11.jpg
Attached picture 12.jpg
Dat begint ergens op te lijken zal heel mooi worden als die klaar is.

M.V.G, Johnny Solex.
Dank je wel. Het is stiekum nog veel werk en het weer werkt de eerste maanden ook niet mee. Beetje voor beetje vorderd het project. Ik moet nog wat delen naar een verzinken brengen, maar daarvoor moet ik het frame eerst gedeeltelijk opbouwen om de juiste maat te weten van de delen.
Vandaag bezig geweest met de stuurpen met ingebouwde killswitch, zie hier het resultaat.

Attached picture FB_IMG_1670688024740.jpg
Gisteren de achterbrug in elkaar gezet , het begint al ergens op te lijken. Tevens het midden van de framebuis bepaald voor het monteren voor de remkabel beugels.

Zondag in de kou heb ik de 2 framebouten schoon gemaakt en gepolijst, deze zijn ook weer toonbaar en hoef geen nieuwe te kopen.
Dat is heel fijn dat je zo ver bent en een bikkel dat je de Vrieskou trotseerde.

M.V.G.Johnny Solex.
nou was even lezen hoor wat een mooi projeckt
word heel mooi frame zeg
blokje ben ik wel jaloers op
ben benieuwd hoe die klinkt

wat voor cnc carter had jij nu gebruikt een 2200

want ik denk eraan om ook cnc carter aan te
schafen

je kan niet zekker een 2200 krukas in de 3800 cnc carter zetten?
Nog een foto van het eindresultaat van het poetswerk.

Edit: de grote bussen moet ik nog 1 a 2 mm inkorten

Attached picture FB_IMG_1671567426663.jpg
Originally Posted by marten
nou was even lezen hoor wat een mooi projeckt
word heel mooi frame zeg
blokje ben ik wel jaloers op
ben benieuwd hoe die klinkt

wat voor cnc carter had jij nu gebruikt een 2200

want ik denk eraan om ook cnc carter aan te
schafen

je kan niet zekker een 2200 krukas in de 3800 cnc carter zetten?

Wat betreft de motor: ik heb een rondje gereden met de motor op een ander frame. De motor is niet tevergelijken met een standaard motor. Viaduct op kon ik een scooter bijhouden. De motor is niet gebouwd om een hoge snelheid te bereiken. Volgens Joan zit het met de snelheid wel goed. Trekkracht is stukken beter. Geluid is vergelijkbaar met origineel.
dats goed om te horen dat i goed loopt
is wel lekker zoveel trekkracht opwaards
origineel geluid ook super

mooi projeckt om te volgen
straks het mooiste alles inelkaar zetten
Ik ben rustig aan nu alles aan het opbouwen. Ondanks dat ik rekening heb gehouden met de coat lagen, moet ik toch nog wat aanpassen. Door de kleur heeft de coater ook 1 of 2 extra lagen moeten aanbrengen. Beetje bij beetje wordt het weer 1 geheel.
Vandaag, naast wat polijst activiteiten en het inkorten van de frame bussen, de beugels voor de remleiding geplaatst. Omdat ik nog geen foto van het tankje had geplaats, doe ik dat alsnog. De ring moet nog gepolijst worden.

Attached picture 20.jpg
Attached picture 21.jpg
Attached picture 22.jpg
ziet er mooi uit de witte buiten kabel op het blauwe
word heel mooi
Fijne kerstdagen

Attached picture 20221225_092333.jpg
Iedereen fijn Kerstdagen toegewenst.

M.V.G Johnny Solex.
Work in progress

Attached picture FB_IMG_1672245907197.jpg
De laatste werkzaamheden van 2022, het achterwiel gemonteerd. Ik wil voor de kettingspanner nog een andere ring maken, welke ik net na het gat 90 graden ga omzetten.

Attached picture 20221231_150733.jpg
Attached picture 20221231_150753.jpg
Dat schiet lekker op je gaat als een speer.
Even een vraag waarom heb je de kettingspanner zo gemonteerd?

M.V.G. Johnny Solex.
Dank je wel Johnny. Waarom de kettingspanner zo? Ik wilde iets anders en niet de gebruikelijke bmx spanner gebruiken. Ik kan de normale fiets spanners gebruiken.
Hallo Antoine.

Dat is een geweldig idee wat betreft die kettingspander .

M.V,G. Johnny Solex.
Gisteren de tijdelijke trapas (nieuwe is onderweg) crankstel en ketting gemonteerd. Zoals te verwachten is de ketting te lang/te kort.
Ik heb een aantal opties om dit goed te krijgen.

* halve schakel gebruiken
* zorgen dat het wiel verder naar achteren kan
* gebruik maken van een kettingspanner (met tandwiel)
* opzoek naar een vervangend tandblad met meer dan wel minder tanden

Ik heb gekozen voor de laatste keuze... MITS er een BLAUW 35T tandwiel leverbaar is.

Attached picture ketting.jpg
Posted By: Joan Re: Bouw Solex naar eigen wensen, project Antex - 29/01/23 09:18 AM
ik kies steeds voor een kettingspanner die net achter onder het voortandwiel komt, je lift daarmee de onderste ketting omhoog en hebt beter plek om ook de standaard hoger te hangen geeft meer vrijheid in de bochten
Aan die oplossing heb ik ook gedacht, de spullen om dat te maken heb ik ook thuis liggen, maar ga toch kiezen voor een kleiner tandwiel. Voordeel is dat ik niet aan een verplicht tandwiel verhouding hoef te houden.
Met de aanschaf van een ander tandwiel is het probleem opgelost.
Volgende probleem.... trapas is verkeerd geleverd. Ik had een BSA68 besteld en een ander type ontvangen. Wordt vervolgd

Attached picture FB_IMG_1675199856751.jpg
Vandaag wat problemen opgelost, wat nieuwe delen gekocht en een vervangende trapas besteld. We kunnen weer een stukje verder.
Vandaag weer wat kleine dingen gedaan aan mijn projectje en wat nieuwe delen besteld/gekocht.

Extra ring tussen naaf en ophanging waardoor er iets meer ruimte ontstaat
Tandwiel netjes gemonteerd met bijpassende bouten
Trapper gemonteerd om een algemeen beeld te krijgen
Nieuwe, smallere trapas besteld (de geleverde was het verkeerde type)
Balhoofdmoer Citta gekocht (zelfde maat als sommige type Solexen)

Attached picture 123.jpg
Attached picture 124.jpg
Dit weekend weer aan het project gewerkt. Ik heb de remhendels gepolijst en een manier bedacht om de spatbord stangen te monteren.

Attached picture FB_IMG_1679234165253.jpg
Attached picture FB_IMG_1679234217489.jpg
Dat moet een hele mooie worden.
Mooi man.
Dank je wel Alfons
Vandaag weer wat aan het project gewerkt. Ik heb oa het kenteken en krankstel/ketting gemonteerd.

Wat er nu nog moet gebeuren is het aansluiten van de remleidingen en wat motordelen voorzien van een kleurtje.

Attached picture FB_IMG_1682266079568.jpg
Posted By: Wim Re: Bouw Solex naar eigen wensen, project Antex - 24/04/23 12:04 PM
Mooi
Heel mooi geworden voor zover je nu bent.

M.V.G Johnny Solex
Dank jullie wel. Voor zover ik kon fietsen ging dat ook goed. Ik durfde alleen niet te hard ivm missende remmen
De motor zoals hij er momenteel bij staat met vers gespoten delen.

Attached picture motor1.jpg
Vandaag weer wat gedaan aan de motor. Helaas past de Oem tankdop niet op mijn tankje, dus moest de nieuwe (plastic) versie monteren.

Attached picture 1.jpg
Attached picture 2.jpg
Vakantietijd, dus tijd voor een kleine update.

* remmen zijn aangesloten , gevuld met olie en ontlucht.
* Motor is herenigd met het frame voor het eens sinds 2017.


Helaas niet goeg opgelet bij het maken van de foto's , de camera stond in de verkeerde instelling

Attached picture 20230810_124817.jpg
Attached picture 20230810_132256.jpg
Hoi Antoine

Dat ziet er heel mooi uit petje af voor het mooie resultaat vooral zo doorgaan.

M.V.G. Johnny Solex.
Dank je wel Johnny. Speciaal voor jouw nog een foto..

Attached picture 20230812_164646.jpg
Goedemiddag Antoine.

Dank je wel heel graag gedaan . De andere foto erbij is wel heel erg leuk

M.V.G. Johnny Solex.
Een 'klein' berichtje HIJ DOET HET......

Zondag of maandag zal ik wat foto's posten, of anders zijn te te vinden op de Facebook pagina 'solexliefhebbers race en tuning'
Een dagje later, maar hier zijn de beloofde foto's..

De gemeten snelheid is gemeten op een rechte weg van een meter of 300.

Attached picture 1.jpg
Attached picture 2.jpg
Attached picture 3.jpg
Posted By: Wim Re: Bouw Solex naar eigen wensen, project Antex - 22/08/23 03:20 PM
Skon meschien Antoine.
Dank je Wim!
Spatlap gemonteerd en zelf gemaakt plaatje en gemonteerd met slotbouten

Attached picture Clipped_image_20230824_200614.png
Dat heb je leuk gedaan top.

M.V.G. Johnny Solex
Mijn eerste ritje met mijn zelf opgebouwde Solex heeft geresulteerd in een klapband, waardoor ik de Solex niet onder bedwang kon houden en ik ben gevallen. Resultaat: tank beschadigd, beugeltje krom en knie is kapot. Ik heb helemaal niet hard gereden, hoogste snelheid is nog geen 30 km/uur.

Riny Loos bedankt vriend!
Posted By: Wim Re: Bouw Solex naar eigen wensen, project Antex - 02/09/23 12:03 PM
Dat is niet zo mooi Antoine, Gelukkig niet erg gewond. bij een klapband heb je geluk als je recht blijft.
Niets aan te doen. Nu rustig alles weer vernieuwen en weer door... hopelijk is het tankje niet kapot en nog te redden. Er zit een deur ik en een scheurtje zie ik. Hopelijk is die scheur alleen door de lak en poedercoat laag. Repareren zal niet meteen meevallen, ik wil geen plamuur gebruiken, dus denk nu aan solderen of vertinnen.
Posted By: Wim Re: Bouw Solex naar eigen wensen, project Antex - 02/09/23 01:27 PM
Nieuwe band? Was het een klapband of de band van de velg geklapt? Is bij mij 2 keer gebeurd.
De draad is door de buitenband gekomen en dit heeft waarschijnlijk de klapband veroorzaakt. Gelukkig reed ik rustig, eigenlijk de gehele was al.
Wat kan de oorzaak zijn van een klapband, iemand enig idee?
Posted By: Wim Re: Bouw Solex naar eigen wensen, project Antex - 04/09/23 07:38 PM
Slechte kwaliteit en/of te hoge bandenspanning. Ik heb het ooit gehad dat de solex in de zon stond en toen klapte de band eraf. Vroeger op de brommer nooit een klapband gehad. de kwaliteit van de banden was toen een beetje beter denk ik.
Een klapband kan de volgende oorzaken hebben. te lage spanning, ouderdom, uitdroging of te hoge snelheid. Ook gewoon pech is niet uit te sluiten. Misschien kan ik meer vertellen als er foto's zijn.
Bij ons op het werk zie vaak bij klanten dat ze de band verkeerd monteren, kapotte band is dan een montage fout.
Wat is de juiste manier van monteren?

1 kant van de buitenband om de velg
Ventiel monteren en binnenband gedeeltelijk oppompen
Binnenband netjes in de buitenband stoppen
2de kant van de buitenband op de velg leggen
Band oppompen tot... bar

Klaar ???
Originally Posted by Gerard_Jan
Een klapband kan de volgende oorzaken hebben. te lage spanning, ouderdom, uitdroging of te hoge snelheid. Ook gewoon pech is niet uit te sluiten. Misschien kan ik meer vertellen als er foto's zijn.

U vraagd, wij draaien..

Geen sporen van slijtage. Het is voor mij ook onduidelijk of eerste de buitenband kapot is gegaan en daarna de binnenband.

Attached picture band.jpg
Je vergeet 1 ding, als de 2e kant op de velg ligt, de binnenband leeg maken. Dan druk je het ventiel naar binnen zodat de hieldraden om de binnenband gaan. Doe je dat niet, dan krijg je de bekende bobbel bij het ventiel. En dan kan het zijn dat de buitenband over de velg komt.
Ja, eerst is de binnenband gegaan. kijk ook even vooe de zekerheid naar je velglint en of er geen spaken uitsteken.
Originally Posted by Johnnie
zodat de hieldraden om de binnenband gaan. Doe je dat niet, dan krijg je de bekende bobbel bij het ventiel. En dan kan het zijn dat de buitenband over de velg komt.

Dit stukje snap ik niet. Wat zijn hieldraden?
Originally Posted by Gerard_Jan
Ja, eerst is de binnenband gegaan. kijk ook even vooe de zekerheid naar je velglint en of er geen spaken uitsteken.

Velglint is onbeschadigd er steken geen spaken uit. Gisteren alle drie de onderdelen nog eens bekeken. Helaas moeten ook alle drie, binnen-, buitenband en velgrand worden vervangen.
Originally Posted by Antoine
Originally Posted by Johnnie
zodat de hieldraden om de binnenband gaan. Doe je dat niet, dan krijg je de bekende bobbel bij het ventiel. En dan kan het zijn dat de buitenband over de velg komt.

Dit stukje snap ik niet. Wat zijn hieldraden?

Het is nu duidelijk, hieldraad van de buitenband.
Vandaag 1 nieuwe velg, 2 binnenbanden en 2 vredestein buitenbanden ontvangen. We kunnen dus weer verder.
Posted By: Wim Re: Bouw Solex naar eigen wensen, project Antex - 07/09/23 06:16 PM
Dot nr. van deze nieuwe banden ?
Vredestein 16 inch banden met witte zijvlak worden al jaren niet meer gemaakt dit is ook het geval met de 19 inch banden. Daarom is het handig even te kijken hoe oud de banden zijn.
Geen dot nummer op de banden. Het is trouwens 24 inch.
De nieuwe banden die nu verkrijgbaar zijn bij de verkooppunten zijn ook al ouder, lees meer dan 20 jaar oud.

Ik heb geïnformeerd bij mijn kennis die bij vredestein werkt, hij gaat informeren voor mij
© Solex Forum